ΑΛΗΘΕΙΕΣ: Αξιοσημείωτα γνωμικά για την Αγάπη, αυτό το υπέροχο συναίσθημα που γιατρεύει τα πάντα!

img

Ο Έριχ Μαρία Ρεμάρκ (22 Ιουνίου 1898 – 25 Σεπτεμβρίου 1970), ήταν Γερμανός μυθιστοριογράφος. Από εργατική οικογένεια, επιστρατεύτηκε σε ηλικία 18 ετών κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και πολέμησε στο Δυτικό Μέτωπο. Ασχολήθηκε με διάφορα επαγγέλματα μέχρι το 1929, οπότε δημοσιεύτηκε το περίφημο μυθιστόρημά του Ουδέν νεώτερον από το Δυτικό Μέτωπο, ένα αντιπολεμικό έργο κλασικό στο είδος του, όπου περιέγραφε τις εμπειρίες του από τον πόλεμο.

Το 1931 εγκαταστάθηκε στην Ελβετία, όπου και έζησε –με διαλείμματα διαμονής στην Γαλλία- μέχρι το 1939. Το 1933 οι Ναζί απαγόρευσαν και έκαψαν τα βιβλία του. Το 1939 έφυγε στις Ηνωμένες Πολιτείες και το 1948 ο Ρεμάρκ επέστρεψε στην Ελβετία όπου και έζησε ως το τέλος της ζωής του. Τα βιβλία του γνώρισαν τεράστια επιτυχία

Σε κάθε ένα από αυτά τα μυθιστορήματα αποτυπώνεται η εμπειρία και η ψυχή του διάσημου Γερμανού συγγραφέα.

1. «Όχι αυτό. Να μείνουμε φίλοι; Να φτιάξω ένα μικρό κήπο στη λάβα που αναβλύζει και σε συναισθήματα που ξεχειλίζουν; Όχι, αυτό δεν είναι για μένα και εσένα. Αυτό συμβαίνει μόνο μετά από μικρές ίντριγκες, και αποδεικνύονται αρκετά ψευδείς. Η αγάπη δεν θολώνει τη φιλία. Τέλος σημαίνει τέλος.»

2. Κανείς άνθρωπος δεν μπορεί να γίνει ένας ξένος από κάποιον που αγάπησε στο παρελθόν.

3. Τι μπορεί να δώσει ένα άτομο σε κάποιο άλλο, εκτός από σταγόνες ζεστασιάς; Και τι μπορεί να συμβεί παραπάνω από αυτό; Μην αφήνεις κανέναν να σε πλησιάσει. Αν το κάνεις, θα θελήσεις να τον κρατήσεις.

4. Οι σημερινοί νέοι είναι παράξενοι. Μισείτε το παρελθόν, περιφρονείτε το παρόν και δεν σας νοιάζει το μέλλον. Είναι απίθανο ότι αυτό θα οδηγήσει σε ένα καλό τέλος.

5. Η ανθρώπινη ζωή διαρκεί πάρα πολύ καιρό για μια μόνο αγάπη. Η αγάπη είναι θαυμάσια. Αλλά κάποιος από τους δύο πάντα βαριέται. Και ο άλλος μένει κενός. Παγώνει και αναμένει κάτι…Περιμένει σαν τρελός …

6. Μόνο εκείνος που έχει μείνει μόνος, γνωρίζει την ευτυχία να συναντήσει την αγαπημένη του.

7. Η αγάπη δεν ανέχεται εξηγήσεις. Χρειάζεται πράξεις.

8. Κάθε είδους αγάπη θέλει να παραμείνει αιώνια. Αυτό είναι και το αιώνιο μαρτύριο της.

9. Η γυναίκα από τον έρωτα γίνεται πιο έξυπνη, ενώ ένας άντρα χάνει τα λογικά του.

10. Μόνο όταν χωρίσεις με κάποιον, αρχίζεις να ενδιαφέρεσαι πραγματικά οτιδήποτε τον αφορά. Αυτό είναι ένα από τα παράδοξα της αγάπης.

11. Για την ευτυχία μπορείς να μιλήσει για πέντε λεπτά, όχι παραπάνω. Δε μπορείς να πεις τίποτα άλλο, εκτός από το ότι είσαι ευτυχισμένος. Αλλά για τη δυστυχία οι άνθρωποι μπορούν να μιλούν όλη τη νύχτα.

12. Η μοναξιά είναι πιο εύκολη όταν δεν αγαπάς.

13. Η πιο υπέροχη πόλη είναι αυτή όπου ένα άτομο νιώθει ευτυχισμένο.

14. Το να γεννηθεί ένας ανόητος δεν είναι ντροπή. Αλλά να πεθάνει ανόητος αποτελεί ντροπή.

15. Όσο πιο αμόρφωτος ένας άνθρωπος είναι, τόσο μεγαλύτερη είναι η άποψή του για τον εαυτό του.

16. Δεν υπάρχει τίποτα πιο κουραστικό από την επίδειξη γνώσεων και ικανοτήτων. Ειδικά αν δεν υπάρχει μυαλό.

17. Ακόμα δεν έχει χαθεί τίποτα. Ένα άτομο χάνεται, μόνο όταν πεθαίνει.

18. Είναι λάθος να υποθέτουμε ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν την ίδια ικανότητα να αισθάνονται.

20. Λένε ότι το πιο δύσκολο είναι να επιβιώσει κανείς τα πρώτα εβδομήντα χρόνια. Στη συνέχεια, τα πράγματα κυλάνε πιο ομαλά.

20. Καλύτερα να πεθάνεις όταν θέλεις να ζήσεις, παρά να ζήσεις μέχρι το σημείο να θέλεις να πεθάνεις.