ΖΕΥΓΑΡΙΑ: Κάποιες Σημαντικές Σκέψεις για τον Ποιον Διαλέγουμε να Αγαπήσουμε και Γιατί που αξίζει να διαβάσετε.

img

Στη πορεία μας σε αυτή τη ζωή, γνωρίζουμε πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους. Κάποιοι μας αφήνουν αδιάφορους, ενώ άλλοι μας κάνουν να τους ερωτευτούμε για το υπόλοιπο της ζωής μας. Η ψυχολόγος Irina Chesnova προσπάθησε να εξηγήσει γιατί διαφορετικοί άνθρωποι μας προκαλούν διαφορετικές επιδράσεις πάνω μας.

Εικόνες του παρελθόντος

Μερικές φορές είναι δύσκολο να κατανοήσουμε γιατί μας ενδιαφέρει ένα συγκεκριμένο άτομο, γιατί ελκυόμαστε τόσο πολύ προς αυτό. Η επιλογή μας, ως επί το πλείστον, προκαλείται από ενστικτώδη και συχνά ασυνείδητα πράγματα. Κάπου βαθιά μέσα μας, κρατάμε εικόνες ανθρώπων που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στα πρώτα χρόνια της ζωής μας, κάνοντας μας αυτό που είμαστε σήμερα. Αυτές είναι εικόνες από γονείς και συγγενείς που άφησαν το στίγμα τους στο πεπρωμένο μας.

Αυτές οι εικόνες είναι συχνά μία μείξη της πραγματικότητας και της παιδική μας φαντασίας. Έχουμε συσχετίσει αυτές τις εικόνες με την αγάπη – την αγάπη που λάβαμε και κατανοήσαμε όταν ήμασταν παιδιά. Όταν ένα τυχαίο πρόσωπο που συναντάμε κατά κάποιον τρόπο συμπίπτει με αυτές τις εικόνες και ξυπνάει αυτές τις αδρανείς αναμνήσεις από τις πρώτες και πιο αγαπητές σχέσεις μας, δεν μπορούμε απλώς να τους προσπεράσουμε ή να παραμείνουμε αδιάφοροι. Μας κεντρίζουν το ενδιαφέρον, ενθουσιαζόμαστε και πολύ σύντομα είναι πιθανό ότι θα τους ερωτευτούμε.

Παιδικές πληγές

Η ιδέα που υπάρχει στην ψυχολογία είναι ότι ο σύντροφος που επιλέγουμε είναι μια βελτιωμένη έκδοση ενός γονιού μας. Το πρόσωπο αυτό σε κάποιο βαθμό μας θυμίζει τους γονείς μας σε ορισμένους τρόπους- και γι “αυτό ξέρουμε πώς να τα πάμε καλά μαζί τους. Ταυτόχρονα όμως, άλλα πράγματα του εν λόγω προσώπου δεν μας θυμίζουν τους γονείς μας και αυτό μας κάνει να νιώθουμε καλά.

Αν σας έλειψε η αγάπη στη σχέση είτε με τη μαμά σας ή τον μπαμπά σας, αυτή η θεωρία ισχυρίζεται ότι αναπόφευκτα θα προσπαθήσετε να ξεπεράσετε την έλλειψη προσοχής στις σχέσεις που συνάπτετε με νέους ανθρώπους στην ενήλικη ζωή σας, σε ένα υποσυνείδητο επίπεδο. Γι “αυτό συχνά επιλέγουμε κάποιον ο οποίος φαίνεται να είναι σε θέση να επουλώσει τις πληγές που λάβαμε σε παιδική ηλικία. Αυτές οι νέες συνδέσεις μας βοηθούν να επιτύχουμε ψυχολογικές ανάγκες, προσδοκίες, ελπίδες και όνειρα, και να ανακτήσουμε ό, τι μας έλειψε. Μας προσφέρουν αγάπη, προστασία, αναγνώριση, θαυμασμό, και μερικές φορές ανεξαρτησία, αυτοπεποίθηση και τελειότητα.

