ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 10 σοβαρές ενδείξεις κακής όρασης!

img

Το να μεταβάλλετε η όραση μας, είναι απόλυτα φυσιολογικό καθώς γερνάμε, και μπορεί εύκολα να διορθωθεί με γυαλιά, φακούς επαφής ή χειρουργική επέμβαση με λέιζερ. Είναι καλό να κάνουμε μια οφθαλμολογική εξέταση μια φορά το χρόνο για να βεβαιωθούμε ότι τα μάτια μας εξακολουθούν να λειτουργούν κανονικά. Οι αλλαγές στην όραση συμβαίνουν σταδιακά και έτσι συχνά δεν το προσέχουμε αυτό καθόλου, μέχρι να δούμε ότι οι καθημερινές μας συνήθειες αλλάζουν και να προσαρμοστούμε στη μειωμένη όραση μας.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποια προβλήματα όρασης που δεν πρέπει να αγνοηθούν, δεδομένου ότι μπορεί να είναι συμπτώματα κάποιας ασθένειας των ματιών ή άλλων πιο σοβαρών ζητημάτων. Παρακάτω είναι πέντε σημάδια φυσιολογικών αλλαγών στην όραση – για τα οποία μπορεί να χρειαστείτε απλά γυαλιά – και πέντε προειδοποιητικά σημάδια που σχετίζονται με πιο σοβαρά θέματα στα μάτια.

Κανονικά προβλήματα όρασης.

1) Αυξημένη ευαισθησία στο έντονο φως. Μια μικρή ευαισθησία στην αντηλιά είναι απόλυτα φυσιολογική (και θα πρέπει να αγοράσετε γυαλιά ηλίου, αν δεν το έχετε κάνει ήδη, καθώς ο ήλιος μπορεί να κάνει σοβαρότερη ζημιά στα μάτια μας!), Αλλά αν έχετε μεγαλύτερο θέμα με την αντηλιά από το κανονικό, τότε καλό είναι να πάτε να ελέγξετε τα μάτια σας. Αυτό μπορεί να σημαίνει στραβισμό, άλγη στα μάτια ή δυσκολία στην όραση, όταν βρίσκετε σε έντονο φως.

2) Το να απαιτείτε περισσότερο φως για να δείτε καθαρά. Μπορείτε να παρατηρήσετε αυτό όταν κινείστε γύρω από το σπίτι σας το βράδυ, ή περπατάτε στο πεζοδρόμιο τη νύχτα. Περπατάτε πιο διστακτικά από ό, τι συνηθως, ή έχετε πρόβλημα με τυχόν ανωμαλίες στην επιφάνεια του εδάφους; Σέρνετε τα πόδια σας περισσότερο, ή χρειάζεστε στηρίγματα ή άλλες μορφές βοήθειας ισορροπίας πιο συχνά.

3) Σας παίρνει περισσότερο χρόνο για να προσαρμοστείτε στις αλλαγές του φωτός. Δοκιμάστε να μετακινηθείτε από ένα εξωτερικό χώρο σε ένα δωμάτιο χωρίς πολλά παράθυρα. Εάν το κάνετε είναι φυσιολογικό να χρειαστείτε μερικά λεπτά για να προσαρμοστούν τα μάτια σας και να είναι σε θέση να βλέπετε στο αμυδρό φως, αλλά αν σας παίρνει μεγάλο χρονικό διάστημα αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι πρέπει να δείτε τον οφθαλμίατρο σας.

Οι αλλαγές στην όραση συμβαίνουν σταδιακά και έτσι συχνά δεν το προσέχουμε αυτό καθόλου, μέχρι να δούμε ότι οι καθημερινές μας συνήθειες αλλάζουν και να προσαρμοστούμε στη μειωμένη όραση μας.

4) Δυσκολία αντίληψης του βάθους. Μερικές φορές μπορεί να αισθάνεστε αδέξιοι – καθώς χτυπάτε πάνω σε πράγματα, όταν πάτε να φτάσετε το αλάτι στο τραπέζι, ή όταν βάζετε νερό στο ποτήρι σας. Θα μπορούσε αυτό ακόμη και να επηρεάσει το συντονισμό των χεριών σας και των ματιών σας όταν παίζετε σπορ.

