ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ: Σοκολατένιες συνταγές, όνειρο!!
Ποιος μπορεί να αντισταθεί σε οτιδήποτε περιέχει μέσα σοκολάτα; Τα γλυκά που περιέχουν μέσα σοκολάτα αμέσως γίνονται ανάρπαστα. Τα αγαπούν μικροί και μεγάλου και μας συνοδεύουν σε οποιαδήποτε σημαντική στιγμή μας. Η σοκολάτα ταιριάζει με τα πάντα και μπορεί να απογειώσει το κάθε γλυκό αλλά και ρόφημα μας. Δείτε απίστευτες συνταγές που θα σας κάνουν να τρέξετε στη κουζίνα!
1.) Μπράουνις με σοκολάτα-μέντα
Υλικά:
- 250 γρ κοσκινισμένο Φαρίνα
- 250 γρ ζάχαρη
- 4 τεμ. αυγά
- 250 γρ. κουβερτούρα
- 150 γρ. βούτυρο
- 1 τεμ. βανίλια
Για την σάλτσα σοκολάτας
- 200 γρ. γάλακτος κουβερτούρα
- 4 κουταλιές σούπας πραλίνα φουντουκιού
- 1 κουταλιά σούπας βούτυρο
- 3 – 4 σταγόνες εσάνς μέντας
Οδηγίες
Χτυπάμε με το μίξερ τα αυγά με την ζάχαρη να αφρατέψουν. Λιώνουμε την κουβερτούρα με το βούτυρο και τα ενώνουμε με το μείγμα ζάχαρης. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι μαζί με την βανίλια κοσκινισμένα. Ανακατεύουμε συνεχώς με σπάτουλα μέχρι να ενωθούν τα υλικά καλά.
Σε ένα τετράγωνο ταψάκι τοποθετούμε λαδόκολλα κι αδειάζουμε το μείγμα μας. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 35 – 40 λεπτά , αφήνουμε να κρυώσει και κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια.
Ετοιμάζουμε την σάλτσα σοκολάτας λιώνοντας σε ένα κατσαρολάκι την κουβερτούρα μαζί με την πραλίνα και το βούτυρο . Μόλις λιώσουν προσθέτουμε τις σταγόνες μέντας κι ανακατεύουμε . Περιχύνουμε τα μπράουνις με την σάλτσα σοκολάτας και στολίζουμε με φύλλα μέντας ή δυόσμου.
3.) Σοκολατένιο μπανάνα κέικ
Υλικά Συνταγής:
- 1 + 3/4 φλ. σπορέλαιο
- 3/4 φλ. ζάχαρη
- 2 αυγά
- 2 ½ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 3 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
- 1/2 φλ. γάλα φρέσκο
- 1/2 κεσεδάκι γιαούρτι
- 1½ κ.γλ. σόδα μαγειρικής
- 4 ώριμες μπανάνες
- 1 βανίλια
- 1 + 3/4 φλ. καρυδόψιχα αλεσμένη
- 1 πρέζα αλάτι
- 1/2 φλ. κουβερτούρα σε σταγόνες
Για την κρέμα σοκολάτας
- 2 κ.σ. γεμάτες βούτυρο ή μαργαρίνη
- 1/3 φλ. νερό
- 1/2 φλ. ζάχαρη
- 1 ½ φλ. ζάχαρη άχνη
- 1/3 φλ. κακάο
- 1 πρέζα αλάτι
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε και πολτοποιούμε τις μπανάνες στο μπλέντερ. Χτυπάμε με μίξερ χειρός ή με σύρμα το σπορέλαιο και τη ζάχαρη για 3΄-4΄, να λιώσει η ζάχαρη. Κοσκινίζουμε σε μπολ το αλεύρι και το μπέικιν. Διαλύουμε τη σόδα στο γάλα.
Προσθέτουμε στο μίξερ ένα ένα τα αυγά, το γιαούρτι, τη βανίλια και το αλάτι.
Ρίχνουμε το αλεύρι, το γάλα και τις πολτοποιημένες μπανάνες. Μόλις ενωθεί το μείγμα, προσθέτουμε την καρυδόψιχα και τις σταγόνες σοκολάτας. Με μία σπάτουλα ανακατεύουμε καλά το μείγμα.
Βουτυρώνουμε πολύ καλά μια μεγάλη φόρμα για κέικ με τρύπα στη μέση. Την αλευρώνουμε επίσης πολύ καλά και την τινάζουμε να φύγει το περιττό αλεύρι. Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170οC στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα για περίπου 1 ώρα.
Ελέγχουμε με τη λάμα του μαχαιριού το κέντρο του κέικ. Αν βγαίνει στεγνό και καθαρό, είναι ψημένο. Το αφήνουμε 10΄ να σταθεί στη φόρμα και το ξεφορμάρουμε σε σχάρα να κρυώσει.
