ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ: Κλείστε Αμέσως τα Ξυπνητήρια σας! Μόλις δείτε ΠΟΣΟ κακό κάνουν στην Υγεία μας, σύμφωνα με τους Επιστήμονες, θα Σοκαριστείτε

img

Φαίνεται ότι η επιστήμη μας προσφέρει ακόμα έναν λόγο να κοιμόμαστε παραπάνω το πρωί. Ο χειμώνας πλησιάζει και πολλοί από εμάς περνάμε τις λιγοστές ώρες της ημέρα έξω στην δουλειά. Μια νέα έρευνα μπορεί να μας κάνει να αναθεωρήσουμε τον τρόπο με τον οποίο έχουμε αποφασίσει να ζούμε.

O ένοχος; Το “κοινωνικό τζετ λαγκ”, δηλαδή η διαφορά ανάμεσα στην ώρα που σας ξυπνάει το ξυπνητήρι και στην ώρα που ξυπνάτε κανονικά χωρίς ξυπνητήρια. Ξέρετε αυτές τις μέρες που σέρνεστε από το πρωί μέχρι να ξαπλώσετε ξανά στο κρεβάτι; Τώρα έχετε έναν όρο γι’αυτές. Η Dr. Maree Barnes, γιατρός αναπνευστικής ιατρικής και ιατρικής του ύπνου, εξηγεί:

“Όταν βγαίνει ο ήλιος το πρωί, το φως καταστέλλει την μελατονίνη, η οποία είναι μια φυσική ορμόνη του σώματος που μας βοηθά να πέσουμε για ύπνο. Ταυτόχρονα, τα εσωτερικά επίπεδα κορτιζόλης αρχίζουν να αυξάνονται το πρωί. Η κορτιζόλη είναι η ίδια ορμόνη που απελευθερώνεται όταν τρομάζουμε και έχουμε ξαφνικά πολλή ενέργεια.”

Αυτό σημαίνει ότι αν κάνουμε αυτό που πρέπει και σηκωνόμαστε όταν βγαίνει ο ήλιος, η παραγωγή μελατονίνης καταστέλλεται και η παραγωγή κορτιζόλης αρχίζει να μας ξυπνά με φυσικό τρόπο.

Έτσι, το ξύπνημα στο σκοτάδι έχει το αντίθετο αποτέλεσμα και εξηγεί γιατί όλοι όσοι δουλεύουν νυχτερινές βάρδιες είναι έτσι όπως είναι. Τα αρνητικά του να μην κοιμάσαι δεν είναι αμελητέα και κυμαίνονται από ορμονικές διαταραχές μέχρι εκφυλιστικές ασθένειες, όπως καρδιακή νόσο, εγκεφαλικό, διαβήτη, και είναι μια από τις κύριες αιτίες της κατάθλιψη και της γρήγορης γήρανσης.

Παρ’όλο που δεν μπορούμε να ελέγξουμε το πότε θα βγει ο ήλιος, υπάρχουν κάποια μέτρα που μπορούμε να πάρουμε οι ίδιοι.
Κόψτε την καφεΐνη, ειδικά 6 ώρες πριν πέσετε για ύπνο. Δεν θα πιστεύετε την διαφορά που θα έχει αν το τελευταίο φλιτζάνι καφέ το πιείτε στις 2 το μεσημέρι.

Κάντε τον ύπνο προτεραιότητα. Μπορεί να ακούγεται παράξενο, αλλά καλό είναι να σχεδιάζετε πότε θα πέφτετε για ύπνο, γιατί μπορεί να αλλάξει σημαντικά το πόση ώρα σας παίρνει να αποκοιμηθείτε, πόσο κοιμάστε και πόσο παραγωγικοί είστε την επόμενη ημέρα. Αρχικά, αφήστε το κινητό σας στην άλλη άκρη του δωματίου όταν είστε έτοιμοι να πέσετε για ύπνο.

Φάτε ένα καλό πρωινό. Η βιταμίνη D συνδέεται με τα επίπεδα ενέργειας σε πολλές έρευνες και αν δεν βλέπετε πολύ ήλιο, τότε θα πρέπει να εξισορροπήσετε αυτή την έλλειψη από μια άλλη πηγή. Ξεκινήστε την μέρα σας με πρωτεΐνες, λιπαρά και ό,τι άλλη πηγή υδατανθράκων προτιμάτε και σίγουρα θα αποφύγετε την κούραση στην μέση της ημέρας.

Χρησιμοποιήστε την τεχνολογία προς όφελος σας. Είμαστε στο 2016 και είναι λογικό να υπάρχει τεχνολογική λύση για τα προβλήματα μας με τον ύπνο. Τα ξυπνητήρια που μιμούνται τον ήλιο που βγαίνει χρησιμοποιούνται από άτομα με ανώμαλα ωράρια ύπνου τα τελευταία χρόνια με μεγάλη επιτυχία.

Αν ξυπνάτε πριν βγει ο ήλιος ή αν δουλεύετε νυχτερινές βάρδιες, τότε αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να ξεκινήσετε σωστά την ημέρα σας.


ΠΗΓΗ: » fanpage.gr