ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ: 8 Τραγικές συνέπειες που έχει η Έλλειψη ύπνου για την Υγεία μας. Δείτε ΠΩΣ να Καταπολεμήσετε τις Αϋπνίες!

img

Κάθε μέρα κάνουμε τόσα πολλά πράγματα που δεν μας μένει πολύς χρόνος. Έτσι, αναγκαζόμαστε περιορίζουμε πολύ τις ώρες ύπνου και είτε πηγαίνουμε αργά για ύπνο, είτε ξυπνάμε πολύ νωρίς για να προλάβουμε. Σαν αποτέλεσμα, ξυπνάμε σαν να μην έχουμε κοιμηθεί καθόλου.

Σκεφτήκαμε να σας υπενθυμίσουμε πως για να κάνετε όλα όλα θέλετε, χρειάζεστε αρκετό ύπνο για να έχετε δυνάμεις.

Δείτε πόσες ώρες ύπνου χρειαζόμαστε όσο μεγαλώνουμε:

viraltopnews.gr

Τι συμβαίνει όταν δεν κοιμόμαστε αρκετά;  

  • Αρρωσταίνουμε: Το ανοσοποιητικό μας συνδέεται άμεσα με τον ύπνο και η έλλειψή του ρίχνει τις άμυνες του σώματος.
  • Είναι δύσκολο να σκεφτούμε λογικά και να αντιδράσουμε γρήγορα, κάτι που είναι επικίνδυνο, ειδικά όταν πρέπει να παρθεί μία απόφαση – όπως όταν οδηγούμε για παράδειγμα.
  • Παίρνουμε βάρος όταν κοιμόμαστε λιγότερο από 5 ώρες τη μέρα.
  • Το δέρμα μας χαλάει: βγαίνουν ρυτίδες, ακμή, σπάνε αγγεία και το σώμα γερνάει γενικά πιο γρήγορα.
  • Αυξάνεται ο κίνδυνος για καρδιαγγειακά νοσήματα.
  • Οι πιθανότητες καρκίνου αυξάνονται. 
  • Μειώνεται η σeξουαλική επιθυμία. Εάν κοιμάστε για λιγότερες από 5 ώρες τη μέρα για μία εβδομάδα, τα επίπεδα τεστοστερόνης και οι ορμόνες του σeξ μειώνονται κατά 15%.
  • Ξεχνάμε εύκολα. Όταν κοιμόμαστε, το σώμα οργανώνει τις πληροφορίες. Η έλλειψη ύπνου δεν δίνει χρόνο στο σώμα να το κάνει αυτό και έτσι η μνήμη μας είναι περιορισμένη.

Τι μπορούμε να κάνουμε γι’αυτό;

Η λύση είναι μία: περισσότερος ύπνος. Εάν πρέπει να ξυπνήσετε στις 7 το πρωί, πηγαίνετε για ύπνο στις 11 το βράδυ. Εάν ξέρετε πως δεν θα γίνει κάτι αν δεν τελειώσετε αυτό που κάνετε σήμερα, αφήστε το και πηγαίνετε για ύπνο. Την επόμενη μέρα θα ξυπνήσετε πιο νωρίς και θα είναι πιο εύκολο να σκεφτείτε.

Μερικές φορές όμως, τα πράγματα είναι χειρότερα. Μπορεί να πάτε στο κρεβάτι στην ώρα σας, αλλά να μην σας παίρνει με τίποτα ο ύπνος. Το αποτέλεσμα: ένα δύσκολο πρωινό ξύπνημα. Στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει να προσπαθήσετε λίγο περισσότερο.

Δείτε τι πρέπει να κάνετε:

Μάθετε να έχετε σταθερό πρόγραμμα και να κοιμάστε την ίδια ώρα  κάθε βράδυ, ακόμα και τα σαββατοκύριακα. Το σώμα σας θα συνηθίσει στο να κοιμάται αλλά και στο να ξυπνάει τις ίδιες ώρες.

Να αναπνέετε φρέσκο αέρα: Εάν ο καιρός το επιτρέπει, περπατήστε λίγο έξω για 15 λεπτά πριν τον ύπνο. Αερίστε το δωμάτιο: θα κοιμηθείτε καλύτερα αν έχει λίγη δροσιά.

Να έχετε γεμάτο πρόγραμμα κάθε μέρα. Η σωματική κούραση βοηθάει πολύ στον ύπνο. Εάν η δουλειά σας είναι καθιστική, τότε καλό θα ήταν να ενσωματώσετε μερικές ασκήσεις στο πρόγραμμά σας περίπου 2 ώρες πριν τον ύπνο.

Μειώστε το άγχος. Προσπαθήστε να μην έρχεστε σε αντιπαράθεση και να μην εκνευρίζεστε, αν γίνεται. Μην βλέπετε τηλεόραση τα βράδια, ειδικά αν τα νέα δεν είναι ευχάριστα. Είναι σημαντικό να είμαστε ενημερωμένοι, αλλά είναι επίσης σημαντικό να μην χάνουμε την αισιοδοξία μας.

Μην φάτε πριν τον ύπνο. Η πέψη είναι μία ενεργή διαδικασία που διαταράσσει τον ύπνο. Να τρώτε το τουλάχιστον 3 ώρες πριν πάτε για ύπνο.

Μην πίνετε καφέ το απόγευμα. Το ίδιο ισχύει και για το πράσινο τσάι, τα ενεργειακά ποτά, την σοκολάτα και ότι άλλο περιέχει καφεΐνη.

Να δουλεύετε μόνο στον τόπο εργασίας σας. Το σπίτι είναι για ξεκούραση και χαλάρωση. Τα τηλεφωνήματα από το γραφείο και τα γράμματα θα πρέπει να περιμένουν για αύριο το πρωί. Χαλαρώστε, κάντε ένα ζεστό μπάνιο, διαβάστε ένα καλό βιβλίο – από χαρτί, όχι από μία μπλε οθόνη.

Βρείτε τα τελετουργικά που θα δείχνουν στο σώμα σας είναι ώρα για ύπνο: βουρτσίστε τα δόντια σας, πλυθείτε, βάλτε κρέμα νύχτας ή ότι άλλος σας ευχαριστεί.

Δημιουργήστε την κατάλληλη ατμόσφαιρα για τον ύπνο: βάλτε πυτζάμες, τυλιχτείτε σε μία κουβέρτα. Θα πρέπει να νιώθετε όμορφα στο κρεβάτι σας! Επίσης, είναι σημαντικό να βγάλετε την τηλεόραση από το δωμάτιο.

Η χρόνια αϋπνία είναι ένας εχθρός που σκοτώνει αργά αργά το θύμα του, παίρνοντας την υγεία, μειώνοντας την απόδοση και την νοητική οξύτητα. Ωστόσο, καταπολεμήστε την και σύντομα θα νιώθετε πολύ καλύτερα.


ΠΗΓΗ: » fanpage.gr