ΑΛΗΘΕΙΕΣ: Δείτε γιατί ΔΕΝ πρέπει να Σηκώνεστε για Τουαλέτα κατά τη διάρκεια της Νύχτας. Δεν πάει το Μυαλό σας!

img

Ο ύπνος είναι βασική λειτουργία του σώματος, γι’αυτό νομίζουμε ότι είναι εύκολο. Για κάποιους ίσως είναι. Ωστόσο, εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο δυσκολεύονται να κοιμηθούν. Γιατί ξυπνάμε στη μέση της νύχτας; Η αϋπνία είναι ένα περίπλοκο θέμα με ένα εκατομμύριο εξηγήσεις. Οι λόγοι μπορεί να αφορούν από την υγεία ως και τους παράγοντες του περιβάλλοντος.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι που μας βοηθάνε να κοιμόμαστε καλύτερα, όπως η γιόγκα ή τα φάρμακα. Με άλλα λόγια ακούμε πολλά για το τι πρέπει να κάνουμε, αλλά δεν υπάρχει ενημέρωση για τις δραστηριότητες που πρέπει να αποφεύγουμε. Παρακάτω σας παρουσιάζουμε κάποια πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε αν ξυπνήσετε μέσα στη νύχτα.

Γιατί ξυπνάμε συνεχώς μέσα στη νύχτα;

Πολλοί άνθρωποι πάσχουν από αϋπνία ή δυσκολεύονται να κοιμηθούν σε κάποια φάση. Κάποιοι δυσκολεύονται να κοιμηθούν, ενώ άλλοι ξυπνάνε μέσα στον ύπνο τους. Αν ξυπνάτε συνεχώς στη μέση της νύχτας, τότε ανήκετε στην δεύτερη κατηγορία και υπάρχουν αρκετές εξηγήσεις γι’αυτό το φαινόμενο.

Κάποιοι ξυπνάνε από το άγχος ή το στρες, το οποίο μπορεί να επηρεάσει τα όνειρα. Άλλοι έχουν ορμονικές διαταραχές που τους κάνουν να ξυπνάνε. Μερικοί αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω του περιβάλλοντος τους, για παράδειγμα ο σύντροφος τους που ροχαλίζει ή κάποια κουκουβάγια που ακούγεται από έξω.

Διαβάστε παρακάτω τι πρέπει να αποφεύγετε για να πέσετε ξανά για ύπνο:

Μην σηκώνεστε

Αν ξυπνήσετε ξαφνικά και συνειδητοποιήσετε ότι είστε ξύπνιοι, προσπαθήστε να μείνετε ακίνητοι. Μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να σηκωθείτε λίγο, αλλά είναι καλύτερο για τον ύπνο σας το να μείνετε ξαπλωμένοι. Κι αυτό γιατί ακόμα και η μικρότερη κίνηση αυξάνει τον καρδιακό παλμό. Η καρδιά χτυπάει αργά όταν κοιμάστε και αν σηκωθείτε, θα αρχίσει να χτυπά πιο γρήγορα. Έτσι, διοχετεύεται περισσότερο αίμα στον εγκέφαλο και αυτό σας κάνει να ξυπνάτε.

Μην κοιτάτε το κινητό σας

Μπορεί να έχετε ήδη ακούσει ότι οι υπολογιστές και οι οθόνες κάνουν κακό στον ύπνο. Το μπλε φως που εκπέμπουν στέλνει μπερδεμένα σήματα στον εγκέφαλο και μπερδεύει τους κιρκαδικούς ρυθμούς. Στην ουσία, κοιτάζοντας το κινητό ή τον υπολογιστή σας, ο εγκέφαλος νομίζει ότι είναι μέρα. Συν ότι το να τσεκάρετε το Facebook και το Instagram ενεργοποιεί τον εγκέφαλο και τον δυσκολεύει να ξαναπέσει για ύπνο.

