ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ: 9 φαγητά και χημικές ουσίες από φάρμακα που δεν πρέπει ποτέ να τρώτε μαζί

img

Όλοι γνωρίζουμε ότι τα φάρμακα πρέπει να λαμβάνονται αυστηρά με ιατρική συνταγή, τόσο από άποψη δοσολογίας, όσο και από άποψη διατροφής, κατά την διάρκεια της θεραπείας.

Δείτε παρακάτω έναν κατάλογο 9 τροφίμων και φαρμάκων, που δεν πρέπει ποτέ να καταναλώνετε μαζί. Διαβάστε παρακάτω για να συνεχίσετε να είστε υγιείς!

Βρογχικά σπασμολυτικά

(συνταγογραφούνται για άσθμα, βρογχίτιδα και άλλες ασθένειες των πνευμόνων)

viraltopnews.gr

 • Φάρμακα: θεοφυλλίνη, αλβουτερόλη
 • Απαγορεύονται: τρόφιμα και ποτά που περιέχουν καφεΐνη

Και τα δύο φάρμακα διεγείρουν το νευρικό σύστημα, οπότε για να αποφευχθεί η υπερβολική νευρικότητα και το άγχος, θα πρέπει να κόψετε την καφεΐνη κατά την διάρκεια της θεραπείας. Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με την θεοφυλλίνη, καθώς η καφεΐνη αυξάνει απότομα την τοξικότητά της. Επίσης, θα πρέπει να ελαχιστοποιήσετε τα λιπαρά τρόφιμα στην διατροφή σας, επειδή αυξάνουν τη βιοδιαθεσιμότητα της θεοφυλλίνης, η οποία μπορεί να προκαλέσει υπερβολική δόση.

Αντιυπερτασικά φάρμακα

(Συνταγογραφούνται για την αντιμετώπιση και την πρόληψη διαταραχών της καρδιάς και των νεφρών)

viraltopnews.gr

 • Φάρμακα: καπτοπρίλη, εναλαπρίλη, ραμιπρίλη
 • Απαγορεύονται: τροφές πλούσιες σε κάλιο

Τα φάρμακα αυτής της ομάδας αυξάνουν τα επίπεδα καλίου στο αίμα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αρρυθμία και δύσπνοια. Γι’ αυτό θα πρέπει να κόψετε τις μπανάνες, την σόγια και το σπανάκι κατά την διάρκεια αυτής της θεραπείας. 

Αντιαρρυθμικά φάρμακα

(συνταγογραφούνται για την θεραπεία και πρόληψη της καρδιακής ανεπάρκειας)

viraltopnews.gr

 • Φάρμακα: διγοξίνη
 • Απαγορεύεται: γλυκόριζα

Η γλυκόριζα περιέχει γλυκυρριζικό οξύ, το οποίο αλληλεπιδρά με τη διγοξίνη και μπορεί να προκαλέσει διαταραχή του καρδιακού παλμού ή ακόμα και καρδιακή ανακοπή. Η ουσία αυτή υπάρχει επίσης και σε γλυκά και κέικ.

Οι διαιτητικές ίνες (πίτουρο) μπορεί να μειώσουν την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου, οπότε είναι καλύτερο να τις καταναλώνετε 2 ώρες πριν ή μετά το γεύμα.

Φάρμακα που μειώνουν τα επίπεδα της “κακής” χοληστερίνης

(συνταγογραφούνται για την παχυσαρκία, τον σακχαρώδη διαβήτη και τις καρδιακές διαταραχές)

viraltopnews.gr

 • Φάρμακα: ατορβαστατίνη, φλουβαστατίνη, λοβαστατίνη, σιμβαστατίνη, ροσουβαστατίνη, πραβαστατίνη
 • Απαγορεύεται: γκρέιπφρουτ

Το γκρέιπφρουτ προκαλεί απότομη αύξηση της απορρόφησης του φαρμάκου που αυξάνει τον κίνδυνο υπερδοσολογίας και παρενεργειών. Έτσι, η δραστικότητα ενός μόνο δισκίου που λαμβάνεται μαζί χυμό γκρέιπφρουτ, ισοδυναμεί με 20 δισκία που λαμβάνονται με νερό. Το ίδιο ισχύει και για άλλα εσπεριδοειδή.

