ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ: Σταρότο
Συστατικά
250 γρ. σιτάρι που το έχουμε στο νερό για ένα βράδυ
1 καρότο σε κυβάκια 4 χιλιοστών
1 πράσο ψιλοκομμένο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
2 κύβους λαχανικών
1.5 λίτρα νερό
ελαιόλαδο
παρμεζάνα (προαιρετικά)
2 κ.σ. ταχίνι
ξύσμα και χυμό απο 1 λεμόνι
μαϊντανός ψιλοκομμένο
1 πακέτο γαρίδες 500 γρ. ,καθαρισμένες
Μέθοδος Εκτέλεσης
Ξεπλένουμε καλά καλά το σιτάρι και το σουρώνουμε να φύγουν όλα τα υγρά.
Σε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά ρίχνουμε 3 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε το καρότο, κρεμμύδι, πράσο, το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν και προσθέτουμε το σιτάρι και σοτάρουμε για άλλα 2 λεπτά.
Ύστερα ξεκινάμε να προσθέτουμε λίγο – λίγο τον ζωμό, όπως ένα ριζότο, και το σιγοβράζουμε για 30 λεπτά.
Στο τέλος προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά , ανακατεύουμε με μια κουτάλα απαλά και αποσύρουμε από την φωτιά.
Αφήνουμε με το καπάκι κλειστό να τελειώσει το φαγητό εκτός εστίας και να χυλώσει.
Χαράσσουμε τις γαρίδες στο πίσω μέρος για να βγάλουμε το έντερο με ένα μαχαίρι μικρό. Τις βάζουμε σε ένα μπολ, τις λαδώνουμε ελαφρά, ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι. Και τις σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά στο τηγάνι. Μόλις πάρουν ωραίο χρώμα απ’όλες τις πλευρές τις αποσύρουμε.
Μόλις χυλώσει το σταρότο μας προσθέτουμε 2 κ.σ. ταχίνι ξύσμα και χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε.
Σερβίρουμε με τις γαρίδες!
Σε περίπτωση που θα βάλουμε μύδια αντί για γαρίδες απλά τα βάζουμε μέσα στο κριθαρότο 2 λεπτά πριν το βγάλουμε από τη φωτιά και το καπάκι θα είναι σκεπασμένο για να αχνηστούν.
Tip
Καλό είναι να σοτάρετε καλά το σιτάρι γιατί έτσι παίρνει πιο πολύ γεύση… Οι γαρίδες δεν θέλουν παραπάνω βράσιμο, ούτε πρέπει να μπουν νωρίτερα στο φαγητό γιατί θα γίνουν σαν λάστιχο και δεν θα είναι νόστιμες… Aν θέλουμε μπορούμε να αντικαταστήσουμε τις γαρίδες με κατεψυγμένα καθαρισμένα μύδια!
ΠΗΓΗ: » fanpage.gr