Αυτή είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα πράγματι: υπάρχει κάτι για στους συντρόφους μας που μας κάνει πάντα να νιώθουμε σαν να βρισκόμαστε σπίτι. Αισθανόμαστε ότι μπορούμε πραγματικά να συσχετιστούμε μαζί τους, ότι μας συμπληρώνουν, μας προσφέρουν κάτι που πάντα έλειπε μέχρι εκείνο το σημείο της ζωής μας. Έχουν ιδιότητες που δεν βρίσκουμε στον εαυτό μας, αλλά λαχταράμε να τα έχουμε στην καθημερινή μας ζωή. Επίσης τους συμπληρώνουμε. Εκείνος είναι ισχυρός και αποφασιστικός, και εσάς σας λείπει η σκληρότητα. Εκείνη είναι σοφή, και εσείς είστε παρορμητικός. Εκείνος είναι συγκρατημένος, και εσείς είστε αυθόρμητη.

Άνθρωποι με διαφορετικούς χαρακτήρες μπορούν να συμπληρώνουν ο ένας τον άλλον; Η ιστορία πολλών γάμων αποκαλύπτει ότι οι αρμονικές σχέσεις βασίζονται στις ομοιότητες παρά τις διαφορές μεταξύ των συντρόφων. Όταν τα ζευγάρια έχουν ομοιότητες στους ακόλουθους τρεις τομείς, τότε η σχέση τους έχει μεγάλες δυνατότητες.

Πρώτα απ’όλα – ζεστασιά και ψυχρότητα, από την άποψη του ταμπεραμέντου. Αν ένα άτομο είναι οξύθυμο, ο σύντροφός του πρέπει να είναι το ίδιο, και το αντίστροφο.

Δεύτερον – το επίπεδο της εσωστρέφειας. Δύο πολύ εσωστρεφή άτομα καταλαβαίνουν ο ένας τον άλλον πολύ καλύτερα από ό, τι ένα πολύ εξωστρεφές και ένα εσωστρεφές.

Τρίτον – η ζήλια.
Οι ζηλιάρηδες καταλαβαίνουν ο ένας τον άλλον πολύ καλά. Οι σχέσεις τους μπορεί να είναι πολύ παθιασμένες, αλλά αποδεικνύονται ισχυρότερες και διαρκούν περισσότερο από μια σχέση μεταξύ ενός μη-ζηλιάρη και ενός ζηλιάρη συντρόφου.

Ανακαλύπτοντας ο ένας τον άλλον

Η σχέση μεταξύ δύο ανθρώπων είναι ένας ζωντανός οργανισμός που εξελίσσεται συνεχώς και μερικές φορές μπορεί να αρρωστήσει. Μπορεί να συνέλθει ή τελικά μπορεί να πεθάνει. Στην αρχή μιας σχέσης, βυθιζόμαστε στα συναισθήματα μας, και δεν βλέπουμε καμία ατέλεια στους συντρόφους μας. Φαίνονται ιδανικοί για εμάς. Αλλά αργά ή γρήγορα, τα μάγια εξασθενούν, και βλέπουμε ένα κανονικό πρόσωπο που δεν είναι πάντα όμοιο με μας, με τις δικές του αδυναμίες και τα ελαττώματα του.

Υπάρχουν δύο τρόποι για να αντιμετωπίσουμε αυτό. Μπορούμε να χωρίσουμε μαζί τους, απογοητευμένοι, και να αρχίσουμε να ψάχνουμε ένα νέο, «ιδανικό» πρόσωπο. Ή μπορούμε να μάθουμε να συμβιβαζόμαστε, να σεβόμαστε τις διαφορές, να αποδεχόμαστε τις ατέλειες και να αναγνωρίζουμε το δικαίωμα του άλλου να μην είναι ιδανικός. Είναι πολύ σημαντικό να μην προσπαθήσετε να αλλάξετε το σύντροφό σας, και να μην χάσετε από τα μάτια σας τις αρετές τους. Έχουν αξίες που μπορείτε να βασιστείτε πάνω τους στη διάρκεια της κοινής σας ζωής, και αυτές οι αξίες ήταν που σας προσέλκυσαν σε αυτούς εξ αρχής.

Το μυστικό της επιτυχημένης και ευτυχισμένης σχέσης είναι η επικοινωνία, η αλληλεπίδραση (χωρίς να κατηγορούμε ο ένας τον άλλο για τα πράγματα, χωρίς χειραγώγηση ή κατηγορίες) καθώς και μια αμοιβαία επιθυμία για συμβιβασμό.


ΠΗΓΗ: » fanpage.gr