ΔΙΑΤΡΟΦΗ: Η διατροφή που προλαμβάνει τον πόνο στις αρθρώσεις

img

Η αρθρίτιδα δεν οφείλεται μόνο στη φθορά που προκαλεί στις αρθρώσεις το πέρασμα του χρόνου, αλλά έχει άμεση σχέση με τη διατροφή.

Η οστεοαρθρίτιδα είναι η πιο συχνή μορφή αρθρίτιδας, ενώ η πλειονότητα των περιστατικών αφορούν τα γόνατα.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Tufts στη Βοστώνη, εξέτασαν στοιχεία από 6.064 μεσήλικες και ηλικιωμένους εθελοντές, οι οποίοι είχαν συμπληρώσει ερωτηματολόγια διατροφής και είχαν αναφέρει το ιστορικό τραυματισμού στα γόνατα, τα φάρμακα που έπαιρναν, την κατανάλωση αλκοόλ και την φυσική δραστηριότητα.

Είχαν επίσης υποβληθεί σε ακτινογραφίες γονάτων και είχαν αναφέρει τυχόν συμπτώματα οστεοαρθρίτιδας (δυσκαμψία, πόνο, διόγκωση της άρθρωσης).

Οι ερευνητές αξιολογούσαν τους εθελοντές τους κάθε 12 μήνες επί τέσσερα χρόνια, ανανεώνοντας τις πληροφορίες που είχαν γι’ αυτούς.

Όπως έδειξε η έρευνα, όσοι έτρωγαν καθημερινά άφθονες φυτικές ίνες είχαν έως και 61% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν πόνο αλλά και πολύ λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν εξέλιξη του πόνου στην πορεία του χρόνου, σε σύγκριση με όσους ακολουθούν μια δυτικού τύπου διατροφή που περιέχει λιγοστά φυτικής προελεύσεως, μη επεξεργασμένα τρόφιμα.

Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες είναι το καστανό ρύζι, τα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής αλέσεως (π.χ. ψωμί ολικής αλέσεως).

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Annals of the Rheumatic Diseases.


ΠΗΓΗ: » fanpage.gr