ΜΟΥΣΙΚΗ: Που βρέθηκε κρυμμένο ένα βιολί 5 εκατομμυρίων ευρώ, μετά από 35 χρόνια

img

Σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές της Νέας Υόρκης, το βιολί Ames, που αξίζει γύρω στα 5 εκατομμύρια δολάρια και ανήκε στον Αμερικανό βιολιστή πολωνικής καταγωγής Roman Totenberg, ο οποίος απεβίωσε το 2012, βρέθηκε μετά από 35 ολόκληρα χρόνια, σε ξενοδοχείο του Μανχάταν και τελικά επέστρεψε στους νόμιμους ιδιοκτήτες του.

Το μουσικό αυτό όργανο, είχε κατασκευασθεί το 1734, από τον φημισμένο Ιταλό, Antonio Stradivari και μαζί με δύο παλιά δοξάρια, άνηκε στον Totenberg, όταν του τα έκλεψαν μετά από ένα κονσέρτο που εκείνος είχε δώσει στη Σχολή Μουσικής Λόνγκι του Κέμπριτζ, κοντά στη Βοστόνη, τον Μάιο του 1980. Φέτος όμως, στις 26 Ιουνίου, το βιολί έκανε ξανά την εμφάνιση του σε ξενοδοχείο του Μανχάταν, όπου η πρώην σύζυγος ενός άλλου μουσικού, επίσης αποθανόντα, έχει ραντεβού με έναν ειδικό, για να το εκτιμήσει.

Εκείνος φυσικά αναγνώρισε αμέσως το Στραντιβάριους του γνωστού βιολιστή και κάλεσε την αστυνομία, ενώ η γυναίκα που του το παρουσίασε, δήλωσε πως δεν γνώριζε ότι το βιολί ήταν κλεμμένο και συμφώνησε να το επιστρέψει στις τρεις κληρονόμους και κόρες του Totenberg. Μάλιστα, όπως είπε μια από αυτές, η Nina, που είναι δημοσιογράφος και καλύπτει δικαστικά ρεπορτάζ, ο πατέρας της επηρεάστηκε βαθιά όταν έχασε το βιολί, με το οποίο έβγαινε στη σκηνή για 38 χρόνια.

Πίστευε πως ένας άλλος βιολιστής του το είχε κλέψει, αλλά η αστυνομία εκείνη την εποχή δεν είχε αρκετά στοιχεία στα χέρια της ώστε να ερευνήσει το σπίτι του υπόπτου. Μετά τον θάνατο όμως αυτού του άντρα, το 2011, η σύζυγος του βρήκε το εν λόγω βιολί και προσπάθησε να το πουλήσει.

Όσο για τον Totenberg, γεννήθηκε στην Πολωνία και ήταν ένα παιδί – θαύμα, σε σχέση με τη μουσική. Έκανε το ντεμπούτο του στα 11 του χρόνια, με την Φιλαρμονική Ορχήστρα της Βαρσοβίας, ενώ μετανάστευσε στις ΗΠΑ το 1938 και πέθανε το 2012, σε ηλικία 101 ετών. Πάντως, σχετικά με τα μουσικά οργάνα που κατασκευάστηκαν από τον Stradivari και ήταν περίπου γύρω στα 1000, εκτιμάται πως υπάρχουν σχεδόν ακόμα 500 κάπου στον κόσμο, με την αξία τους να ανέρχεται σε πολλά εκατομμύρια δολάρια.


ΠΗΓΗ: » fanpage.gr