Για την κρέμα σοκολάτας
Κοσκινίζουμε την άχνη και το κακάο. Προσθέτουμε το αλάτι. Σε κατσαρολάκι βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό και το βούτυρο, και σε μέτρια φωτιά ανακατεύουμε να λιώσουν (χωρίς να βράσουν). Ρίχνουμε το υγρό μείγμα στα στερεά υλικά και ανακατεύουμε με κουτάλι να ομογενοποιηθούν. Θα μοιάζει με υγρή κρέμα σοκολάτας. Την αφήνουμε να κρυώσει και να σφίξει ελαφρά. Αλείφουμε γύρω γύρω το κέικ και γαρνίρουμε με φέτες μπανάνας.
H συμβουλή της Αργυρώς
Όταν βουτυρώνουμε μία φόρμα για κέικ αφήνουμε το σκεύος 1΄-2΄ στην κατάψυξη να παγώσει το βούτυρο. Έπειτα αλευρώνουμε και τινάζουμε. Έτσι, το σκεύος θα κάνει ένα φιλμ που θα προστατεύει το γλυκό και το βούτυρο της φόρμας δεν θα ρουφήξει πολύ αλεύρι για να το βαρύνει.
4.) Ζελέ σοκολάτας
Υλικά:
- Ζάχαρη – 200 γρ
- Αυγά – 4 μόνο τους κρόκους
- Γάλα – 200 γρ χλιαρό
- Φύλλα ζελατίνας – 8 μουσκεμένα σε κρύο νερό
- Κουβερτούρα – 250 γρ ψιλοκομμένη
- Σαντιγί – 200 γρ
Εκτέλεση:
Χτυπάμε με το μίξερ την ζάχαρη και τους κρόκους καλά και προσθέτουμε το γάλα μας χλιαρό. Σε κρύο νερό μουσκεύουμε τα φύλλα ζελατίνης, μετά τα στύβουμε καλά και τα προσθέτουμε στο μείγμα μας.
Προσθέτουμε την τριμμένη κουβερτούρα και ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε και την σαντιγί και ανακατεύουμε ελαφρώς. Αδειάζουμε το μείγμα σε μια μεγάλη φόρμα ή σε μικρά φορμάκια και σκεπάζουμε με μεμβράνη για να μην πιάσει κρούστα. Αφήνουμε στο ψυγείο αρκετή ώρα μέχρι να κρυώσει καλά.
Αφού κρυώσει καλά και είναι η ώρα του σερβιρίσματος, στιγμιαία βουτάμε τον πάτο από τα φορμάκια ή την φόρμα σε ζεστό νερό ίσα ίσα για να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα και σερβίρουμε αναποδογυρίζοντας τα φορμάκια (ή την φόρμα) σε πιάτο ή σε μεγάλη πιατέλα.
5.) Cheesecake Σοκολάτας με μπισκότα Oreo
Τραγανή βάση με μπισκότα Oreo:
- 250 gr Oreo μπισκότα (ή άλλα μπισκότα σάντουιτς) για να είναι τραγανή η βάση
- 120 gr βούτυρο λιωμένο
- 1-2 κουταλιές σούπας σκόνη εσπρέσο (προαιρετικό)
Περάστε τα μπισκότα στο μπλέντερ, προσθέστε το λιωμένο βούτυρο και την σκόνη εσπρέσο και ανακατέψτε 1-2 φορές για να ενωθούν καλά τα υλικά. Τοποθετήστε το μείγμα σε μια βάση για cheesecake ή σε ένα ταψί 20-24 εκατοστών. Πιέστε το μείγμα καλά για να εφαρμοστεί σωστά στον πάτο της βάσης και ψήστε το σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 10-12 λεπτά. Αφού ψηθεί η βάση, αφήστε τη στην άκρη να κρυώσει.
Κρέμα Cheesecake
- 600 gr τυρί κρέμα
- 60 gr ζάχαρη άχνη
- 200 gr κρέμα γάλακτος
- ½ κουταλάκι γλυκού αλάτι
Χτυπήστε με το μίξερ όλα τα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αφού έχει κρυώσει η βάση, απλώστε την κρέμα cheesecake πάνω στη βάση και τοποθετήστε το γλυκό σας στο ψυγείο.
Μους σοκολάτας
- 170 gr κουβερτούρα ψιλοκομμένη
- 50 gr βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 2 κουταλιές σούπας σκόνη εσπρέσο (προαιρετικό – για δώσει ένταση στη γεύση της σοκολάτας)
- 3 αυγά (μόνο το ασπράδι)
- ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 100 gr ζάχαρη
Τοποθετήστε τη σοκολάτα με το βούτυρο σε bain marie και ανακατέψτε καλά μέχρι να λιώσουν και τα δυο υλικά. Προσθέστε τη σκόνη εσπρέσο ανακατέψτε καλά και απομακρύνετε το μπολ από τη θερμότητα για να κρυώσει ελαφρώς το μείγμα.
