ΑΝΔΡΑΣ: Με ποιους τρόπους θα διώξει ένας άνδρας το στρες

img

Mείωσε την ένταση και το στρες με τις παρακάτω τεχνικές, όπου κι αν βρίσκεσαι. Το άγχος παίρνει διάφορες μορφές και σκάβει ύπουλα το λάκκο σου και πριν το καταλάβεις, υπονομεύει την υγεία σου.

Μακροπρόθεσμα, το άγχος αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, στηθάγχης, εμφράγματος του μυοκαρδίου και εγκεφαλικών.

ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ
Στο σπίτι υπάρχουν πολλές αιτίες για πονοκέφαλο. Παιδιά που κλαίνε, σκυλιά που γαβγίζουν, η γυναίκα που γκρινιάζει. Το σπίτι σου πρέπει να είναι το ησυχαστήριό σου, αλλά ο κατάλογος με τα στρεσογόνα ερεθίσματα μπορεί να είναι ατέλειωτος.

Διώξε τα προβλήματα από το κρησφύγετό σου
Στρίμωξε στο πρόγραμμά σου λίγη γυμναστική μετά τη δουλειά. Αν το ζεν σου εξακολουθεί να εξαφανίζεται στο σπίτι, ξέφυγε από την πηγή του κακού. Βάλε το κινητό σου να μετρήσει 5 λεπτά και περιμένοντας να χτυπήσει το χρονόμετρο, κάτσε με τη σπονδυλική στήλη σε ευθεία και τα μάτια κλειστά και συγκέντρωσε την προσοχή σου στην αναπνοή σου (μην αλλάζεις τη συχνότητα και το βάθος της φυσιολογικής σου αναπνοής, όσο γίνεται).

ΣΤΟ ΓΙΑΤΡΟ ΣΟΥ
Οταν αρρωστήσεις, πηγαίνεις στο γιατρό για να ανακουφιστείς από τα συμπτώματα. Πρόσεξε, όμως, μήπως εξαιτίας του άγχους σου πρώτα αναβάλλεις και τελικά αποφεύγεις τελείως την ιατρική σου εξέταση. Οσο δυσάρεστη κι αν είναι η ιατρική εξέταση, σίγουρα θα σε ταλαιπωρήσει λιγότερο από την πιθανή επιδείνωση μιας νόσου.

Ανάλαβε δράση
Ο φόβος του άγνωστου είναι μέρος του προβλήματος. Ζήτα τη λίστα με τις εξετάσεις που πρέπει να κάνεις. Μετά εντόπισε τι είναι αυτό που σε ανησυχεί από τη λευκή μπλούζα. Πριν φύγεις, κλείσε ραντεβού για επανεξέταση.

ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΟΥ
Μπορεί να νομίζεις ότι ανακουφίζεσαι ξεσπώντας στους άλλους οδηγούς, αλλά καλύτερα να μάθεις να συγκρατείς τα νεύρα σου. Οσο πιο γρήγορα χάνεις την ψυχραιμία σου τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος που διατρέχεις για καρδιακή νόσο.

Με το μαλακό στο τιμόνι
Την επόμενη φορά που θα αρχίσεις να φουντώνεις στο δρόμο, κάνε στην άκρη σε ασφαλές σημείο, σβήσε τη μηχανή, πάρε βαθιά ανάσα και πες στον εαυτό σου: «Ηρέμησε. Δεν υπάρχει λόγος να ταράζεσαι». Βγάλε τον αέρα και ξαναπές το. Επανάλαβε αυτήν τη διαδικασία άλλες δύο φορές. Αν νιώθεις ακόμη εκνευρισμένος, πάρε βαθιά ανάσα σφίγγοντας το τιμόνι κι εκπνέοντας χαλάρωσε τα χέρια σου. Επανάλαβέ το τρεις φορές. Μιμούμενος τις φυσικές αντιδράσεις χαλάρωσης του σώματός σου κι απελευθερώνοντας την ένταση από τους μυς σου, θα περάσεις το μήνυμα και στον εγκέφαλό σου να ηρεμήσει.

ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΟΥ
Το άγχος στη δουλειά δεν είναι κακό – χωρίς αυτό δεν θα ήσουν όσο αποτελεσματικός είσαι. Το μέτριο άγχος σου δίνει πολύτιμη ενέργεια, αλλά όταν ξεπεράσει ένα όριο, επηρεάζει τη συγκέντρωση και τη συναισθηματική σου κατάσταση. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι η υπερβολική ποσότητα ορμονών του στρες μπορεί να βλάπτει ή και να σκοτώνει τα νευρικά κύτταρα.

Πάγωσε το χρόνο
Δεν μπορείς να είσαι παραγωγικός για μεγάλα χρονικά διαστήματα, χωρίς να αρχίσεις να χάνεις την προσοχή σου και να πέσει η ενέργειά σου. Αυτό από μόνο του σου προσθέτει κι άλλο άγχος. Απομακρύνσου, λοιπόν, από το γραφείο σου τουλάχιστον τρεις φορές την ημέρα για να αυξήσεις την απόδοσή σου. Ετσι θα προσφέρεις στον εγκέφαλό σου την ξεκούραση που χρειάζεται από την πολύωρη νοητική καταπόνηση, ενώ το σώμα σου θα αρχίσει να ανακτά μέρος της ενέργειάς του, για να μπορέσει να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της κοινωνικής σου ζωής.

ΣΤΗΝ ΠΤΗΣΗ ΣΟΥ
Υπάρχει ποικιλία στο άγχος που σχετίζεται με τις πτήσεις. Το πώς το αντιμετωπίζεις εξαρτάται από τον παράγοντα που το πυροδοτεί. Τέτοιοι παράγοντες μπορεί να είναι από κλειστοφοβία μέχρι το φόβο να κάτσει δίπλα σου κάποιος που βήχει ασταμάτητα. Φυσικά, υπάρχει πάντα ο φόβος πτώσης του αεροπλάνου.

Αποσυμπιέσου
Αν αισθάνεσαι τα τοιχώματα του αεροπλάνου να κλείνουν και να σε περιορίζουν, με το να επιβιβαστείς νωρίτερα και να έχεις το χρόνο να εγκλιματιστείς, πιθανόν να έχεις καλύτερα αποτελέσματα μακροπρόθεσμα.
Αν σε ανησυχεί ότι ο τύπος που βήχει δίπλα σου θα προκαλέσει επίθεση στο ανοσοποιητικό σου σύστημα, μείωσε τις πιθανότητες, πλένοντας τα χέρια σου πριν φας ή πιεις.
Αν τελικά το άγχος σου πηγάζει από τον μηδαμινό κίνδυνο συντριβής, φρόντισε να μελετήσεις. Πριν φύγεις, μάζεψε πληροφορίες για το αεροσκάφος, ώστε να γίνει πιο προβλέψιμη η εμπειρία σου. Ψάξε στο Διαδίκτυο για κατασκευαστικά στοιχεία του αεροπλάνου. Η οικειότητα με το αντικείμενο θα μειώσει και το άγχος σου για την πτήση.


ΠΗΓΗ: » fanpage.gr