ΖΕΥΓΑΡΙΑ: Είναι η σχέση σας σε κρίση;

img

Οι ψυχολόγοι καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τα «κακά» σημάδια που συνήθως εμφανίζονται αρκετά νωρίς σε μία σχέση, μπορεί να καταλήξουν στο χωρισμό, αν δεν αντιμετωπισθούν εγκαίρως. Για παράδειγμα, τα περισσότερα ζευγάρια αναφέρουν ότι τα προβλήματα στη σχέση τους, δεν παρουσιάστηκαν ξαφνικά, αλλά ήταν το αποτέλεσμα της κρυμμένης δυσαρέσκειας που φούντωνε με τον καιρό. Ή πολύ απλά, η σχέση άλλαξε με τον ερχομό του παιδιού.

Επίσης, όταν ένα ζευγάρι χωρίσει, οι περισσότεροι δηλώνουν ότι τα προβλήματα τους δεν μπορούσαν να επιλυθούν με έναν υγιή τρόπο. Τα σημαντικά ζητήματα που κρύβονται κάτω από το «χαλί» για πολύ καιρό, δεν οδηγούν πουθενά. Μία υγιής και στενή σχέση, βασίζεται στην εμπιστοσύνη που έχει ό ένας για τον άλλο να μοιράζεται τα πιο βαθιά συναισθήματα, τις σκέψεις και τις επιθυμίες του. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι όλα τα ζευγάρια έχουν προβλήματα και μπορούν να προσπαθήσουν να τα αντιμετωπίσουν.

Εάν καταπνίγουμε τα αισθήματα μας της λύπης και του θυμού, θα καταλήξουμε να καταπιέζουμε σε άσχημο βαθμό αυτά τα συναισθήματα. Με άλλα λόγια, εάν δεν μπορούμε να μιλήσουμε και για σοβαρά πράγματα με τον άνθρωπό μας, θα αισθανόμαστε όλο και περισσότερη μοναξιά και με την πάροδο του χρόνου λιγότερη αγάπη και θαυμασμό για το σύντροφό μας.

9 προειδοποιητικά σημάδια ότι ο γάμος ή η σχέση σας κινδυνεύει:

 • Διαφωνείτε για τα ίδια πράγματα ξανά και ξανά και δεν φαίνεται ποτέ να «καθαρίζει» η ατμόσφαιρα. Και οι δύο αισθάνεστε ότι είστε ο χαμένος της υπόθεσης και πρέπει οπωσδήποτε να υπερασπιστείτε τη θέση σας.
 • Αισθάνεστε ότι ο σύντροφός σας συνέχεια σας επικρίνει και αυτό σας κάνει να μην αισθάνεστε ποτέ αρκετά καλά. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κριτική είναι ένας από τους κύριους λόγους για να διαλυθεί ένας γάμος.
 • Δυσκολεύεστε να δείξετε ευάλωτη/ος στο σύντροφό σας και όταν το κάνετε, οι χειρότεροι φόβοι σας γίνονται πραγματικότητα και μετανιώνετε που αποκαλύψατε τα συναισθήματα και τις επιθυμίες σας.
 • Ένας ή και οι δύο σύζυγοι, βάζουν τα παιδιά τους ή άλλα πρόσωπα, πάνω από όλα. Αν το κάνετε αυτό, λένε οι ειδικοί, ο γάμος σας θα βουλιάζει μέρα με τη μέρα. Οι γονείς πέφτουν σε αυτή την παγίδα και το αποτέλεσμα είναι, αγανακτισμένοι, αποξενωμένοι γονείς με απαιτητικά και ανασφαλή παιδιά.
 • Δεν κάνετε κέφι τους φίλους ή την οικογένεια ο ένας του άλλου έτσι αρχίζετε να διασκεδάζετε ξεχωριστά. Αυτό μπορεί να αρχίσει σαν μία περιστασιακή νύχτα την εβδομάδα, αλλά να καταλήξει άσχημα.
 • Φαντάσματα από προηγούμενες σχέσεις σας, που δεν έχετε αντιμετωπίσει, σας καταδιώκουν! Παρεξηγείτε και δραματοποιείτε αθώα πράγματα που ο σύντροφός σας κάνει ή λέει γιατί σας θυμίζει κάτι από προηγούμενη σχέση.
 • Οι ανάγκες σας για το σεξ είναι πολύ διαφορετικές ή σπάνια κάνετε σεξ. Αυτό είναι πολύ κακό σημάδι για το γάμο. Το σεξ είναι η κόλλα που μας δένει, είναι ο τρόπος που έχουμε εμείς οι ενήλικες για να παίξουμε και να απολαύσουμε ο ένας τον άλλον. Πολλές φορές αυτό το πρόβλημα καταλλήγει σε απιστία.
 • Έχετε απομακρυνθεί ο ένας από τον άλλον. Μία από τις κυριότερες αιτίες διαζυγίου. Με την πάροδο του χρόνου, διαβρώνει την αγάπη και την εμπιστοσύνη μεταξύ σας, γιατί δεν έχετε πλέον τη συναισθηματική και σεξουαλική οικειότητα που έρχεται όταν βρίσκεστε σε αρμονία ο ένας με τον άλλον.
 • Όταν διαφωνείτε, σπάνια μπορείτε να επιλύσετε τις διαφορές σας. Πέφτετε στην παγίδα να κατηγορείτε ο ένας τον άλλον και δεν υποχωρείτε ή ζητάτε συγνώμη. Έτσι αισθάνεστε όλο και λιγότερη ζεστασιά και οικειότητα.
 • Ποιοι είναι οι καλύτεροι τρόποι λοιπόν, για να σπάσει το αρνητικό αυτό κλίμα που οδηγεί στη διάλυση της σχέσης σας;

