ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ: Πέντε σάλτσες που πρέπει να μάθουμε να μαγειρεύουμε
Γνωρίζοντας να φτιάχνετε 5 σάλτσες εύκολα και γρήγορα, τότε σίγουρα έχετε μια ιδανική λύση για τα μακαρόνια, το κρέας, το ψάρι και τις σαλάτες σας ανά πάσα στιγμή. Ακολουθούν 5 κλασικές σάλτσες που όλοι πρέπει να μάθουμε να μαγειρεύουμε.
Σάλτσα hollandaise
Η σάλτσα ολλανδέζα είναι μία από τις 5 βασικές σάλτσες της γαλλικής κουζίνας, μαζί με την σάλτσα ντομάτα, τη μπεσαμέλ, τη βελουτέ και την εσπανιόλ. Συνοδεύει εξαιρετικά βραστά λαχανικά, σαλατικά αλλά και πατάτες ή ψητά, ενώ είναι βασικό συστατικό των αυγών Benedict. Για να τη φτιάξετε θα χρειαστείτε κατά βάση λευκό κρασί, κρόκους αυγών και βούτυρο.
- 15 γρ. κρεμμύδι
- 2 κ.σ. λευκό ξίδι
- 2 κ.σ. λευκό κρασί
- 60 γρ. νερό
- 6 κρόκους αυγών
- 500 γρ. βούτυρο λιωμένο
- 1 κ.γ. χυμό λεμονιού
- λίγο αλάτι
- λίγο πιπέρι
Σάλτσα με μανιτάρια a la creme
Η σάλτσα με τα μανιτάρια αλα κρεμ μπορεί να συνοδεύσει εξαιρετικά τα ζυμαρικά μας αλλά και τα ψητά, τα μπιφτέκια και το σνίτσελ. Γίνεται εύκολα και γρήγορα και μας βγάζει πολλές φορές από τη ρουτίνα των συνηθισμένων φαγητών. Θα χρειαστείτε βασικά, μανιτάρια βρασμένα και κρέμα γάλακτος.
- 500 γρ μανιτάρια βρασμένα και ψιλοκομμένα
- κρεμμύδια 2
- 3 κουταλιές της σούπας βούτυρο ή μαργαρίνη
- 300 ml κρέμα γάλακτος
- Αλάτι
- Πιπέρι
Gravy
saltsa-3Πρόκεται για μια πολύ διάσημη σάλτσα στην Αγγλία, με βάση το υγρό του ψητού κρέατος, που είναι ιδανική για να συνοδεύσετε πιάτα με κρατικά. Για να τη φτιάξετε θα χρειαστείτε σίγουρα ζωμό από ψητό κρέας και λίγο κορν φλάουρ ή αλεύρι.
- 1 φλιτζάνι περίπου από τον ζωμό που άφησε το ψητό κρέας στο ταψί
- 1 φλιτζάνι ελαφρύ ζωμό κότας
- 2 κ.σ. ζάχαρη
- ¾ κ.σ. κόρν φλάουρ
Σάλτσα 4 τυριά
Η σάλτσα με τέσσερα τυριά μπορεί να συνοδεύσει ιδανικά τόσο τα μακαρόνια σας, όσο και τις πατάτες ή το ψητό σας κρέας. Είναι αρκετά αλμυρή οπότε καλό είναι να προσέξετε το αλάτι στο υπόλοιπο φαγητό σας.
Για να τη φτιάξετε θα χρειαστείτε γάλα ή κρέμα γάλακτος, τρίμματα από 4 τυριά (μοτσαρέλα, ροκφόρ, παρμεζάνα και γκούντα) και λίγο βούτυρο ή λάδι.
- 350 γρ. κρέμα γάλακτος ή γάλα
- 100 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
- 100 γρ. ροκφόρ τριμμένο
- 150 γρ. μοτσαρέλα τριμμένη
- 150 γρ. γκούντα τριμμένο
- 1 κουταλάκι του γλυκού βούτυρο ή λίγο λάδι
- Πιπέρι
Σάλτσα Μπάρμπεκιου
Η σάλτσα bbq είναι μια κάπως μπελαλίδικη και ιδιαίτερη σάλτσα, αλλά τόσο νόστιμη που δεν την αποχωριζόμαστε ποτέ όταν έχουμε ψητό κρέας. Τα υλικά της είναι αρκετά και θέλει λίγο προσοχή στην εκτέλεση.
- saltsa-52 κουταλιές της σούπας μαργαρίνη
- 1 κρεμμύδι
- 2 σκελίδες σκόρδο
- λίγο αλάτι
- λίγο κόκκινο πιπέρι
- 4 κ.σ. μαύρη ζάχαρη
- 4 κ.σ. ξύδι
- 4 κ.σ. Worcestershire
- 1 φλιτζάνι κέτσαπ
- 2 φλιτζάνια νερό κρύο
- Λίγο Tabasco
4 βήματα για μια απόλυτα επιτυχημένη σάλτσα
1. Όταν φτιάχνετε μια σάλτσα, φροντίστε να σοτάρετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι σε χαμηλή φωτιά μέσα σε μια κουταλιά βούτυρο, τόσο ώστε να χρυσαφίσει χωρίς να γίνει καφέ και καεί.
saltsa-62. Ανακατέψτε σταθερά το αλεύρι που θα προσθέσετε για να δέσει τη σάλτσα σας. Ανακατέψτε το συνέχεια μέχρι να αναμιχθεί απόλυτα με το βούτυρο και να μη σας σβολιάσει.
3. Προσθέστε τον ζωμό του κρέατος ή των λαχανικών αρκετά ζεστό και σταδιακά ώστε να ανακατευτεί καλά με τα υπόλοιπα υλικά. Αν η σάλτσα σας αρχίζει να σβολιάζει, κατεβάστε την από τη φωτιά και ανακατέψτε δυνατά μέχρι να δέσει και να σπάσουν οι κόμποι.
4. Οι σάλτσες με ντομάτα θέλουν αρκετή ώρα βράσιμο ώστε να αποκτήσει η ντομάτα μια ήπια γεύση και να διώξει την ελαφρώς ξινή της γεύση. Στη σάλτσα ντομάτας προσθέτουμε επίσης, πάντα μια πρέζα ζάχαρη που διώχνει την όξινη γεύση.