ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ: Πατατοκροκέτες γεμιστές με κιμά
Μια εύκολη συνταγή που θα λατρέψουν τα παιδιά και θα απολαύσουν οι μεγάλοι. Υπέροχες πατατοκροκέτες με γέμιση κιμά για ορεκτικό, συνοδευτικό ή και κυρίως πιάτο με μια μεγάλη σαλάτα, ζεστό ψωμί και τυρί φέτα.
Υλικά συνταγής:
1 κιλό πατάτες
1/2 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις + επιπλέον για αλεύρωμα
2 αυγά (1+1 χωριστά)
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
250 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
1/4 φλ. πολτό ντομάτας
2 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκα φύλλα κόλιανδρου
2 κ.σ. σταφίδες
2 φλ. τσαγιού φρυγανιές
αλάτι πιπέρι
σπορέλαιο για τηγάνισμα
Εκτέλεση συνταγής
- Καθαρίζετε τις πατάτες και τις τοποθετείτε σε κατσαρόλα με κρύο νερό που να τις σκεπάζει. Τις βράζετε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρουν βράση και μετά χαμηλώνετε τη φωτιά, τις αλατίζετε και τις βράζετε για 30 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν.
- Τις στραγγίζετε καλά, τις βάζετε σε μεγάλο μπολ και τις πολτοποιείτε σε πουρέ με το ειδικό μηχάνημα για πουρέ ή με ένα πιρούνι. Μόλις μισοκρυώσουν προσθέτετε το αλεύρι και το 1 αυγό και ανακατεύετε καλά μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά. Αφήνετε το μείγμα στην άκρη να κρυώσει εντελώς.
- Εν τω μεταξύ σε ένα μεγάλο τηγάνι, σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι, ανακατεύοντας για 3 λ ή μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτετε το κιμά και τον σοτάρετε, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα για να “σπάσει” σε χοντρούς κόκκους, για 4 λ ή μέχρι να πάρει ένα ελαφρύ καφέ χρώμα.
- Ρίχνετε το ντοματοπελτέ, το κόλιανδρο, τις σταφίδες και 1/2 φλ. νερό και τα σιγοβράζετε με ανοιχτό το καπάκι μέχρι να σωθεί τελείως το νερό και μείνει ο κιμάς σχεδόν στεγνός. Αφαιρείτε το τηγάνι από τη φωτιά και το αφήνετε στην άκρη να κρυώσει για 10 λ.
- Πασπαλίζετε τα χέρια σας με μπόλικο αλεύρι και παίρνετε ποσότητα (ίση με 1/4 φλιτζανιού) μείγμα πατάτας, τη πλάθετε σε μπάλα και μετά την ισιώνετε στη παλάμη σας δημιουργώντας έναν δίσκο ελαφρώς μακρόστενο. Τοποθετείτε 1 κ.σ. κιμά στο κέντρο του δίσκου πατάτας και τη διπλώνετε ώστε να σκεπαστεί και “φυλακιστεί” καλά ο κιμάς περιμετρικά. Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία μέχρι να έχετε 12 κροκέτες.
- Τοποθετείτε τη τριμμένη φρυγανιά σε ένα ρηχό πιάτο. Σε δεύτερο βαθύ πιάτο χτυπάτε το υπόλοιπο 1 αυγό. Βυθίζετε τις κροκέτες πρώτα στο αυγό φροντίζοντας να καλυφτούν καλά και παντού και μετά κυλίστε τες στη τριμμένη φρυγανιά φροντίζοντας και πάλι να καλυφθούν καλά και παντού. Τις τοποθετείτε σε δίσκο, τις σκεπάζετε με μεμβράνη και τις αφήνετε στο ψυγείο για 1 1/2 ώρα περίπου ή μέχρι να σφίξουν καλά.
- Σε ένα βαθύ τηγάνι, με βαριά βάση, ρίχνετε αρκετό σπορέλαιο και το ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά. Μόλις ζεσταθεί καλά ρίχνετε τις κροκέτες σε παρτίδες και τις τηγανίζετε για 3-5 λ απ” όλες τις πλευρές ή μέχρι να ροδίσουν και γίνουν τραγανές. Τις αφαιρείτε από τη φωτιά και τις τοποθετείτε σε μεγάλη πιατέλα ή ταψί στρωμένο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
ΠΗΓΗ: » daddy-cool.gr