Κάππαρη (Capparis)

Δημοσιεύτηκε στίς 28/08/2018

Οικογένεια: Capparaceae, Γένος: Capparis

Γνωστή από την αρχαιότητα, όπου θεωρούσαν ότι διαθέτει θεραπευτικές ιδιότητες, καθώς ο αρχαίος γιατρός Διοσκουρίδης συνιστούσε τα φύλλα και τη ρίζα του φυτού για να εξαφανίζονται τα πρηξίματα. Η κάπαρη είναι γνωστή για την χρήση της στην μαγειρική, ενώ διαθέτει έντονη πικάντικη γεύση, η οποία προέρχεται από το σιναπέλαιο (έλαιο μουστάρδας). Πέραν αυτής της χρήσης όλα τα μέρη του φυτού μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για ιατρικούς σκοπούς.

Το μπουμπούκι της κάππαρης διαθέτει ελάχιστες θερμίδες αλλά είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, αντιοξειδωτικά και βιταμίνες, όπως ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο και νάτριο. Οι σπόροι της κάππαρης περιέχουν λιπαρά οξέα τα οποία είναι ευεργετικά για τον οργανισμό.

Η κάππαρη θεωρείται πως λειτουργεί ως ένα ήπιο διουρητικό βότανο που συμβάλλει στην αποβολή των περίσσιων υγρών τα οποία κατακρατά ο οργανισμός μας (π.χ. πριν την έμμηνο ρύση), έτσι βοηθά στην απομάκρυνση των τοξινών που μπορεί να υπάρχουν στον οργανισμό μας, ενώ έχει χαρακτηριστεί ως απολυμαντικό των νεφρών.  

Επιπλέον, θεωρείται ένα φυτό με αντιοξειδωτική δράση, που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος και τονώνει την αναπνευστική λειτουργία.Τέλος, γνωστή είναι και η χρήση του φυτού σε περιπτώσεις όπως είναι  τα τσιμπήματα από σφήκες και τα δαγκώματα φιδιών.

Οι πληροφορίες που δίνονται είναι καθαρά ενδεικτικές και δεν συνίσταται να λαμβάνετε βότανα αλόγιστα χωρίς τη συμβουλή ειδικού.

Κατηγορίες

Αναζητήστε θέματα απο τις κατηγορίες που σας ενδιαφέρουν!

Ειδήσεις
Copyright © 2018 by ideaton.gr

E-Mail: www.enallaktika.gr@gmail.com

Συνταγές