ΓΟΝΕΙΣ: Γονείς Ανοίξτε τα Μάτια σας! 7 Προβλήματα στη Συμπεριφορά των Παιδιών, που θα τα Βρουν μπροστά τους όταν Μεγαλώσουν

img

Δεν είναι πάντα εύκολο να είσαι γονιός. Πρέπει να μάθεις από νωρίς στα παιδιά σου να είναι ισορροπημένα και να σέβονται. Όσο μαθαίνουν εκείνα, μαθαίνεις κι εσύ. Μαθαίνεις τι πιάνει, τι να προσπερνάς και τι δεν πρέπει να περνά έτσι. Θέλει δουλειά για να τους αναπτύξεις βασικές ηθικές αξίες μαζί με κοινωνικές και ακαδημαϊκές δεξιότητες!

Οι προκλήσεις είναι αναπόφευκτες, αλλά το ίδιο και οι επιβραβεύσεις. Φτιάξαμε μια λίστα με συνηθισμένα προβλήματα παιδιών που καλό είναι να ελέγξετε και μερικές στρατηγικές για να τα αντιμετωπίσετε.

1. Φλυαρία

Το παιδί σας μπορεί να φλυαρεί στο σπίτι και στο σχολείο για πολλούς λόγους. Κάποια παιδιά το κάνουν για να μπλέξουν κάποιον επίτηδες, για θετική προσοχή ή γιατί είναι πληγωμένα. Άλλα νομίζουν ότι βοηθούν έτσι.

Πρέπει να μάθουν να λύνουν προβλήματα και να μην γίνονται ο κριτής. Ακούστε τα, αλλά εξηγήστε στο παιδί σας την διαφορά ανάμεσα στο να είναι κανείς φλύαρος και να έχει επαγρύπνηση.

2. Καβγάδες ανάμεσα στα αδέρφια

Βρείτε την ρίζα του προβλήματος και μην τα αφήνετε να χτυπιούνται. Μερικές φορές οι γονείς είναι αυτοί που προκαλούν το αντιπαλότητα, επειδή βάζουν ταμπέλες στα παιδιά ή δείχνουν να προτιμάνε το ένα. Προσοχή – αυτά τα θέματα περνάνε και στην ενήλικη ζωή και μπορεί να προκαλέσουν δυσάρεστες καταστάσεις.

Θυμίστε στα παιδιά σας να είναι μια αγαπημένη ομάδα και μάθετε τους να λύνουν τα προβλήματα δίκαια (με ή χωρίς την βοήθεια σας) και να σέβονται τα συναισθήματα και τα όρια των άλλων. Επίσης, είναι καλό να περνάτε λίγο χρόνο με κάθε παιδί ξεχωριστά, για να χτίσετε δυνατή σχέση.

1

3. Το παιδί σας απλώνει τα χέρια του παντού

Μπορεί να ξεκινήσει με ένα κουτί χρώματα από έναν φίλο. Τα μικρά παιδιά δεν ξέρουν τι πάει να πει ιδιοκτησία, αλλά τα μεγάλα ξέρουν. Το θέμα είναι πώς αντιμετωπίζετε ένα τέτοιο περιστατικό. Αν είναι η πρώτη φορά που το παιδί σας κλέψει, μάθετε γιατί το έκανε, εξηγήστε ότι είναι λάθος και βάλτε το να επιστρέψει ή να πληρώσει το αντικείμενο ζητώντας συγγνώμη.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Ψυχολογίας Παιδιών και Εφήβων, υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους κλέβει ένα παιδί. Μπορεί να αποζητά την προσοχή της οικογένειας ή των φίλων του, να ζηλεύει που τα αδέρφια του παίρνουν πράγματα ή να νομίζει ότι χρειάζεται κάτι.

4. Το παιδί σας είναι αγενές

Όλοι περνάμε άσχημες μέρες, αλλά υπάρχουν κάποια όρια που δεν πρέπει να τα ξεπερνάμε. Οι έφηβοι δεν είναι οι μόνοι που αντιμιλούν και αντιδρούν. Τέτοια συμπεριφορά μπορεί να ξεκινήσει ακόμα και από τα 2.

