ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: To πιο φθηνό φάρμακο για τον εγκέφαλο και τη μακροζωία

img

Νέα έρευνα από την Αμερική απέδειξε πως το να έχει κάποιος έναν σταθερό σκοπό στη ζωή του, τον προστατεύει περισσότερο από την εμφάνιση άνοιας και Αλτσχάιμερ, όσο περνούν τα χρόνια. Η έρευνα αυτή θέλει να δείξει στους ηλικιωμένους πως δεν πρέπει να έχουν απάθεια και κατάθλιψη, αλλά αν νιώθουν πως ζουν για έναν σκοπό.

Όπως παρουσιάστηκε στην έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Archives of General Psychiatry«, του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου, οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως οι άνθρωποι που νιώθουν πιο έντονα ότι έχουν έναν σκοπό στη ζωή τους είναι αυτοί που ακόμα και αν έχουν σημάδια άνοιας ή Αλτσχάιμερ, μπορούν και δεν επηρεάζονται αρνητικά από αυτά.

Οι ερευνητές μελέτησαν τα τεστ που είχαν απαντήσει 250 ηλικιωμένοι, οι οποίοι αργότερα πέθαναν και οι εγκέφαλοί τους ελέγχθηκαν με νεκροψία, ώστε να διαπιστωθεί σε ποιο σημείο είχε προχωρήσει η άνοια που είχαν. Πριν πεθάνουν οι συμμετέχοντες, οι επιστήμονες τους ζήτησαν να απαντήσουν στο κατά πόσο ένιωθαν πως είχαν κάποιον σκοπό στη ζωή τους και αν βρίσκουν νόημα σε αυτήν. Η ύπαρξη στόχου θεωρείται από τους ψυχολόγους ένδειξη καλής ψυχικής υγείας, αλλά και ικανοποίησης στην προσωπική ζωή.

Έτσι λοιπόν, οι ηλικιωμένοι δήλωσαν σε ένα ψυχολογικό τεστ κατά πόσο αισθάνονταν ότι ζουν για έναν σκοπό, με τη μεταθανάτια μελέτη του εγκεφάλου τους να αποδεικνύει τη σχέση ανάμεσα στο ψυχολογικό κομμάτι και τον ρόλο που είχε ο στόχος στις ζωές τους και στη μεταθανάτια κατάσταση του μυαλού τους.

Όπως τελικά φάνηκε, όσοι από τους ηλικιωμένους είχαν προχωρημένο στάδιο άνοιας, αλλά αισθάνονταν πως είχαν έναν σκοπό στη ζωή τους, ήταν αυτοί που επηρεάστηκαν λιγότερο από την πάροδο του Αλτσχάιμερ και τη σταδιακή επίπτωση που αυτό είχε στις νοητικές του λειτουργίες.

Το συμπέρασμα των ερευνητών απέδειξε ότι τα άτομα με έναν σκοπό στη ζωή τους είχαν περίπου 30% βραδύτερη επιδείνωση στις νοητικές τους λειτουργίες, σε αντίθεση με εκείνους που δεν θεωρούσαν ότι ζούσαν για κάποιον σκοπό. Ακόμα βέβαια δεν έχει διευκρινιστεί για ποιον λόγο υπάρχει αυτή η σχέση ανάμεσα στον εγκέφαλο και τον σκοπό της ζωής. Όμως, όπως φαίνεται από τη μελέτη, οι άνθρωποι με καλύτερη μόρφωση έχουν την ικανότητα να επιβραδύνουν την άνοια.


ΠΗΓΗ: » fanpage.gr