Αντιπηκτικά

(συνταγογραφούνται για την αντιμετώπιση και πρόληψη θρόμβων στο αίμα)

viraltopnews.gr

 • Φάρμακο: βαρφαρίνη
 • Απαγορεύονται: αντιπηκτικά τρόφιμα και τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Κ

Με την κατανάλωση αυτού του φαρμάκου θα πρέπει να ελαχιστοποιηθεί η κατανάλωση μούρων, σκόρδου, τζίντζερ και ορισμένων μπαχαρικών, όπως πιπέρι καγιέν, κανέλα και κουρκουμάς. Αυτά τα τρόφιμα αραιώνουν το αίμα και σε συνδυασμό με την βαρφαρίνη, μπορεί να προκαλέσουν αιμορραγία.

Η βιταμίνη Κ μειώνει την επίδραση του φαρμάκου. Υπάρχει άφθονη στο λάχανο, το σπανάκι, τα ραπανάκια και το μπρόκολο. Δείτε εδώ σε ποια άλλα τρόφιμα υπάρχει αυτή η βιταμίνη.

Ορμόνες του θυρεοειδούς

(συνταγογραφούνται για υποθυρεοειδισμό-μειωμένη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα)

viraltopnews.gr

 • Φάρμακο: λεβοθυροξίνη
 • Απαγορεύονται: σόγια, κάστανα, φυτικές ίνες

Οι άνθρωποι που παίρνουν λεβοθυροξίνη και τα ισοδύναμά της (Euthyrox, Bagothyrox, L-θυροξίνη) θα πρέπει να περιορίσουν την σόγια και τα τρόφιμα που παράγονται από αυτήν, γιατί εμποδίζουν την απορρόφηση του φαρμάκου. Τα κάστανα και τα τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, έχουν παρόμοια αποτελέσματα.

Αντιβιοτικά

(συνταγογραφούνται για βακτηριακές λοιμώξεις)

viraltopnews.gr

 • Φάρμακα: τετρακυκλίνη (και άλλα φάρμακα αυτής της σειράς), σιπροφλοξασίνη, πενικιλλίνη
 • Απαγορεύονται: γαλακτοκομικά προϊόντα 

Τα παραπάνω αντιβακτηριακά φάρμακα σχηματίζουν ενώσεις ασβεστίου που εκκρίνονται δύσκολα, που υπάρχουν άφθονα στο γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Αυτό οδηγεί σε μια απότομη μείωση της αποτελεσματικότητας του φαρμάκου.

Παυσίπονα

(συνταγογραφούνται για φλεγμονές, μυϊκούς πόνους και πονοκεφάλους)

viraltopnews.gr

 • Φάρμακο: ιβουπροφαίνη
 • Απαγορεύονται: αναψυκτικά

Η ιβουπροφαίνη δεν ταιριάζει με γλυκά και αναψυκτικά. Το διοξείδιο του άνθρακα και οξέος που περιέχεται στα ανθρακούχα ποτά, αυξάνουν την απορρόφηση του φαρμάκου και τη συγκέντρωσή του στο αίμα. Κατά συνέπεια, η δόση δεν μπορεί να ελεγχθεί και ανακύπτει ο κίνδυνος της τοξικότητας, ο οποίος είναι επικίνδυνος για τα νεφρά.

Αντικαταθλιπτικά

(συνταγογραφούνται για παρατεταμένη κατάθλιψη)

viraltopnews.gr

 • Φάρμακα: όλοι οι αναστολείς ΜΑΟ (τρανυλκυπρομίνη, φαινελζίνη, νιαλαμίδιο)
 • Απαγορεύονται: τροφές πλούσιες σε τυραμίνη

Τα αντικαταθλιπτικά περιέχουν έναν αναστολέα μονοαμινοξειδάσης που αλληλεπιδρά με την τυραμίνη και μπορεί να προκαλέσει μια κρίσιμη αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Η τυραμίνη είναι ένα αμινοξύ που σχηματίζεται κατά την διάρκεια της γήρανσης τροφών πλούσιων σε πρωτεΐνες. Υπάρχουν άφθονα στο παλαιωμένο τυρί, το κρέας ή το ψάρι, τα αποξηραμένα λουκάνικα και τις κονσέρβες ψαριού ή κρέατος. 

Το πιο σημαντικό, είναι να συμβουλεύεστε το γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας, ακόμα και για την πιο αθώα και ανώδυνη θεραπεία. Το ανθρώπινο σώμα είναι μοναδικό και ιατρική σύσταση θα πρέπει να γίνεται ξεχωριστά για κάθε περίπτωση.


ΠΗΓΗ: » tilestwra.gr