Τα μικρά παιδιά συνήθως μιμούνται τους γονείς, τα μεγαλύτερα παιδιά ή ό,τι βλέπουν στην τηλεόραση, γιατί νομίζουν ότι είναι αποδεκτό. Βρείτε τι είναι αυτό που μιμούνται και κόψτε το. Μάθετε τους να εκφράζονται χωρίς να γίνονται αγενείς ή να θυμώνουν.

Οι έφηβοι περνούν από πολλές συναισθηματικές και εγκεφαλικές αλλαγές, οι οποίες ευθύνονται για τα ξεσπάσματα τους. Μην αντιδράτε νευριασμένα και μην παίρνετε τα πράγματα προσωπικά. Προσπαθήστε να επικοινωνείτε με σεβασμό. Αν είναι απαραίτητο, αφαιρέστε τους μερικά προνόμια.

5. Το παιδί σας λέει ψέματα

Έχετε έναν κατά συρροή ψεύτη στα χέρια σας; Η ηλικία έχει μεγάλη σχέση με το πώς τα παιδιά επεξεργάζονται την πραγματικότητα και όσα είναι ανάμεσα στα 3 και τα 7 έχουν πολύ ζωηρή φαντασία. Όταν γίνονται 6 ή 7, καταλαβαίνουν τι είναι το ψέμα και δοκιμάζουν τα όρια του.

Οι ειδικοί λένε ότι τα παιδιά μπορεί να λένε ψέματα για να μην μπλέξουν, γιατί χρειάζονται αρνητική προσοχή, γιατί φοβούνται να μην απογοητεύσουν τους γονείς ή για να πάρουν κάτι από κάποιον. Εξηγήστε τους την σημασία της ειλικρίνειας και της εμπιστοσύνης και θεσπίστε μια τιμωρία που να δείχνει ότι δεν ανέχεστε το ψέμα.

Είναι επίσης σημαντικό να συγχωρείτε όταν καταλαβαίνετε ποια είναι η πηγή του ψέματος. Όταν το ψέμα γίνεται συνήθεια, μπορεί να δείχνει ένα σημαντικότερο πρόβλημα, όπως η χαμηλή αυτοεκτίμηση, το συναισθηματικό στρες ή κάποια διαταραχή συμπεριφοράς.

6. Κλάμα

Μερικές φορές αυτό συνοδεύεται από ξεσπάσματα και είναι πάντα εκνευριστικό. Πριν βγάλετε το παιδί σας κακομαθημένο, δείτε αν κλαίει επειδή χτύπησε ή είναι άρρωστο. Μόλις το αποκλείσετε αυτό, δείτε αν προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή. Τα νήπια δεν θέλουν να σας εκνευρίσουν χωρίς λίγο, γι’αυτό και συχνά εκφράζονται αλλάζοντας την φωνή τους για να τραβήξουν την προσοχή σας.

Τα μεγαλύτερα παιδιά το κάνουν για να περάσει το δικό τους. Η καλύτερη τακτική είναι να μην αντιδράτε. Πείτε στο παιδί να μην κλαίει, γιατί δεν πρόκειται να του απαντήσετε. Θυμίστε του να χρησιμοποιεί την κανονική του φωνή για να επικοινωνήσει για να μην καταφεύγει στο κλάμα.

2

7. Το παιδί σας ξεχνά τους τρόπους του

Γίνεται τα παιδιά να ξεχνάνε τους καλούς τους τρόπους; Σύμφωνα με τον Dr. Sears, καλό είναι να μην γινόμαστε πιεστικοί όταν μαθαίνουμε στα παιδιά τρόπους, αλλά να τους θυμίζουμε να είναι ευγενικά και να σκέφτονται τους άλλους. Είναι επίσης σημαντικό να έχουμε και οι ίδιοι καλούς τρόπους, αφού τα παιδιά μιμούνται αυτό που βλέπουν.

Πέρα από το να παραμένετε ήρεμοι, είναι σημαντικό να αποδίδετε στο παιδί σας ευθύνη για την συμπεριφορά του. Μην κατηγορείτε τα παιχνίδια και μην βρίσκετε δικαιολογίες.


ΠΗΓΗ: » fanpage.gr