ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ: Εάν δείτε ένα ΤΕΤΟΙΟ Κόκκινο Σημάδι πάνω σας ή σε κάποιο μέλος της Οικογένειάς σας, τρέξτε ΑΜΕΣΩΣ στο Νοσοκομείο!

img

Το καλοκαίρι είναι προ των πυλών και ένα από τα μειονεκτήματα της καλοκαιρινής εποχής που όλοι αντιπαθούν είναι τα έντομα. Κουνούπια, μέλισσες, σφήκες, αράχνες, μυρμήγκια, όλα τα έντομα που έρπονται ή πετούν κάνουν την εμφάνισή τους, όταν η εξωτερική θερμοκρασία ανεβαίνει.

Ένα τσίμπημα μέλισσας ή μυρμηγκιού μπορεί να είναι ελαφρώς επώδυνο και ενοχλητικό, και τα κουνούπια είναι ικανά να μεταφέρουν πολλές ασθένειες, αλλά μια από τις μεγαλύτερες απειλές όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει είναι τα τσιμπούρια.

Τα τσιμπούρια είναι μικροσκοπικά αραχνοειδή που πίνουν αίμα από τα ζώα ή τον άνθρωπο για να ολοκληρώσουν τον κύκλο ζωής τους. Τα καλά νέα είναι, ότι δεν πηδούν ή πετούν. Τα κακά νέα είναι, ότι ρουφούν το αίμα σας, και μπορούν να μεταφέρουν μια θανατηφόρα ασθένεια.

viraltopnews.gr

Υπάρχουν πάνω από 800 είδη τσιμπουριών στον κόσμο, αλλά μόνο δύο είδη είναι γνωστά για τη μετάδοση ασθενειών στον άνθρωπο. Οι κρότωνες τείνουν να προσκολλώνται σε ζώα σε οποιοδήποτε σημείο και να τρέφονται από ώρες έως ημέρες. Η μετάδοση της νόσου εμφανίζεται συνήθως κοντά στο τέλος του γεύματος τους. Τα μαλάκα τσιμπούρια τρέφονται συνήθως για λιγότερο από μία ώρα, και η μετάδοση ασθενειών μπορεί να συμβεί σε λιγότερο από ένα λεπτό.

Τι είδους ασθένεια;

Ονομάζεται νόσος του Lyme, και είναι μια βακτηριακή λοίμωξη που μεταδίδεται μέσω τσιμπήματος τσιμπουριού. Τα τυπικά συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, κεφαλαλγία, κόπωση και εξάνθημα του δέρματος, που είναι γνωστή ως μεταναστευτικό ερύθημα. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η νόσος του Lyme μπορεί να εξαπλωθεί στις αρθρώσεις, την καρδιά και στο νευρικό σύστημα. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ εκτιμούν ότι σε 300.000 ανθρώπους ετησίως γίνεται διάγνωση με τη νόσο του Lyme στις Ηνωμένες Πολιτείες. Επηρεάζει ανθρώπους όλων των ηλικιών, και δεν γίνεται έγκαιρη ή έγκυρη διάγνωση, επειδή τα συμπτώματά της νόσου μιμούνται συμπτώματα άλλων ασθενειών.

Συμπτώματα πρέπει να προσέξετε

Οι κρότωνες είναι τόσο μικροσκοπικοί, που δεν μπορείτε πάντα να καταλάβετε αν σας έχει τσιμπήσει κάποιο τσμπούρι. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε τα συμπτώματα της νόσου του Lyme σε περίπτωση που εσείς ή κάποιο μέλος της οικογένειάς σας μολυνθεί. Το πιο αξιοσημείωτο σύμπτωμα της νόσου του Lyme είναι το εξάνθημα που το συνοδεύει. Μοιάζει με το στόχο ενός πίνακα για βελάκια, με ένα μικρό κόκκινο δακτύλιο γύρω από μια περιοχή του δέρματος.

Ένα τσίμπημα από τσιμπούρι μπορεί να μοιάζει με τσίμπημα από μια αράχνη ή άλλο εντόμο, αλλά τσιμπήματα από άλλα έντομα συνήθως δε θα συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα όπως πυρετό, ρίγη, κόπωση, ναυτία, μυϊκούς πόνους και πόνο στις αρθρώσεις. Η νόσος του Lyme είναι θεραπεύσιμη, όταν διαγνωσθεί έγκαιρα, αλλά όσο περισσότερο αφεθεί χωρίς θεραπεία, τόσο πιο πιθανό ότι θα εξαπλωθεί και σε άλλα μέρη του σώματος, προκαλώντας βλάβες.

Πώς να προστατευτείτε

Κανείς δεν θέλει να μειώσει τις βόλτες στην εξοχή ή ένα περπάτημα με το σκύλο στο πάρκο. Υπάρχουν τρόποι για προστατευτείτε από τσιμπήματα τσιμπουριών:

  • Μάθετε πού βρίσκονται συνήθως τα τσιμπούρια.
  • Να φοράτε προστατευτικό ρουχισμό.
  • Χρησιμοποιήστε αιθέρια έλαια που περιέχουν κέδρο, citronella, γαρύφαλλο, ευκάλυπτο, λεβάντα, λεμονόχορτο, δυόσμο, μέντα, δεντρολίβανο, και tea tree για προστασία από τσιμπούρια.
  • Αφαιρέστε το τσιμπούρι αμέσως αν εντοπίσετε κάποιο πάνω σας.


ΠΗΓΗ: » fanpage.gr