ΠΡΟΛΗΨΗ: 5 λόγοι που τα πόδια σας πονάνε – και λύσεις για να περπατάτε άνετα σε χρόνο μηδέν!

img

Το περπάτημα θεωρείται μία από τις ευκολότερες, πιο αποτελεσματικές και πιο προσιτές μορφές άσκησης, και αυτό είναι αλήθεια, εφ” όσον δεν βιώνετε πόνο στα πόδια που να κάνει κάθε βήμα να αγωνιάτε με πόνο.

Σύμφωνα με την αμερικανική Ορθοπεδική Ένωση, το 80% των γυναικών έχουν προβλήματα στα πόδια, πράγμα που σημαίνει ότι για μια μεγάλη πλειοψηφία, η ιδέα να πάτε μια βόλτα μπορεί να είναι πολύ λιγότερο ελκυστική από το να καθίσετε στον καναπέ.

“Το πόδι έχει σχεδόν τον ίδιο αριθμό οστών, όπως το χέρι και ο καρπός, έτσι είναι μια περίπλοκη κατασκευή, λέει ο Ρικ Όλντερμαν, ένας φυσικοθεραπευτής στο Ντένβερ, συγγραφέας του βιβλίου “Πόνος στα Πόδια και τον Αστράγαλο”. “Ωστόσο, δεν δίνουμε τόσο μεγάλη σημασία στα πόδια μας μέχρι να υπάρξουν προβλήματα.”

Για τις γυναίκες, αυτό μπορεί να αληθεύει. Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη από την αμερικάνικη Ένωση Ορθοπεδικής, οι γυναίκες έχουν εννέα φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ένα πρόβλημα στα πόδια από ότι οι άνδρες, πιθανότατα επειδή 9 στις 10 γυναίκες φορούν παπούτσια που είναι πάρα πολύ μικρά για τα πόδια τους. Το αποτέλεσμα; Πάνω από 7 στις 10 γυναίκες θα αναπτύξουν παθήσεις όπως: κότσια, σφυροδακτυλία, ή άλλες επώδυνες παραμορφώσεις στο πόδι.

Τι πρέπει να κάνετε, ειδικά αν αγαπάτε τα ψηλοτάκουνα; “Το πρώτο βήμα για να σταματήσετε τους χρόνιους πόνους στα πόδια είναι να καταλάβετε αρχικά γιατί τους έχετε», λέει ο Όλντερμαν. Παρακάτω, είναι τα πέντε πιο κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες και οι λύσεις που προτείνονται.

Πρόβλημα # 1: πελματιαία απονευρωσίτιδα

«Αυτό είναι μακράν το πιο κοινό πρόβλημα που βλέπω σε ασθενείς μέσης ηλικίας», λέει ο Τζέφρεϊ Όστερ, ένας ορθοπεδικός στο Νιούαρκ. Η πελματιαία απονευρωσίτιδα είναι ένα σύνδρομο που προκαλεί επώδυνη φλεγμονή στη ζώνη του ινώδους ιστού, που καλύπτει κατά μήκος το κάτω μέρος του ποδιού σας (ονομάζεται πελματιαία απονεύρωση).

“Σε παιδιά δεν μπορείτε να βρείτε πελματιαία απονευρωσίτιδα -θεραπεύεται πολύ γρήγορα. Και δε θα το βρείτε σε άτομα μεγάλης ηλικίας, επειδή δεν κάνουν έντονες δραστηριότητες που θα συμβάλλουν σε αυτό”, λέει ο Όστερ.

Ωστόσο, αν είστε περίπου 40 με 65 ετών, είναι πιο πιθανό να βιώσετε πόνο στη φτέρνα, ειδικά αν έχετε επιπλέον κιλά. «Η δύναμη στα πόδια σας είναι περίπου το 120% του βάρους σας,» λέει ο Όστερ. “Με την πάροδο του χρόνου, αυτό προκαλεί τον ιστό στο πόδι να γίνει λιγότερο ελαστικός, οδηγώντας σε πόνο.”

Η Λύση: Κάντε μασάζ και τεντώστε τα πόδια και τις γάμπες σας.

Όχι μόνο αυτό μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της φλεγμονής, παρέχοντας οξυγονωμένο αίμα στην περιοχή, αλλά το μασάζ και το τέντωμα μπορούν επίσης να επιμηκύνουν τους πελματιαίους μύες, βοηθώντας τους να κινούνται πιο ελεύθερα και με λιγότερο πόνο, λέει η Ρέιτσελ Σκοτ, φυσικοθεραπεύτρια.