  Πρώτα από όλα είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσει ο καθένας τις προσδοκίες του. Ο πιο γρήγορος τρόπος για να μεταβληθεί η κάθε προσδοκία μας σε ντροπή ή δυσαρέσκεια είναι να περάσει απαρατήρητη, τονίζουν οι ειδικοί. Επίσης, να μη στηρίζουμε τις προϋποθέσεις για να αισθανόμαστε καλά στην έγκριση του συντρόφου μας ή σε μία τέλεια σχέση.

  4 πράγματα που πρέπει να δοκιμάσετε πριν τερματίσετε τη σχέση σας.

 • Σταματήστε να επικρίνετε το σύντροφό σας. Το να μιλάτε για συγκεκριμένα θέματα θα φέρουν καλύτερα αποτελέσματα από το να επιτίθεστε. Όπως για παράδειγμα μπορείτε να πείτε: «δεν μου είπες για το τηλεφώνημα της πρώην φίλη σου και στενοχωρήθηκα. Έχουμε πει να είμαστε ανοικτοί μεταξύ μας» και όχι: «Δεν μου λες ποτέ την αλήθεια. Πως μπορώ να σε εμπιστευτώ».
 • Προσπαθήστε να λύνετε τα προβλήματα, μόλις εμφανιστούν. Μη βάλετε στην άκρη δυσαρέσκειες που μπορεί να καταστρέψουν τη σχέση σας. Το να μαλώνει ένα ζευγάρι είναι αναπόφευκτο και αυτοί που προσπαθούν να το αποφύγουν καταστρέφουν τη σχέση τους. Παραδεχτείτε τη δική σας ευθύνη σε ένα καυγά. Αποφύγετε την αμυντική θέση και μη δείχνετε περιφρόνηση για τον ή τη σύντροφός σας.
 • Ενισχύστε τη φυσική επαφή και το σεξ. Η φυσική επαφή με αγάπη απελευθερώνει την ωκυτοκίνη, ορμόνη που μειώνει τον πόνο και προκαλεί μία ήρεμη αίσθηση. Οι μελέτες δείχνουν ότι απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια του οργασμού και της στοργικής επαφής. Επίσης μειώνονται τα ημερήσια επίπεδα της ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης.
 • Να καλλιεργείτε την αγάπη και τον θαυμασμό για το σύντροφό σας. Θυμηθείτε όλες τις θετικές του ιδιότητες και να εκφράζετε τα θετικά συναισθήματά σας αρκετές φορές κάθε μέρα. Προσπαθείτε να βρείτε κοινό έδαφος παρά να επιμένετε στη δική σας εκδοχή, όταν έχετε μία διαφωνία. Ακούστε την άποψη του και αποφύγετε την κωλυσιεργία με το να κλειστείτε στον εαυτό σας και να μείνετε μακριά από κάθε επικοινωνία.
 • Ο καλύτερος τρόπος για να δημιουργήσετε μία σχέση που να βασίζεται στην αγάπη, την εμπιστοσύνη και την οικειότητα είναι να αναλάβετε την ευθύνη για τις ενέργειές σας και να καλλιεργήσετε την αποδοχή και τη συμπόνοια για το σύντροφό σας.

  Η αλήθεια είναι ότι όλα τα ζευγάρια έχουν προβλήματα. Ακόμη και εκείνα που μοιάζουν να είναι τέλεια.

  Αυτό όμως που πρέπει να μην ξεχνάμε είναι ότι, οι ρεαλιστικές προσδοκίες και ο έλεγχος των ζημιών μπορούν να κρατήσουν μακριά τη δημιουργία σοβαρών προβλημάτων στη σχέση.


  ΠΗΓΗ: » fanpage.gr