ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Κι όμως! 6 λάθη που σίγουρα(!) κάνεις όταν βουρτσίζεις τα δόντια σου

img

1. Δεν τα πλένεις τη σωστή ώρα της ημέρας

«Η οδοντόβουρτσα θα πρέπει να είναι το τελευταίο πράγμα που αγγίζουν τα δόντια σας το βράδυ», λέει ο Edmond R. Hewlett, καθηγητής Οδοντιατρικής στο UCLA. Το τσιμπολόγημα πριν τον ύπνο αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες για τερηδόνα, αν η τροφή παραμείνει ανάμεσα στα δόντια.

Το πλύσιμο των δοντιών το πρωί είναι εξίσου σημαντικό – όταν χουζουρεύεις παράγεται λιγότερο σάλιο, κάτι που κάνει τα βακτήρια του στόματος να παράγονται με πολύ πιο γρήγορο ρυθμό. Ο γενικός κανόνας είναι να βουρτσίζεις τα δόντια σου δύο φορές τη μέρα για τουλάχιστον δύο λεπτά.

2. Χρησιμοποιείς λάθος οδοντόβουρτσα

«Διάλεξε μία με απαλό βουρτσάκι που να πλένει καλά και να μην πληγώνει τα ούλα», λέει ο Hewlett. Φρόντισε να τρίβεις καλά την πλάκα που συσσωρεύεται πάνω στα δόντια, για να αποφύγεις ουλίτιδες και κακοσμίες. Οι σκληρές οδοντόβουρτσες πληγώνουν και αφήνουν εκτεθειμένα τα ούλα σε βακτήρια και μολύνσεις.

3. Δεν πλένεις καλά το στόμα σου

Το να κάνεις γαργάρες με απλό νερό, η να φτύνεις την οδοντόκρεμα δεν σημαίνει πως έχεις βγάλει από το στόμα σου όλα τα βακτήρια που αφαιρέθηκαν κατά το βούρτσισμα. Η οδοντίατρος Pia Lieb προτείνει να επενδύσεις σε ένα καλό στοματικό διάλυμα, χωρίς αλκοόλη.

4. Δεν έχεις σωστή τεχνική

«Κράτα την οδοντόβουρτσα σε γωνία 30 με 45 μοιρών» συμβουλεύει ο Hewlett. «Περίστρεψε τον καρπό σου, τρίβοντας με κυκλικές κινήσεις για να απομακρυνθεί αποτελεσματικά η πλάκα» συνεχίζει. «Όταν φτάσεις στο πίσω μέρος των μπροστινών δοντιών θα πρέπει να γυρίσεις την οδοντόβουρτσα κάθετα, για να καταφέρεις να τρίψεις ολόκληρη την επιφάνεια. Επικεντρώσου στο πίσω μέρος του στόματός, αφού εκεί είναι που μαζεύεται η περισσότερη πλάκα»

5. Χρησιμοποιείς την ίδια οδοντόβουρτσα πολλούς μήνες

Οι οδοντίατροι συμβουλεύουν να αγοράζεις καινούρια κάθε 3 με 4 μήνες. Η μέση οδοντόβουρτσα έχει πάνω από 10 εκατομμύρια βακτήρια, σύμφωνα με Βρετανική έρευνα. Εκτός αυτού, τα φθαρμένα βουρτσάκια δεν αφαιρούν αποτελεσματικά την πλάκα και τα υπολείμματα.

6. Πλένεις μόνο τα δόντια

Η γλώσσα παγιδεύει πολλά βακτήρια που πρέπει οπωσδήποτε να αφαιρεθούν. Φρόντισε να την τρίβεις και αυτή με την οδοντόβουρτσα, καθημερινά όπως και τα δόντια, για λίγα δευτερόλεπτα.


ΠΗΓΗ: » fanpage.gr