«Οι άνθρωποι έχουν την τάση να επικεντρώνονται αποκλειστικά και μόνο στο κάτω μέρος του ποδιού και να ξεχνάνε ότι η πελματιαία απονευρωσίτιδα είναι μέρος ενός συστήματος που ξεκινά με τους μυς της γάμπας και συνεχίζει μέσω του Αχίλλειου τένοντα,» λέει η Σκότ.

Πρόβλημα # 2: Κότσια και Σφυροδακτυλία

viraltopnews.gr

Αυτές οι επώδυνες παραμορφώσεις του μεγάλου δακτύλου (κότσι) και στα μικρότερα δάχτυλα των ποδιών (σφυροδακτυλία) μπορεί να είναι γενετική, αλλά γίνονται χειρότερα αν φοράτε επί μονίμου βάσης πολύ σφιχτά παπούτσια, λέει η Σούζαν Φόυς, μια ολιστική ποδίατρος στη Νέα Υόρκη.

«Αυτές οι αρθρώσεις συχνά μπορούν να γίνουν επώδυνες όταν τα παπούτσια τρίβονται πάνω τους και προκαλούν φλεγμονή, οίδημα, και ερυθρότητα.» Στα κότσια, ένα οδυνηρό εξόγκωμα αναπτύσσεται στη βάση του μεγάλου δακτύλου του ποδιού, προκαλώντας μερικές φορές τα νύχια να γυρίσουν διαγώνια προς το δεύτερο δάχτυλο του ποδιού.

Η σφυροδακτυλία μπορεί να συμβεί όταν ένας από τους μύες των δακτύλων γίνεται αδύναμος και, ως εκ τούτου, ασκεί πίεση επί των τενόντων και των αρθρώσεων σε ένα ή περισσότερα δάκτυλα, προκαλώντας το δάχτυλο του ποδιού να κολλήσει επάνω στην άρθρωση.

Η Λύση: Επιλέξτε τα σωστά παπούτσια.

Για να βοηθήσετε στην πρόληψη της σφυροδακτυλίας στην αρχή του, φροντίστε να φοράτε παπούτσια με ένα ευρύτερο πλαίσιο για τα δάχτυλα, λέει η Φούς. «Τα παπούτσια σας δεν θα πρέπει να προκαλούν υπερβολική πίεση στα πόδια και τα δάχτυλα των ποδιών σας ή να τα αναγκάζει να μαζευτούν,» λέει.

Μπορείτε επίσης να προσθέσετε συγκεκριμένους πάτους για να ανακουφίσετε τους κάλους (που προκαλούνται όταν οι αρθρώσεις των δακτύλων τρίβονται στα παπούτσια σας), ή να προσθέσετε ορθωτικά στα παπούτσια σας, λέει η Φούς. «Αυτά μπορεί να βελτιώσει τη φυσιολογία του ποδιού, βοηθώντας στην εξισορρόπηση των μυών και των τενόντων και να σταματήσει τους κότσους και την σφυροδακτυλία.»

Πρόβλημα # 3: Κάλοι

Ενώ οι περισσότεροι από εμάς πιστεύουμε ότι αυτές οι περιοχές του δέρματος είναι απλώς αντιαισθητικές, οι κάλοι είναι σημεία πίεσης που μπορεί να είναι επώδυνα όταν περπατάτε, λέει η Όστερ. Στην πραγματικότητα είναι ο τρόπος του σώματος να αποτρέψει την ανάπτυξη από επώδυνες φλύκταινες.

Η πίεση και η τριβή θα ερέθιζε το δέρμα σας μέχρι να δημιουργηθούν επώδυνες, γεμάτες με υγρό φυσαλίδες που ξέρετε ως φουσκάλες.

Η Λύση: Μουλιάζουμε, στη συνέχεια, μαλακώνουμε.

Για τη θεραπεία των κάλων στο σπίτι, μουλιάστε τα πόδια σας σε ζεστό νερό και στη συνέχεια εφαρμόστε μια ενυδατική λοσιόν που είναι ενισχυμένη με γλυκολικό οξύ, γαλακτικό οξύ ή ουρία. Αυτά τα συστατικά μπορούν να βοηθήσουν μαλακώσει το δέρμα και ελαχιστοποιούν τους κάλους.