Σε ένα άλλο μπολ χτυπήστε τα ασπράδια με τη ζάχαρη και το αλάτι μέχρι να γίνει η μαρέγκα. Για να πετύχει η μαρέγκα χτυπήστε το μείγμα στη μεσαία ταχύτητα του μίξερ σας για 10-15 λεπτά.
Σταδιακά προσθέστε τη μαρέγκα στη λιωμένη σοκολάτα και ανακατέψτε απαλά και πολύ καλά. Προσέξτε να μην ανακατεύετε πολύ γρήγορα και απρόσεκτα την μους. Τοποθετήστε τη μους πάνω από την κρέμα cheesecake και βάλτε το γλυκό στο ψυγείο να κάτσει για 1-2 ώρες.
6.) Κορμός σοκολάτας με κρέμα καραμέλας και σοκολατένιαο γλάσο
Υλικά συνταγής:
Για τη βάση:
- 1 ½ φλιτζάνι τσαγιού βούτυρο [μαργαρίνη]
- 200 γρ. άχνη ζάχαρη
- 5 κουταλιές σούπας κονιάκ
- 6 κουταλιές σούπας κακάο
- 250 γρ. τετράγωνα μπισκότα βουτύρου [τύπου πτι μπερ] *
Για τη κρέμα καραμέλας:
- 2 κουτιά ζαχαρούχο γάλα [800 γρ.]
- 100 γρ. βούτυρο [μαργαρίνη]
- 1/3 φλ. τσαγιού σιρόπι καραμέλας
Για το γλάσο:
- 200 γρ. κουβερτούρα κομμένη σε κομματάκια
- 1/2 κ.σ. βούτυρο [μαργαρίνη]
Εκτέλεση συνταγής
Για τη βάση: Λιώνουμε το βούτυρο σε κατσαρολίτσα. Το αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε μέσα την άχνη ζάχαρη, το κακάο και το κονιάκ και ανακατεύουμε πολύ καλά. Προσθέτουμε τα μπισκότα αφού τα έχουμε τρίψει με το χέρι και ανακατεύουμε απαλά να ενσωματωθούν τα υλικά.
Βάζουμε το μείγμα σε ένα τσέρκι ή πυρέξ 24 εκ. και το πιέζουμε με την ανάποδη ενός κουταλιού να κάνει μια ομοιόμορφη στρώση στο πάτο του σκεύους. Το βάζουμε στο ψυγείο να κρυώνει.
Για τη κρέμα καραμέλας: Σε μια κατσαρολίτσα τοποθετούμε το βούτυρο, το ζαχαρούχο γάλα και το σιρόπι καραμέλας και το σιγοβράζουμε για 15-20 λ σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να ομοιογενοποιηθούν καλά όλα τα υλικά και να πάρουν ένα χρυσαφένιο καραμελωμένο χρώμα. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει, ανακατεύοντας ανά διαστήματα μέχρι να φτιάξουμε το γλάσο μας.
Για το γλάσο: Λιώνουμε σε μπεν μαρί τα κομματάκια σοκολάτας με τη μαργαρίνη. Βγάζουμε από το ψυγείο το κορμό και στρώνουμε ισομερώς, από πάνω. τη καραμέλα. Μετά περιχύνουμε με το γλάσο σοκολάτας φροντίζοντας να καλυφθεί όλο το γλυκό. Αφήνουμε το γλυκό μας στο ψυγείο να κρυώσει και το σερβίρουμε κομμένο σε τετράγωνα κομμάτια.
* Προαιρετικά προσθέστε χονδροκομένους ξηρούς καρπούς [φουντούκια, καρύδια κ.λ.π.]
Η σοκολάτα ταιριάζει με τα πάντα και μπορεί να απογειώσει το κάθε γλυκό αλλά και ρόφημα μας
Σταματάμε μόλις πήξει για να μην κόψει η σαντιγί.7.) smoothie σοκολάτας με μπανάνα
Υλικά:
- 350 ml γάλα φρέσκο
- 1 μπανάνα οχι πολυ ώριμη
- 5-6 παγάκια
- κακάο σε σκόνη της αρεσκείας μας (le chocolat-caotonic)
Εκτέλεση:
Βάζουμε όλα τα υλικά στο blender και χτυπάμε, στην αρχή σιγά-σιγά μέχρι να θρυμματιστεί ο πάγος για να μην κάνουμε ζημιά στη συσκευή μας.
Χτυπάμε για 1-2 λεπτα, σερβίρουμε με πάγο και στην υγειά μας!
ΠΗΓΗ: » daddy-cool.gr