ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ: 10 σημάδια ότι είστε αφυδατωμένοι

img

Γνωρίζατε ότι το 25% των παιδιών και των εφήβων δεν πίνει καθόλου νερό, ως μέρος της πρόσληψης υγρών τους;

Ένας μεγάλος αριθμός ενηλίκων δεν πίνει αρκετό νερό και μια έρευνα διαπίστωσε, ότι οι μισοί ενήλικες στην Αμερική δεν πίνουν την καθημερινή ποσότητα νερού που τους αναλογεί. Η ελλιπής κατανάλωση νερού μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως πεπτικά προβλήματα, λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, άγχος και χρόνια κόπωση.

Δεν αποτελεί έκπληξη, ότι το 75% των Αμερικανών υποφέρει από αφυδάτωση, σύμφωνα με μια αναφορά του CBS.

Το νερό συνθέτει περίπου το 60% του σώματός μας, το 75% των μυών μας, και το 85% του εγκεφάλου μας και γι’ αυτό θα πρέπει να πάρουμε πολύ σοβαρά την αφυδάτωση.

Δείτε παρακάτω 10 σημάδια, που μας δείχνουν ότι είστε αφυδατωμένοι.

1.Το στόμα, το δέρμα και τα μάτια σας είναι ξηρά

Ένα από τα μεγαλύτερα σημάδια αφυδάτωσης φαίνεται στα μάτια. Αν δεν πίνετε αρκετό νερό, δεν θα μπορείτε να αποβάλλετε τις εσωτερικές και εξωτερικές τοξίνες του σώματος, που σημαίνει, ότι θα είστε επιρρεπείς σε φραγμένους πόρους.

Επίσης, αν δυσκολεύεστε να κλάψετε, θα μπορούσε να ευθύνεται η έλλειψη νερού. Το ξερό στόμα είναι ένα ακόμα σημάδι αφυδάτωσης.

2.Χρησιμοποιείτε το μπάνιο σπάνια και τα ούρα σας είναι σκουρόχρωμα κίτρινα ή καφέ

Ένα πολύ σοβαρό σημάδι αφυδάτωσης. Πολλοί άνθρωποι δεν πηγαίνουν συχνά τουαλέτα με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται οι τοξίνες μέσα στο σώμα τους. Το νερό βοηθά στην απομάκρυνση αυτών των τοξινών και στην ομαλή λειτουργία του νεφρικού συστήματος.

Επίσης, αν τα ούρα σας δεν είναι καθαρά στο τέλος της ημέρας, πιείτε ένα ποτήρι νερό πριν κοιμηθείτε. Τα κίτρινα ή καφέ ούρα είναι σημάδι αφυδάτωσης.

3.Η μέση και οι αρθρώσεις σας πονάνε συχνά

Εφόσον, το 80% των χόνδρων του σώματος αποτελείται από νερό είναι πολύ σημαντική η αναπλήρωση του νερού μετά την εφίδρωση για την διατήρηση των οστών και των υγιών αρθρώσεων. Το νερό βοηθάει στην λίπανση των αρθρώσεων για να προστατεύεται το σώμα κατά την διάρκεια έντονων δραστηριοτήτων ή απροσδόκητων κινήσεων.

4.Νιώθετε εξαντλημένοι και έχετε εναλλαγές διάθεσης

Το νερό δίνει οξυγόνο στο σώμα. Όσο πιο οξυγονωμένα είναι τα κύτταρα, τόσο πιο ζωντανοί αισθανόμαστε. Ωστόσο, αν δεν πίνουμε αρκετό νερό το σώμα πρέπει να πάρει οξυγόνο από το αίμα, που θα απορροφήσει το οξυγόνο από το σώμα σας. Αυτό θα δυσκολέψει τον οργανισμό σας να λειτουργήσει σωστά.

5.Πεινάτε πολύ, ακόμα και αν έχετε μόλις φάει

Η αφυδάτωση ξεγελάει το σώμα, κάνοντάς το να νομίζει ότι πεινάει, ενώ στην πραγματικότητα θέλει να πιείτε νερό. Τα συνθήματα για την πείνα και την δίψα προέρχονται από το ίδιο μέρος του εγκεφάλου και γι’ αυτό είναι εύκολο να γίνει αυτή η σύγχυση.

6.Έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Η αφυδάτωση κάνει το αίμα πιο παχύ με αποτέλεσμα να γίνεται βραδύτερη η ροή του αίματος και να αυξάνεται η περιεκτικότητα νατρίου. Όλοι αυτοί οι παράγοντες δημιουργούν το τέλειο περιβάλλον για υψηλή αρτηριακή πίεση.

7.Έχετε υψηλή χοληστερίνη

Όταν είμαστε αφυδατωμένοι το σώμα μας κρατάει οποιοδήποτε υγρό μπορεί για να μειώσει όσο μπορεί την απώλεια. Σε αυτή την έρευνα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που νήστευαν χωρίς υγρά είχαν υψηλότερα επίπεδα χοληστερίνης. Επίσης, τα ζαχαρούχα ποτά μπορούν να προκαλέσουν και αυτά αφυδάτωση.

8.Δυσκολεύεστε στην πέψη του φαγητού

Το νερό βοηθάει στην αποτοξίνωση του σώματος, αλλά χωρίς αρκετό νερό τα απόβλητα κινούνται πιο αργά στο παχύ έντερο, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα ή άλλες πεπτικές διαταραχές. Το νερό βοηθά στο να προχωρήσουν τα πράγματα στο πεπτικό σύστημα, αλλά όταν ο οργανισμός είναι αφυδατωμένος το παχύ έντερο απορροφά το νερό από τις τροφές.

9.Έχετε συχνά εξανθήματα στο δέρμα σας

Οι επιπτώσεις της αφυδάτωσης φαίνονται και στο δέρμα, γιατί το νερό βοηθάει στην αποτοξίνωση και ενυδάτωση του σώματος. Χωρίς αρκετό νερό, οι τοξίνες συσσωρεύονται στο δέρμα μας, με αποτέλεσμα πολλές διαφορετικές παθήσεις του δέρματος, όπως ακμή, ψωρίαση, έκζεμα και αποχρωματισμός.

10.Έχετε ημικρανίες και δεν μπορείτε να σκεφτείτε καθαρά

Η αφυδάτωση προκαλεί τον ιστό του εγκεφάλου να χάνει νερό με αποτέλεσμα την συρρίκνωση του εγκεφάλου. Με τη σειρά του, αυτό στέλνει ειδοποιήσεις στους υποδοχείς πόνου του εγκεφάλου και αυτό προκαλεί την ημικρανία. Επίσης, η αφυδάτωση μειώνει την ποσότητα οξυγόνου που φτάνει στον εγκέφαλο. Τα αιμοφόρα αγγεία διαστέλλονται στον εγκέφαλο για να κρατήσει το αίμα που ρέει με αποτέλεσμα την δημιουργία φλεγμονών και πονοκεφάλων.


ΠΗΓΗ: » tilestwra.gr