Αν ο κάλος σας είναι ιδιαίτερα μεγάλος ή επώδυνος, καλό είναι να προγραμματίσετε μια συνάντηση με γιατρό ή δερματολόγο ο οποίος μπορεί να τον αφαιρέσει με ένα χειρουργικό νυστέρι ή να σας κάνει μια ένεση κορτιζόνης αν ο πόνος είναι ιδιαίτερα δυνατός.

Πρόβλημα # 4: Αχίλλεια τενοντίτιδα

viraltopnews.gr

Η Αχίλλεια τενοντίτιδα συνδέεται με το οστό της φτέρνας σας στο πίσω μέρος του ποδιού σας, και μπορεί να ερεθιστεί και να αναπτυχθεί φλεγμονή όταν γίνεται κατάχρηση. Το αποτέλεσμα είναι τενοντίτιδα, και οι δρομείς είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι σε αυτήν, λέει, καθώς και όσες γυναίκες φορούν τακτικά ψηλά τακούνια. Άλλες λιγότερο κοινές συνέπειες περιλαμβάνουν φλεγμονώδεις ασθένειες όπως η αρθρίτιδα ή η ποδάγρα.

Η Λύση: Ανάπαυση, πάγος, επανάληψη.

Όσο πιο γρήγορα μπορείτε να προλάβετε αυτό το πρόβλημα στην αρχή του, τόσο το καλύτερο. Έτσι συνίσταται η αποφυγή κάθε δραστηριότητας που επιδεινώνει τον πόνο σας για τουλάχιστον μία εβδομάδα, μέχρι και ίσως ένα μήνα.

Αν νιώσετε ακόμα και λίγο οξύ πόνο, βάλτε πάγο στην περιοχή το συντομότερο δυνατόν. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να σας προτείνει να λάβετε μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη αλοιφή για να σας ανακουφίσει και να μειώσει το πρήξιμο.

Πρόβλημα # 5: Νεύρωμα του Morton

Αυτή η κατάσταση προκαλεί πόνο στις φάλαγγες του ποδιού σας, που συνήθως εντοπίζεται στο τρίτο και τέταρτο δάχτυλο, λέει η Φους. «Μπορεί να νιώθετε σαν να στέκεστε σε ένα βότσαλο που έχει κολλήσει στο παπούτσι σας,” λέει. Τα ψηλοτάκουνα παπούτσια μπορεί να ευθύνονται για αυτή την οδυνηρή κατάσταση.

Έτσι μπορεί να έχει αντίκτυπο σε αθλήματα, όπως το τένις, το τρέξιμο, και στο περπάτημα. Το συνεχές περπάτημα σε σκληρές επιφάνειες, μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό στα νεύρα που οδηγούν στα δάχτυλα των ποδιών σας. Ασθενείς που έχουν κότσια, σφυροδακτυλία, ψηλές καμάρες, ή πλατυποδία αντιμετωπίζουν επίσης υψηλότερο κίνδυνο για νεύρωμα Morton.

Η Λύση: Νέα παπούτσια, ορθοπεδικά, και, ενδεχομένως, ενέσεις κορτιζόνης.

Πρώτον, ο γιατρός σας θα ζητήσει ακτινογραφίες για να αποκλείσει άλλα προβλήματα, και μπορεί να ζητήσει στη συνέχεια υπερηχογράφημα ή μαγνητική τομογραφία, τα οποία είναι τα καλύτερα διαγνωστικά εργαλεία για τον εντοπισμό ανωμαλιών σε μαλακούς ιστούς.

Στη συνέχεια, μπορείτε να ψωνίσετε νέα παπούτσια, καθώς παπούτσια που δεν εφαρμόζουν καλά συμβάλλουν στο πρόβλημά σας και κάνουν τον πόνο χειρότερο, λέει η Φούς. «Ίσως να χρειαστεί να δοκιμάσετε ορθοπεδικά παπούτσια με αψίδα και μαξιλαράκια, τα οποία θα υποστηρίζουν το πόδι σας, ενώ περπατάτε.”

Εάν αυτές οι πιο συντηρητικές τακτικές δεν λειτουργήσουν, άλλη λύση είναι οι ενέσεις κορτιζόνης ή ακόμη και χειρουργική επέμβαση που θα ανακουφίσουν τη πίεση στο νεύρο.


ΠΗΓΗ: » fanpage.gr