ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ: Μειώστε την υπέρταση και την υψηλή αρτηριακή πίεση μόνοι σας στο σπίτι!

img

Η υπέρταση ή υψηλή αρτηριακή πίεση μπορούν να προκληθούν από διαταραχές του θυρεοειδούς, τοξικά φορτία του σώματος, το κάπνισμα, την ανθυγιεινή διατροφή, τη καθιστική ζωή, το χρόνιο άγχος, το βάρος, την ηλικία αλλά και λόγω κληρονομικότητας. Οι άνθρωποι που έχουν υπέρταση ή υψηλή αρτηριακή πίεση συνήθως έχουν ένα συνδυασμό αυτών των παραγόντων. Μην ξεχνάτε  οτι η υπέρταση και υψηλή αρτηριακή πίεση μπορούν να αποκαλεστούν ως «σιωπηλοί δολοφόνοι».

Γι ‘αυτό είναι σημαντικό να κάνουμε τις περιοδικές εξετάσεις για τη πίεση του αίματος. Μια υγιής αρτηριακή πίεση είναι 120 και πάνω από 80. Ο 1ος αριθμός μετρά την πίεση της παλλόμενης καρδιάς και ο 2ος μετρά την πίεση της καρδιάς σε κατάσταση ανάπαυσης.

Όπως υπάρχουν πολυάριθμοι παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν υπέρταση, υπάρχουν και πολλά προβλήματα που μπορούν να συμβούν αν δεν υπάρξει θεραπεία. Η υπέρταση αυξάνει την αντίσταση της ροής του αίματος στα αγγεία και αναγκάζει την καρδιά να »δουλέψει» σκληρότερα. Η υψηλή αρτηριακή πίεση, συμβάλλει στη σκλήρυνση των αρτηριών. Επίσης, σχετίζεται με τη σεξουαλική δυσλειτουργία, την τύφλωση, το ανευρύσματα, την άνοια, τη νεφρική νόσο και τη καρδιαγγειακή νόσο.

-Για να την ελέγχετε, πρέπει να κάνετε κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής σας, τη διατροφή σας και σε άλλους παράγοντες που μπορεί να την προκαλούν. Εάν η πίεση του αίματος μειωθεί κατά 5-6 πίντες, ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου μειώνεται κατά 40% και των καρδιακών παθήσεων κατά 15%.
Υπάρχουν πολλά αποτελεσματικά φάρμακα όπως οι αναστολείς ACE, τα διουρητικά και οι β-αναστολείς, αλλά αυτά μπορούν να προκαλέσουν κάποιες παρενέργειες, όπως ταχυκαρδία, ζάλη, πονοκεφάλους, κόπωση, αναπνευστικά προβλήματα, κατάθλιψη, κράμπες στα πόδια και αϋπνία.

Επίσης, σχετίζεται με τη σεξουαλική δυσλειτουργία, την τύφλωση, το ανευρύσματα, την άνοια, τη νεφρική νόσο και τη καρδιαγγειακή νόσο.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι κερδοφόρα αγορά για τις φαρμακευτικές εταιρείες, δεδομένου ότι είναι μια κοινή και χρόνια ασθένεια. Τα φάρμακα δεν είναι όμως η μόνη επιλογή. Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορεί να ελεγχθεί αυτή, με φυσικό τρόπο. Αν έχετε υπέρταση και παίρνετε φαρμακευτική αγωγή, θα πρέπει να σταματήσετε τη λήψη της, αν την λαμβάνετε χωρίς ιατρική συμβουλή.

– Εκείνοι που προσπαθούν να ελέγξουν την πίεση του αίματος, συνήθως αντιμετωπίζουν πιθανά προβλήματα βάρους. Είναι σημαντικό να αυξηθεί η φυσική δραστηριότητα και καταναλώνονται αντιφλεγμονώδη τρόφιμα όπως άπαχη πρωτεΐνη, υγιεινά λίπη και φρέσκα φρούτα και λαχανικά.
Θα πρέπει να μειωθεί η πρόσληψη νατρίου καθώς το αλάτι κατακρατά τα υγρά του σώματος και αυξάνει τον όγκο του αίματος. Μειώστε τα αλμυρά σνακ, όπως τους αλατισμένους ξηρούς καρπούς, τα κράκερ και τα τσιπς και επιλέξετε τρόφιμα πλούσια σε μεταλλικά στοιχεία και φυσικό αλάτι όπως Αλάτι Ιμαλαϊων. Το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ επηρεάζουν επίσης, την καρδιαγγειακή υγεία. Μπορούν να δημιουργήσουν πολύ πίεση στην καρδιά και να οδηγήσουν σε υπέρταση και αρτηριακή πίεση.

