ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Τα 6 πιο διαδεδομένα χρόνια προβλήματα υγείας στον κόσμο

img

Οι 19 στους 20 ανθρώπους στον κόσμο έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας, ενώ μόλις το 4,3% δεν έχει κανένα πρόβλημα, σύμφωνα με διεθνή έρευνα που δημοσιεύθηκε στο έγκριτο ιατρικό περιοδικό «The Lancet».

Στις ανεπτυγμένες χώρες, το 2013, περίπου το ένα τρίτο των παιδιών ηλικίας έως τεσσάρων ετών (ποσοστό 36%) δεν είχαν κανένα πρόβλημα υγείας, ενώ το ίδιο συνέβαινε μόλις στο 0,03% των ανθρώπων άνω των 80 ετών.

πόνοι στη μέση και η κατάθλιψη είναι τα δύο συχνότερα μη θανατηφόρα προβλήματα υγείας σε κάθε χώρα και για τα δύο φύλα, έχοντας αυξηθεί πάνω από 50% μετά το 1990.

Η «Μελέτη για το Παγκόσμιο Βάρος των Ασθενειών 2013″, που περιλαμβάνει στοιχεία για 301 οξείες και χρόνιες παθήσεις σε 188 χώρες, δείχνει ότι διεθνώς το ποσοστό των χαμένων ετών υγιούς ζωής λόγω κάποιας ασθένειας αυξήθηκε από 21% το 1990 σε 31% το 2013.

Η έρευνα επίσης δείχνει ότι, λόγω γήρανσης του πληθυσμού, αναμένεται τα επόμενα χρόνια και ραγδαία αύξηση των προβλημάτων υγείας.

Οι πόνοι στη μέση και στον αυχένα, η κατάθλιψη, η αναιμία λόγω σιδηροπενίας και η απώλεια ακοής λόγω γηρατειών παίζουν πλέον μεγαλύτερο ρόλο διεθνώς. Τα μυοσκελετικά προβλήματα (πόνοι μέσης, αυχένα, αρθριτικά κ.ά.), καθώς επίσης οι ψυχικές διαταραχές (κυρίως κατάθλιψη, άγχος και κατάχρηση ναρκωτικών και άλλων ουσιών) είναι οι αιτίες για σχεδόν το ήμισυ των προβλημάτων υγείας.

Σε διεθνές επίπεδο, ο αριθμός των ατόμων με σοβαρές παθήσεις αυξήθηκε σημαντικά κατά τα τελευταία 23 χρόνια, ενώ όσοι έχουν πάνω από δέκα παθήσεις αυξήθηκαν κατά 52%.

Το 2013, έξι χρόνια προβλήματα βασάνιζαν ένα μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού: χαλασμένα δόντια (2,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι), πονοκέφαλοι (1,6 δισεκατομμύρια), αναιμία από έλλειψη σιδήρου (1,2 δισεκατομμύρια), απώλεια ακοής λόγω ηλικίας (1,23 δισεκατομμύρια), έρπης γεvvητικών οργάνων (1,12 δισεκατομμύρια) και ημικρανίες (850 εκατομμύρια). Σημαντική αύξηση παρουσιάζουν μεταξύ 1990-2013 παθήσεις όπως το Αλτσχάιμερ (92%) και η οστεοαρθρίτιδα (75%).


ΠΗΓΗ: » fanpage.gr