5) Μειωμένη ικανότητα να επικεντρωθείτε σε μικρή απόσταση. Αυτό είναι πιο συχνά αισθητό κατά την ανάγνωση και τη γραφή. Αν θέλετε να αποφεύγετε την ανάγνωση, ή να έχετε ένα βιβλίο που διαβάζετε πολύ κοντά στο πρόσωπό σας ή σε μια διαφορετική οπτική γωνία, τότε μάλλον αντιμετωπίζετε απώλεια όρασης. Το ίδιο ισχύει και αν το γράψιμό σας γίνεται όλο και πιό ακατάστατο και δυσκολεύεστε να γράφετε εντός των γραμμών.

Θέματα μη φυσιολογικής όρασης.

1) Μαύρα στίγματα ή λάμψεις μέσα στο πεδίο οράσής σας.. Όλοι κατά καιρούς «βλέπουμε αστέρια» – κηλίδες μπροστά μας.. Σύμφωνα με την All About Vision , αυτό συμβαίνει πιο συχνά όσο γερνάμε και το εσωτερικότου ματιού υγροποιείται και διαχωρίζεται από τον αμφιβληστροειδή. Ωστόσο, μια ξαφνική και παρατεταμένη εμφάνιση των λάμψεων μπορεί να είναι σύμπτωμα πιο σοβαρής αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς, η οποία μπορεί να προκαλέσει ολική απώλεια όρασης. Αν ξαφνικά αντιμετωπίσετε μια επίμονη βροχή από σημεία ή λάμψεις στην όρασή σας, θα πρέπει να επισκεφθείτε τον οφθαλμίατρο σας αμέσως.

2) σοβαρός, ξαφνικός πόνος του οφθαλμού. Αυτός θα μπορούσε να είναι μέσα ή γύρω από το μάτι, και μπορεί να προκληθεί από έντονο φως και να είναι επίμονος.

3) Αλλαγές στην εμφάνιση του ματιού. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει μια αλλαγή στο χρώμα της ίριδας, ή λευκές περιοχές στη κόρη.

4) Eμποδισμένη όραση. Μερικές φορές μπορεί να αισθάνεστε σαν να έχετε μια παραίσθηση – κοινά συμπτώματα σοβαρών ζητημάτων των ματιών είναι η αίσθηση του να βλέπετε μια «κουρτίνα» να κατεβαίνει πάνω από το ένα μάτι, ή η αίσθηση μιας «κούπας να γεμίζει με μελάνι» από το ένα μάτι . Μπορείτε επίσης να βλέπετε επιπλέουν «ιστούς αράχνης» γύρω από το έντονο φως.

5) Τα φυσικά συμπτώματα. Αφου αποκλείσετε την επιπεφυκίτιδα , συμβουλευτείτε το γιατρό σας αν έχετε κόκκινα ή πρησμένα μάτια, καθώς και φαγούρα, και κάψιμο

Το WebMD συνιστά να δείτε το γιατρό σας αν έχετε οποιοδήποτε πόνο στα μάτια ή αλλαγές στην την όραση. Κάντε μια οφθαλμολογική εξέταση κάθε χρόνο, έτσι ώστε να μπορείτε να διορθώσει τυχόν απώλεια όρασης πριν αυτή έχει επιπτώσεις στην καθημερινή σας ζωή. Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να είστε προσεκτικοί και να έχετε επίγνωση του σώματός σας – αν τυχόν έχει υπάρξει οποιεσδήποτε αλλαγή, είτε ξαφνική ή σταδιακή;

Παρά το γεγονός ότι τα σοβαρά θέματα των ματιών απαιτούν μια πιο ολοκληρωμένη εξέταση  , υπάρχουν και οφθαλμολογικές εξετάσεις που μπορείτε να δοκιμάσετε μέσω διαδικτύου.


ΠΗΓΗ: » fanpage.gr