ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Οι πιο συνηθισμένες αιτίες που μας κρατούν ξάγρυπνους

img

Οι αϋπνίες είναι κάτι που δεν αρέσει σε κανέναν, καθώς μας καταπονούν και μπορούν να προκαλέσουν περαιτέρω προβλήματα στην υγεία μας. Παρακάτω ακολουθούν ορισμένοι από τους πιο σημαντικούς λόγους που μας κρατούν ξάγρυπνους τα βράδια και που αν τους αλλάξουμε, μπορούμε να καταφέρουμε να κοιμόμαστε σαν πουλάκια.

Μεγάλη ποσότητα φαγητού ή βαρύ γεύμα πριν τον ύπνο

Αυτό μπορεί να έχει ως συνέπεια το φούσκωμα, καούρες, ακόμα και δυσπεψία μόλις ξαπλώσετε, γι” αυτό φροντίστε να καταναλώσετε το βραδινό σας αρκετές ώρες πριν πάτε για ύπνο.

Σωστό περιβάλλον

Αν έχει πολύ κρύο ή πολλή ζέστη, θόρυβο ή πολύ φως, δε μπορείτε να χαλαρώσετε και να αποκοιμηθείτε ή θα έχετε έναν διαταραγμένο ύπνο.

Πολλά υγρά

Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας υγρών προφανώς και δε σας αφήνει να κοιμηθείτε, μιας και θέλετε συνεχώς να πηγαίνετε στην τουαλέτα, γι” αυτό και αν θέλετε να πιείτε ποτά, αναψυκτικά κλπ, κάντε το κάποιες πριν πάτε στο κρεβάτι.

Ξαπλώνετε και παραμένετε ξύπνιοι

Αν δε μπορείτε να αποκοιμηθείτε, είναι το χειρότερο που μπορείτε να κάνετε, καθώς έτσι αγχώνεστε και συνδέετε τη διαδικασία του ύπνου με την αγωνία, οπότε καλύτερα να σηκωθείτε και να ασχοληθείτε με κάτι, μέχρι να νυστάξετε.

Ενεργειακά ποτά και τρόφιμα μετά το απόγευμα

Καλό θα ήταν να πίνετε τον τελευταίο σας καφέ περίπου 5-6 ώρες πριν τον ύπνο, ειδικά αν έχετε και θέμα, μιας και η καφεΐνη διεγείpει το νευρικό σύστημα, ενώ να θυμάστε πως περιέχεται και στο τσάι, τα αναψυκτικά τύπου κόλα, αλλά και σε τροφές όπως η σοκολάτα.

Μεσημεριανός ύπνος

Ο ύπνος μέσα στην ημέρα μπορεί να δυσκολέψει τον βραδινό, όμως αν δε δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε το βράδυ, μπορείτε να απολαύσετε μια μεσημεριανή σιέστα. Αν βέβαια νιώθετε μια υπνηλία πριν το βράδυ, ίσως είναι σύμπτωμα κάποιας διαταραχής του ύπνου.

Βραδινή γυμναστική

Μπορεί πολλοί από εσάς να πιστεύουν ότι η γυμναστική είναι ένας πολύ καλός τρόπος να αποβάλουν την ένταση της ημέρας, αλλά και να κουραστούν ώστε να κοιμηθούν πιο εύκολα, όμως καλύτερα να αποφεύγεται τις βραδινές ώρες.

Βασική προϋπόθεση ο κατάλληλος χώρος

Για να αποκοιμηθείτε, πρέπει στον χώρο που θα το κάνετε να μην υπάρχουν υπολογιστής ή τηλεόραση, μιας και κρατούν τον εγκέφαλό σας σε εγρήγορση με αποτέλεσμα να μην μπορείτε να χαλαρώσετε.

Άτακτα ωράρια ύπνου

Ο ύπνος ρυθμίζεται με βάση το βιολογικό σας ρολόι, οπότε όταν καθημερινά κοιμάστε διαφορετικές ώρες, αυτό απορρυθμίζεται, ενώ αν συνηθίσετε να κοιμάστε την ίδια ώρα, θα αρχίσετε να αποκοιμιέστε και πιο γρήγορα.

Αλκοόλ πριν από τον ύπνο

Το αλκοόλ μπορεί να μας χαλαρώνει και να μας φέρνει πιο κοντά στον ύπνο, όμως η κατανάλωσή του μπορεί να διαταράξει τα στάδια της συγκεκριμένης λειτουργίας, με αποτέλεσμα τους εφιάλτες και το ξύπνημα στα μισά της νύχτας.

Η σύγχρονη ζωή

Οι γρήγοροι ρυθμοί της σύγχρονης ζωής πολλές φορές σας αναγκάζουν να κοιμάστε λίγες ώρες, καθώς πέφτετε για ύπνο αργά και ξυπνάτε πολύ νωρίς για να προλάβετε τις υποχρεώσεις σας, οπότε είναι επόμενο να είστε νυσταγμένοι μέσα στη μέρα.

Κάπνισμα πριν τον ύπνο

Η νικοτίνη διεγείpει τον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα να δυσκολεύει τον ύπνο, οπότε είναι καλό να αποφεύγετε το κάπνισμα 2-3 ώρες πριν πέσετε στο κρεβάτι.

Το άγχος της ημέρας

Για να νυστάξουμε, πρέπει να είμαστε αρκετά χαλαροί, όμως αν είμαστε σε υπερένταση μέχρι την ώρα που θα πέσουμε στο κρεβάτι, δυσκολεύουμε τη χαλάρωση μυαλού και σώματος, οπότε και ο ύπνος καθυστερεί.


ΠΗΓΗ: » fanpage.gr