ΤΑΙΝΙΕΣ: Εσύ τα είχες Προσέξει; 10 ΚΡΥΦΑ μηνύματα σε Πασίγνωστες Ταινίες που οι Παραγωγοί μας Κρατούσαν Μυστικά έως Σήμερα!

img

Όπως και στη λογοτεχνία, έτσι και στον κινηματογράφο μερικές φορές κρύβεται ένα βαθύτερο νόημα. Οι σεναριογράφοι και οι σκηνοθέτες συχνά δεν δείχνουν μόνο μια όμορφη ιστορία, αλλά θέλουν να προσδώσουν ένα βαθύτερο φιλοσοφικό, ιστορικό και κοινωνικό νόημα.

Βρήκαμε μερικά από τα πιο διάσημα κινηματογραφικά έργα, που πιθανόν κρύβουν κάτι περισσότερο, από όσο φαίνεται με μια πρώτη ματιά.

«Inception» – Η διαδικασία δημιουργίας μιας ταινίας

1

Η ταινία «Inception» είναι μια μεταφορά της διαδικασίας δημιουργίας μιας ταινίας. Κάθε ήρωας της «ομάδας ονείρων» έχει ένα συγκεκριμένο ρόλο που ανταποκρίνεται στις ανάγκες των συντελεστών μιας ταινίας: Ο Eames (o Tom Hardy) – είναι ο ηθοποιός που εύκολα αλλάζει το εξωτερικό του παρουσιαστικό. Η Ariadne (Ellen Page) – δημιουργεί νέα σενάρια. Ο Saito (Ken Watanabe) – είναι ο διευθύνων σύμβουλος του στούντιο, που πληρώνει για το όλο εγχείρημα. Ο Yusuf (Dileep Rao) είναι υπεύθυνος για τα ειδικά εφέ. Ο Arthur (Joseph Gordon-Levitt) – είναι σχεδιαστής παραγωγής, που προβλέπει τα σχέδια εφαρμογής, και ο Cobb (ο Leonardo DiCaprio) – ο σκηνοθέτης – το μοναδικό άτομο που οραματίζεται πως πρέπει να δείχνει η ταινία στο τέλος. Ο στόχος ολόκληρης της ομάδας είναι να εμφυτεύσει μια συγκεκριμένη ιδέα στο ανθρώπινο μυαλό. Αυτός δεν είναι και ο σκοπός της ταινίας;

«The Matrix» – Μια θεωρία συνωμοσίας

2

Η τριλογία ταινιών «The Matrix» έχει πολλές πιθανές ερμηνείες. Είναι γεμάτη με συμβολισμούς, από το κουνέλι στην «Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων», και τελειώνει με υπαινιγμούς μιας μασονικής συνωμοσίας. Κάθε μία από τις θεωρίες εξηγεί το βαθύτερο νόημα της ταινίας και απαιτεί μια μακρά ανάλυση, όμως μπορούμε δώσουμε έμφαση σε ένα μόνο γεγονός, το οποίο είναι το πιο μυστηριώδες στην ταινία: είναι το διαβατήριο του Νίο. Πιο συγκεκριμένα, η ημερομηνία λήξης της ισχύος του διαβατηρίου είναι στης 11 Σεπτεμβρίου του 2001. Υπενθυμίζεται ότι η ταινία κυκλοφόρησε το Μάρτιο του 1999. Είναι απλά μια σύμπτωση ή μια πραγματική συνωμοσία;

«Spider-Man» – Εφηβεία

3

Ο λόγος για την απίστευτη δημοτικότητα του Spider-Man είναι απλή: το γεγονός είναι ότι ο καθένας μάς έχει βιώσει την ιστορία του Peter Parker, αν και όχι σε τόσο υπερβολική και θεατρική μορφή. Η ταινία δείχνει τη σκληρή «μεταμόρφωση» ενός εφήβου – μια μεταφορική εικόνα της εφηβείας. Ο ήρωας βλέπει μια σωματική αλλαγή. Τον φοβίζει, και η οικογένειά του ανησυχεί για την κατάστασή του. Αυτός αδέξια αντιμετωπίζει τις ευκαιρίες, αλλά είναι ένα νέο στάδιο,το οποίο θα αλλάξει ριζικά τη ζωή του.

«X-Men» – Ο αγώνας για τα πολιτικά δικαιώματα

4

Στο πρώτο σενάριο X-Men, το οποίο γράφτηκε τη δεκαετία του ’60, στόχος της ταινίας ήταν να αναδείξει τον αγώνα για τα πολιτικά δικαιώματα ορισμένων κοινωνικών μειονοτήτων. Το 2000, αυτό το κοινωνικό πρόβλημα είχε ξεπεραστεί, αλλά η προστασία των δικαιωμάτων των σeξουαλικών μειονοτήτων ήρθε στο προσκήνιο. Μετά από αυτή την έκδοση τα συνθήματα εναντίων των μεταλλαγμένων έχουν αλλάξει: «Πρέπει να σώσουμε τα παιδιά μας!», «Οι μεταλλαγμένοι σύντομα θα έχουν πλήρη δικαιώματα στη κοινωνία μας», και «Πότε αντιληφθήκατε ότι αυτή ήταν η πρώτη φορά;»

«Η μέρα της μαρμότας» – Η επίτευξη της φώτισης

5

Θυμηθείτε την ιστορία: o πρωταγωνιστής ξαναζεί πολλές φορές την ίδια μέρα, στο σημείο αυτό, δεν καταλαβαίνει την τι συμβαίνει και έτσι ζει έναν ατέρμονο χρονικό βρόχο. Ελαφρώς θυμίζει τη βουδιστική φιλοσοφία: με κάθε νέα μέρα, με κάθε νέα ζωή, ο ήρωας έρχεται όλο και πιο κοντά στη φώτιση.

