ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Ποιοι κινδυνεύουν να παχύνουν όταν κόψουν το κάπνισμα

img

Η αύξηση του σωματικού βάρους μετά τη διακοπή του καπνίσματος δεν είναι ίδια για όλους, αλλά εξαρτάται από παραμέτρους όπως το πόσο πολύ καπνίζει κάποιος και αν ήδη διαθέτει περιττά κιλά ή όχι, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Όπως έδειξε, η αύξηση του βάρους δεν ήταν σημαντική σε όσους κάπνιζαν έως 15 τσιγάρα την ημέρα, ούτε στους υπέρβαρους και φυσιολογικού βάρους καπνιστές.

Αντιθέτως, οι μανιώδεις και οι παχύσαρκοι καπνιστές μπορεί να πάρουν αρκετά κιλά.

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι άλλοι καπνιστές παίρνουν ένα ή δύο κιλά όταν κόβουν το κάπνισμα και άλλοι μπορεί να συσσωρεύσουν 10 ή περισσότερα.

Οι επιστήμονες από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια θέλησαν να διερευνήσουν ποιοι παράγοντες μπορεί να ευθύνονται γι’ αυτή τη διακύμανση.

Έτσι, επιστράτευσαν 12.204 εθελοντές και κατέγραψαν τις διακυμάνσεις του σωματικού βάρους τους και τις καπνιστικές συνήθειές τους σε διάστημα μίας δεκαετίας.

Όπως γράφουν στην «Διεθνή Επιθεώρηση Παχυσαρκίας» (IJO), το σωματικό βάρος παρουσίασε αύξηση σε όλους σχεδόν τους εθελοντές, με τους μη καπνιστές να παίρνουν κατά μέσον όρο 0,45 κιλά στη διάρκεια των 10 ετών παρακολούθησης.

Στους καπνιστές που κάπνιζαν έως 15 τσιγάρα την ημέρα δεν υπήρξε μεγαλύτερη απόκλιση του σωματικού βάρους μεταξύ όσων έκοψαν το κάπνισμα και όσων το συνέχισαν.

Ωστόσο όσοι κάπνιζαν πάνω από 25 τσιγάρα την ημέρα πήραν κατά μέσον όρο 10,4 κιλά στη διάρκεια της 10ετίας όταν έκοψαν το κάπνισμα.

Αντίστοιχα, όσοι ζύγιζαν τουλάχιστον 15 κιλά περισσότερα από το φυσιολογικό (παχύσαρκοι) εν όσω κάπνιζαν, πήραν κατά μέσον όρο 7,2 κιλά όταν έκοψαν το τσιγάρο.

«Αν και οι αυξήσεις αυτές μοιάζουν πολύ μεγάλες, η διακοπή του καπνίσματος είναι το πιο σημαντικό μέτρο προστασίας της υγείας που υπάρχει«, δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Σούζαν Βέλντεερ, από το Τμήμα Επιστημών Δημοσίας Υγείας του πανεπιστημίου.

«Το να ξέρει κάποιος αν κόβοντας το τσιγάρο κινδυνεύει να παχύνει ή όχι, είναι πολύ σημαντικό για να προσαρμόζει κατάλληλα το πρόγραμμα διακοπής που θα υιοθετήσει.

Όσοι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για σημαντική αύξηση του σωματικού βάρους, καλό είναι να λαμβάνουν επίσης μέτρα όπως η προσεγμένη διατροφή και η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας, ώστε να μην ξεφύγει το βάρος τους«.


ΠΗΓΗ: » fanpage.gr