-Το σώμα έχει πολλούς μηχανισμούς για την αντιμετώπιση κινδύνων. Ένας από αυτούς είναι η ταχυκαρδία, η αυξηση της ροής του αίματος που συνοδεύεται από αυξημένη αρτηριακή πίεση. Αλλά το πραγματικό πρόβλημα είναι το χρόνιο στρες και το άγχος. Η κορτιζόλη και οι άλλες ορμόνες του στρες παραμένουν σε υψηλά επίπεδα μειώνοντας την άμυνα του οργανισμού και δημιουργώντας χρόνια φλεγμονή. Το αποτελέσματα είναι ο αυξημένος κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων και η υπέρταση και πολλές εκφυλιστικές ασθένειες. Ο διαλογισμός είναι ένας αποδεδειγμένος τρόπος για την μείωσου του χρόνιου στρες. Ένας άλλος τρόπος για την ανακούφιση του στρες είναι μεγάλες βόλτες.

-Η διατροφή είναι μία από τις πιο κρίσιμες προσεγγίσεις για τον έλεγχο της πίεσης του αίματος. Η δίαιτα DASH είναι μια συγκεκριμένη δίαιτα που μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση. Αυτό σημαίνει οτι η συγκεκριμένη δίαιτα μπορεί να δώσει ένα τέλος στην υπέρταση. Είναι σημαντική λοιπόν η κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως, λαχανικών και φρούτων. Επίσης, μέρος αυτής της δίαιτας είναι οι τροφές πλούσιες σε κάλιο όπως οι μπανάνες και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το λάχανο και το σπανάκι.

Μειώστε τα τρανς λιπαρά και τη ζάχαρη, διότι αυτά τα τρόφιμα, μπορούν να αυξήσουν το κίνδυνο της υπέρτασης, των καρδιακών βλαβών και της πίεσης των αρτηριών.

* Βασικά συμπληρώματα για την υπέρταση *

Υπάρχουν συμπληρώματα που μπορούν να μειώσουν την υπέρταση και να βελτιώσουν τη καρδιαγγειακή υγεία. Τα περισσότερα από τα ακόλουθα συμπληρώματα »δουλεύουν» για μείωση της αρτηριακής πίεσης.

  • Το σκόρδο είναι σε θέση να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς και να μειώσει την αρτηριακή πίεση. Το εκχύλισμα του μπορεί να λειτουργήσει ακόμη καλύτερα.
  • Το μαγνήσιο μπορεί να βοηθήσει να διαχειριστεί μια καρδιακή αρρυθμία και να μείωσει την αρτηριακή πίεση.
  • Ο ιβίσκος χρησιμοποιείται για πολλές παθήσεις και η έρευνα έδειξε ότι έχει μεγάλη επίδραση στην αρτηριακή πίεση.
  • Τα ω3 λιπαρά οξέα μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων και της αρτηριακής πίεσης. Αυτά βρίσκονται στα καρύδια, στο λιναρόσπορο, στους σπόρους chia, στις σαρδέλες και στο σολομό.
  • Η COQ 10 είναι αποτελεσματική στη μείωση της υπέρτασης και η ανεπάρκεια της μπορεί να προκαλέσει υψηλή αρτηριακή πίεση.

Ένα άλλο συμπλήρωμα που βοηθά στη μείωση της υπέρτασης είναι το MCP ή τροποποιημένη πηκτίνη εσπεριδοειδών. Δεσμεύει την γαλεκτίνη-3, η οποία είναι μία φλεγμονώδης πρωτεΐνη που συνδέεται με τις καρδιακές παθήσεις και άλλες συνθήκες. Η περίσσεια της πρωτεΐνης αυτής συμβάλλει στην αγγειακή ίνωση ή την αγγειακή σκλήρυνση. Μια μελέτη έδειξε ότι η MCP ελέγχει αυτή την πρωτεΐνη και μειώνει την αγγειακή σκλήρυνση. Τα επίπεδα γαλεκτίνης-3 συνδέονται με τις καρδιακές παθήσεις και τις άλλες φλεγμονώδεις καταστάσεις.

Η υπέρταση είναι μια σοβαρή κατάσταση, αλλά μπορεί να αντιμετωπιστεί. Μπορεί να φαίνεται αποθαρρυντικό, αλλά η αλλαγή του τρόπου ζωής και η διατροφή μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία της υπέρτασης!


ΠΗΓΗ: » fanpage.gr