strong>»Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών» – Η δημιουργία ενός ολοκληρωτικού καθεστώτος

6

«Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών» είναι ένα έπος, το οποίο έχει επίσης μεγάλο πλήθος ερμηνειών. Κάποιοι βλέπουν σε αυτήν την ταινία μια άμεση αναφορά στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, άλλοι το συνδέουν με την ιστορία των σχέσεων των δυτικών και ανατολικών πολιτισμών, και πολλοί θυμούνται τους αρχαίους μύθους για το καλό και το κακό. Αλλά ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μέρη της ταινίας/των βιβλίων είναι το μάτι Sauron, που βλέπει τα πάντα και η ενσάρκωση του απόλυτου κακού, το οποίο βρίσκεται στην κορυφή των πύργων. Πολλοί το παραλληλίζουν με το μασονικό σύμβολο του ματιού στην κορυφή της πυραμίδας, το οποίο υπάρχει στο χαρτονόμισμα τους ενός δολαρίου των ΗΠΑ και από κάτω αναγράφεται στα λατινικά οι λέξεις «Νέα Παγκόσμια Τάξη». Σε κάθε περίπτωση, αυτό αντιπροσωπεύει το μάτι της ανώτατης διοίκησης της μηχανής, που προσπαθεί να δημιουργήσει μια παγκόσμια ολοκληρωτική τάξη. Αυτή η διαδικασία βασίζεται στη βία και το φόβο.

«Toy Story 3″ – Ολοκαύτωμα

7

Πολλοί αντιλαμβάνονται στο τρίτο μέρος του «Toy Story», μια προφανής αναφορά στο Ολοκαύτωμα. Θυμηθείτε την ιστορία: τα παιχνίδια, τα οποία πλέον δεν τα χρειάζεται ο μεγάλος πλέον Andy θα πρέπει να μεταφερθούν στη σοφίτα. Αλλά κατά λάθος, καταλήγουν στο νηπιαγωγείο. Το νηπιαγωγεία στην πραγματικότητα είναι ένα πραγματικό στρατόπεδο συγκέντρωσης που το διοικεί ο τοπικός «Χίτλερ» – ο αρκούδος Lots. Οι ήρωες της ιστορίας μας είναι οι Εβραίοι, οι οποίοι κατάφεραν να ξεφύγουν από το στρατόπεδο συγκέντρωσης. Μερικοί οπαδοί αυτής της θεωρίας αναφέρουν επίσης την υπόδειξη της Άννας Φρανκ, της οποίας η οικογένεια προσπάθησε να κρυφτεί στη σοφίτα, όπου επρόκειτο αρχικά να σταλούν οι πρωταγωνιστές της ταινίας.

«Ο μάγος του Οζ» – Λαϊκισμός

8

Αυτό το παιδικό παραμύθι δεν είναι τόσο απλό όσο φαίνεται με την πρώτη ματιά. Ο δρόμος με τα κίτρινα τούβλα είναι μια άμεση νύξη για το χρυσό πρότυπο, οι χαρακτήρες είναι φτωχοί αγρότες, ο Μάγος είναι ανενεργή αλλά ελπιδοφόρα δύναμη, και η πόλη Emerald και οι κακοί της συμβολίζουν την παραπλανητική αξία των πράσινων χαρτονομισμάτων. Όλα αυτά μπορεί να φαίνεται λίγο τραβηγμένα, αλλά στην ταινία υπάρχουν πολλές αναφορές, οι οποίες αναλύονται σε αυτή την έρευνα, και δεν αφήνουν καμία αμφιβολία ότι δεν είναι μόνο μια ιστορία για ένα κορίτσι που νοσταλγεί το αγρόκτημα της.

«Game of Thrones» – Ο Πόλεμος των Ρόδων

9

O συγγραφέας του βιβλίου «A Song of Ice and Fire», πάνω στο οποίο βασίζεται η επική σειρά «Game of Thrones», επιβεβαιώνει ότι η ιδέα των βιβλίων, βασίζεται στην ιστορία της Βρετανίας και τον γνωστό «Πόλεμο των Ρόδων». Ήταν ένας εμφύλιος πόλεμος που ξέσπασε στην Αγγλία για τη διαδοχή στο θρόνο από το 1455 μέχρι το 1487. Πήρε το όνομά του από τα εμβλήματα των δυο αντιμαχόμενων Οίκων, το λευκό ρόδο του Οίκου της Υόρκης και το κόκκινο ρόδο του Οίκου των Λάνκαστερ. Κατά τη διάρκεια του πολέμου των τριάντα ετών των Ρόδων ο αγγλικός θρόνος άλλαξε έξι φορές διάδοχο, και οι άρχοντες ήταν έτοιμοι να κάνουν οτιδήποτε για έναν επιτυχημένο γάμο ή την απόκτηση γης. Μπορεί να γίνει ένας παραλληλισμό ανάμεσα στο πλήθος των ιστορικών στοιχείων της περιόδου και τους χαρακτήρες της σειράς, καθώς και μεταξύ του ιστορικού χάρτη και του χάρτη του Westeros, καθώς εκείνον τον καιρό η Βρετανία ήταν επίσης χωρισμένη σε επτά μέρη.


ΠΗΓΗ: » fanpage.gr