Κάρδαμο (Cardamom - watercress)

Δημοσιεύτηκε στίς 28/08/2018

Οικογένεια: Zingiberaceae, Γένος: Elettaria Cardamomum & Amomum

Λέγεται ότι οι αρχαίοι στρατηγοί διάταζαν τους στρατιώτες να τρώνε κάρδαμο για να πάρουν κουράγιο. Από κει προφανώς, βγήκε και το ρήμα «καρδαμώνω». 

Τα Κάρδαμο είναι τροπικό μονοετές ποώδες φυτό, αγγειόσπερμο, δικότυλο, αυτοφυές, αλλά και καλλιεργούμενο σε όλο τον κόσμο, με χαρακτηριστική οσμή, λογχοειδή λεία φύλλα και λευκά μικρά λουλούδια. Τα φύλλα του φύονται κοντά στη βάση του και έχουν δυνατή πικάντικη γεύση.Υπάρχουν 3 είδη, το Κοινό Κάρδαμο (Lepidium sativum)γνωστό και ως Κάρδαμο της Ορλεάνης, το Νεροκάρδαμο(Nasturtium officinale)και το Πικροκάρδαμο ή κάρδαμο των λιβαδιών.

Είναι βότανο πλούσιό σε βιταμίνη C, αποτοξινωτικό, ανθελμινθικό και διουρητικό, καταπραΰνει τους ρευματικούς πόνους, ενώ βοηθά στην αντιμετώπιση της καταρροής. Χρησιμοποιείται ακόμη για τη θεραπεία του διαβήτη, ως καθαριστικό του αίματος και θεωρείται πως τονώνει το συκώτι. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη φυσώδη δυσπεψία και την ανακούφιση των κολικών πόνων. Διεγείρει την όρεξη και αυξάνει τη ροή σιέλου. 

Επίσης μειώνει την απότομη επίδραση που έχει ο καφές στο νευρικό σύστημα, είναι άριστο ορεκτικό και βοηθά στην μείωση των φακίδων και των πανάδων του δέρματος.Χρησιμοποιείται στη μαγειρική συχνά φρέσκο αλλά και αποξηραμένο. Μπορεί να καταναλωθεί ως αφέψημα και προστίθεται αρκετά συχνά σε τσάι δίνοντας υπέροχο άρωμα. 

Οι πληροφορίες που δίνονται είναι καθαρά ενδεικτικές και δεν συνίσταται να λαμβάνετε βότανα αλόγιστα χωρίς τη συμβουλή ειδικού.

Κατηγορίες

Αναζητήστε θέματα απο τις κατηγορίες που σας ενδιαφέρουν!

Ειδήσεις
Copyright © 2018 by ideaton.gr

E-Mail: www.enallaktika.gr@gmail.com

Συνταγές