Μην κοιτάζετε το ρολόι σας

Ό,τι κι αν κάνετε, μην γυρίσετε να κοιτάξετε το ρολόι σας. Είναι καλό να έχετε δίπλα σας ένα ρολόι χωρίς φως, ώστε να μην μπορείτε να διαβάζετε τι λέει. Το φως του ψηφιακού ρολογιού αποσπά την προσοχή και δεν είναι καλό για τον ύπνο να γνωρίζετε τι ώρα είναι. Αν δείτε ότι είναι 4, μπορεί να αρχίσετε να υπολογίζετε πόσες ώρες ύπνου σας μένουν μέχρι να ξυπνήσετε και να αγχωθείτε. Αυτό φυσικά επηρεάζει τον ύπνο.

Μην ξυπνάτε τον σύντροφο σας

Αυτό θα έπρεπε να εννοείται. Αν ξυπνήσετε στις 2 τα μεσάνυχτα, προσπαθήστε να αφήσετε τον σύντροφο σας να κοιμηθεί. Χρειάζεται κι εκείνος ύπνο. Αν ανάψετε κάποια λάμπα ή σηκωθείτε από το κρεβάτι, θα καταλήξετε να είστε δύο νυσταγμένοι και γκρινιάρηδες άνθρωποι.

Φυσικά, υπάρχουν και εξαιρέσεις: αν ο σύντροφος σας κάνει φασαρία στον ύπνο του, τότε ίσως πρέπει να ξυπνήσει κι εκείνος, ειδικά αν έχει άσθμα, άπνοια ύπνου ή αλλεργίες που προκαλούν ροχαλητό και δυσκολία στην αναπνοή. Ίσως χρειάζεται να επισκεφτεί κάποιον γιατρό.

Μην στριφογυρνάτε

Όταν ξυπνάτε στη μέση της νύχτας, το σώμα είναι ακίνητο, γιατί όλοι οι μύες είναι χαλαροί. Είναι φυσιολογικό να αρχίσετε να στριφογυρίζετε, αλλά πρέπει να αντισταθείτε. Οι μύες σας καλό είναι να μείνουν χαλαροί, γιατί έτσι θα είναι πιο εύκολο να κοιμηθείτε. Όταν αρχίζετε να κινείστε, το σώμα «ξυπνάει». Είναι καλύτερο να μείνετε ακίνητοι. Έτσι θα αποκοιμηθείτε πιο γρήγορα.

Μην σηκωθείτε να πάτε τουαλέτα

Αν πίνετε πολύ νερό πριν τον ύπνο, είναι πολύ πιθανό να θελήσετε να πάτε τουαλέτα στη μέση της νύχτας. Δεν μπορείτε να κάνετε πολλά γι’αυτό, πέρα από το να μην πίνετε νερό πριν πέσετε για ύπνο. Σε πολλές παθήσεις είναι απαραίτητο ο ασθενής να πηγαίνει τουαλέτα το βράδυ. Οι διαβητικοί, οι έγκυες ή όσοι έχουν πρόβλημα στην ουροδόχο κύστη ή τον προστάτη δεν πρέπει να αγνοούν αυτή την ανάγκη.

Ωστόσο, αν δεν είναι μεγάλη η ενόχληση, κρατηθείτε. Συχνά νομίζουμε ότι αυτό θα μας βοηθήσει να ξανακοιμηθούμε, αλλά δεν πάει έτσι. Θα πρέπει να σηκωθούμε από το κρεβάτι, να ανάψουμε φως, να πλύνουμε τα χέρια – όλες αυτές οι πράξεις στέλνουν σήμα στο εγκέφαλο ότι είναι πρωί και πρέπει να ξυπνήσει, άρα θα δυσκολευτούμε να ξανακοιμηθούμε.

Πώς μπορώ να πέσω για ύπνο ξανά γρήγορα;

Αν λοιπόν ξυπνήσετε μέσα στη νύχτα, τι πρέπει να κάνετε; Αρχικά, προσπαθήστε να μην κουνηθείτε. Μείνετε εκεί που είστε και χαλαρώστε τους μυς σας. Μετά, πάρτε μερικές βαθιές, αργές ανάσες και αφήστε το μυαλό σας να περιπλανηθεί. Αν δείτε ότι αγχώνεστε ότι κολλάτε σε ένα θέμα, σκεφτείτε σκόπιμα κάτι άλλο και αφήστε τις σκέψεις σας να γίνουν όνειρα. Μετά από λίγο θα έχετε αποκοιμηθεί!


ΠΗΓΗ: » fanpage.gr