ΤΑΞΙΔΙΑ: Tο κορυφαίο βιβλιοπωλείο στον κόσμο βρίσκεται στην Σαντορίνη!

img

Το 2013 χαρακτηρίστηκε από τη βρετανική εφημερίδα Guardian ως «το καλύτερο βιβλιοπωλείο του κόσμου» και μερικές μέρες πριν, το National Geographic το αποκάλεσε «το πιο ενδιαφέρον βιβλιοπωλείο στον κόσμο».

viraltopnews.gr

Πρόκειται για το βιβλιοπωλείο «Αtlantis» που άνοιξαν δυο φίλοι απ’ τη Βόρεια Αμερική το 2004 στην Οία της Σαντορίνης.

Ο Κρεγκ και ο Όλιβερ, δύο Αμερικανοί φοιτητές που το 2002 είχαν πάει για διακοπές στο Κυκλαδονήσι έψαχναν να αγοράσουν μερικά βιβλία.

viraltopnews.gr

«Όταν τα βιβλία που είχαμε μαζί μας τελειώσαν, ψάξαμε ένα βιβλιοπωλείο για να αγοράσουμε καινούργια. Και όταν δεν βρήκαμε τελικά αυτό που θέλαμε, σκεφτήκαμε να… ανοίξουμε οι ίδιοι ένα, όπως θα το θέλαμε!», είπε στο «Έθνος» ο Κρεγκ Βάλζερ, ένας από τους εμπνευστές της «Ατλαντίδος».

«Επιστρέψαμε πίσω στην Αμερική, τελειώσαμε τις σπουδές μας και αρχίσαμε να οργανώνουμε το σχέδιό μας».

viraltopnews.gr

Στο τέλος του 2003, οι νεαροί ήταν έτοιμοι να τολμήσουν. Στο εγχείρημά τους προσκάλεσαν φίλους τους από την Αγγλία, μεταξύ των οποίων και η Μαρία Παπαγαπίου, μια Ελληνίδα κυπριακής καταγωγής που γεννήθηκε στη Λευκωσία, αλλά μεγάλωσε στο Λονδίνο.

viraltopnews.gr

Στο βαν που ξεκίνησε από το Κέιμπριτζ και έφτασε… Σαντορίνη, πέρα από τον Κρεγκ, τον Όλιβερ και τη Μαρία, ήταν ακόμη τρία άτομα, ο Κρις, ο Τιμ και ο Γουίλιαμ.

viraltopnews.gr

«Φτάνοντας στη Σαντορίνη, αρχίσαμε να ψάχνουμε χώρους για να εγκαταστήσουμε το όνειρό μας. Σιγά σιγά, αναζητώντας κατάλληλη στέγη, γνωρίσαμε τους ντόπιους, οι οποίοι μας δέχθηκαν με μεγάλη χαρά. Λίγο καιρό μετά, βρήκαμε έναν ερειπωμένο κτίριο-σπηλιά στην Οία, κάτω από το κάστρο, που το ερωτευτήκαμε… Και η επισκευή άρχισε…», είπε ο Κρεγκ.

viraltopnews.gr

«Αρχίσαμε να μαζεύουμε υλικά, οτιδήποτε μπορούσαμε να βρούμε στις παραλίες ή άλλα που μας προσέφεραν οι ντόπιοι. Φτιάξαμε ράφια, χωρίσματα, κρεβάτια, τραπέζια. Εκτός από βιβλιοπωλείο, το Atlantis θα ήταν και το σπίτι μας. Ακόμη και βάρκα ανεβάσαμε στην ταράτσα μας για να τη γεμίσουμε βιβλία!», εξηγεί η Μαρία.

viraltopnews.gr

«Χρειάστηκε να περάσουμε από την Εφορία, τους λογιστές, νομικούς, τραπεζικούς. Λίγη γραφειοκρατία, πολύ βοήθεια και τα καταφέραμε! Οι άνθρωποι εκεί πίστεψαν σε αυτό που θέλαμε να κάνουμε και μας βοήθησαν πολύ», συμπληρώνει.

viraltopnews.gr

Το βιβλιοπωλείο άνοιξε τις πύλες του την άνοιξη του 2004. Και ήταν όπως το είχε ονειρευτεί εκείνη η… τρελή παρέα από το Κέιμπριτζ.

viraltopnews.gr

Στα ράφια του «Ατλαντίς» βρίσκει κανείς κυρίως ξενόγλωσσα βιβλία, με έμφαση στη λογοτεχνία και τη φιλοσοφία, αλλά πολλοί ακόμη τίτλοι που συνυπάρχουν αρμονικά. Πελάτες ήταν, αρχικά, οι Σαντορινιοί, αλλά από στόμα σε στόμα η φήμη του διαδόθηκε και οι τουρίστες άρχισαν να καταφτάνουν. Επίσης, κάθε χρόνο πραγματοποιούνται φεστιβάλ με συζητήσεις και εκδηλώσεις.

viraltopnews.gr

Για την ιστορία η λίστα του National Geographic είναι:

1. Atlantis Books, Σαντορίνη2. Cafebreria el Pendulo, Mεξικό3. Munro’s Books, Παλαιά Πόλη της Victoria, Καναδάς4. El Ateneo Grand Splendid, Μπουένος Αίρες5. Powell’s City of Books, Πόρτλαντ, ΗΠΑ6. Prairie Lights of Iowa City, Αϊόβα, ΗΠΑ7. Shakespeare and Company, Παρίσι


ΤΑΞΙΔΙΑ: Tο κορυφαίο βιβλιοπωλείο στον κόσμο βρίσκεται στην Σαντορίνη!


ΠΗΓΗ: » fanpage.gr