..και πως να το φτιάξετε!Αρχικά θα πρέπει να μάθουμε να ξεχωρίζουμε την αυθεντική Κανέλα (Κεϋλάνης) από την Κασία Κίνας που πωλείται ευρέως στα σούπερ μάρκετ (σε sticks ή σκόνη) με την ετικέτα Κανέλα.
Η Κασία (Cinnamomum Cassia) προέρχεται από την Κίνα και το Βιετνάμ και περιέχει κουμαρίνη, ουσία η οποία σε μεγάλες ποσότητες είναι τοξική και προκαλεί βλάβες στο συκώτι και τα νεφρά. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν πως από τα σκευάσματα που κυκλοφορούν στο εμπόριο μόνο το 30% περίπου περιέχει αυθεντική κανέλα Κεϋλάνης, το 60% περιέχει κασία, ενώ ένα 10% μείγμα και των δύο. Η αυθεντική και καλύτερης ποιότητας κανέλα προέρχεται από την Κεϋλάνη (Cinnamomum Verum), είναι πολύ πιο αρωματική, γλυκιά και ευχάριστη στη γεύση. Έχει αποδειχθεί πως η χρήση της έχει αναρίθμητες θεραπευτικές ιδιότητες στον ανθρώπινο οργανισμό, ενώ χρησιμοποιείται επίσημα στη φαρμακολογία και την κοσμετολογία. Έχει κυρίως θερμαντικές, αντισηπτικές και αντιγηραντικές ιδιότητες δρώντας κατά των ελεύθερων ριζών. Αναλυτικά για τις θεραπευτικές ιδιότητες, καθώς και για τις πολλαπλές χρήσεις της κανέλας θα γίνει αναφορά σε επόμενο άρθρο.
Πώς να ξεχωρίζετε την αυθεντική κανέλα από την κασία Η κασία αποτελείται από χοντρό σκληρό ξύλο σε σκούρο καστανοκόκκινο χρώμα που όταν τυλίγεται δημιουργεί λίγες στρώσεις με μια τρύπα στο κέντρο. Η κανέλα Κεϋλάνης αποτελείται από πιο μαλακό φλοιό, καφέ ή μπεζ χρώματος και δημιουργεί πολλές λεπτές στρώσεις όταν τυλίγεται.Δυστυχώς σε μορφή σκόνης δεν είναι εύκολο να την ξεχωρίσει κανείς εύκολα, παρά μόνο από την ένταση του αρώματος αν τη χρησιμοποιεί συχνά. Όμως στα μπαχαράδικα της Ευριπίδου μπορείτε να βρείτε γνήσια κανέλα Κεϋλάνης σε μορφή σκόνης και σε καλή τιμή.
Πως να φτιάξετε λάδι κανέλας: Θα χρειαστείτε ένα σκουρόχρωμο γυάλινο μπουκάλι, μια γεμάτη κουταλιά της σούπας κανέλα σε σκόνη και 100ml από ένα λάδι της αρεσκείας σας που να ταιριάζει στο δέρμα σας, όπως αμυγδαλέλαιο, σησαμέλαιο, χαμομηλόλαδο, βαλσαμόλαδο, λάδι jojoba κτλ.
Ρίξτε στο μπουκάλι όλα τα υλικά, κλείστε το καλά και φυλάξτε σε σκιερό μέρος για 10 μέρες ανακινώντας καθημερινά, έτσι ώστε να ανακατεύεται καλά το λάδι με την κανέλα, η οποία θα συσσωρεύεται στο πάτο.
Μπορείτε να προσαρμόσετε τις αναλογίες των υλικών ή να το αφήσετε περισσότερες μέρες να ωριμάσει, ανάλογα με το πόσο βαρύ ή ελαφρύ το θέλετε. Την ημέρα που θα αποφασίσετε να το ανοίξετε μην το ανακινήσετε πριν και σουρώστε το προσεχτικά, έτσι ώστε να απομονώσετε το έλαιο από την κανέλα χρησιμοποιώντας ένα καθαρό πανί με λεπτή ύφανση η μεταφέροντας σιγά και προσεκτικά το λάδι σε άλλο μπουκάλι, αφού η κανέλα έτσι κι αλλιώς θα έχει δημιουργήσει ένα συμπαγή στρώμα στο πάτο του μπουκαλιού ωρίμανσης.
Αυτή τη παχύρευστη κρέμα κανέλας που θα απομείνει μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε για απολέπιση του δέρματος σε περιοχές με κυτταρίτιδα ή στο πρόσωπο προσθέτοντας ζάχαρη και 2 σταγόνες λεμόνι. Το έλαιο κανέλας μπορείτε να το απλώνετε πριν πάτε για ύπνο κάνοντας ελαφρύ μασάζ σε όλο το πρόσωπο, καθώς και στη περιοχή γύρω από τα μάτια. Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο του ή να αναμειχθεί με αιθέριο έλαιο κυπαρισσιού (15-20 σταγόνες), αιθέριο έλαιο δενδρολίβανου (5-10 σταγόνες) και αιθέριο έλαιο λεμονιού (5 σταγόνες) κάνοντας μασάζ στις περιοχές που πάσχουν από κυτταρίτιδα δημιουργώντας τοπικά υπεραιμία. Αν δε, το παραπάνω έλαιο αναμιχθεί σε ίσες ποσότητες με έλαιο από φύκια και έλαιο κισσού προσθέτοντας και τα αιθέρια έλαια (κυπαρίσσι, δενδρολίβανο, λεμόνι), φτιάχνεται ένα πολύ δυνατό και αποτελεσματικό λάδι κατά της κυτταρίτιδας με θεαματικά αποτελέσματα μετά από μακροχρόνια χρήση.
Το λεπτό άρωμα αυτού του λαδιού κανέλας που μπορείτε εύκολα να φτιάξετε, ταιριάζει πολύ με άρωμα πορτοκαλιού και βανίλιας. Έτσι, προσθέτοντας λίγες σταγόνες αιθέριων ελαίων πορτοκαλιού και βανίλιας φτιάχνεται ένα ευχάριστο αρωματικό λάδι μασάζ για όλο το σώμα.
E-Mail: www.enallaktika.gr@gmail.com