Γλιστρίδα (Portulaka Oleracea) ή Αντράκλα

Δημοσιεύτηκε στίς 28/08/2018

Οικογένεια: Portulacaceae Γένος: Portulaca

Είναι φυτό μεσογειακό και φυτρώνει στα καλλιεργούμενα χωράφια και ιδιαίτερα στους αρδευόμενους λαχανόκηπους. Περιέχει βιταμίνες Α,C,B και καροτενοειδή, μαγνήσιο, ασβέστιο, κάλιο και σίδηρο, καθώς επίσης και τα περισσότερα Ω3 λιπαρά οξέα (λινολεϊκό οξύ) από κάθε άλλο λαχανικό. Μια κούπα φρέσκων φύλλων γλιστρίδας περιέχει 300 με 400 mg αλφα-λινολεικού οξέος, 90 mg ασβεστίου, 561 mg καλίου και περισσότερα από 2000 IUs βιταμίνης A. Ο πατέρας της βοτανικής Θεόφραστος (372-287 π.Χ.), σύστηνε τη γλιστρίδα ως φάρμακο για την καρδιακή ανεπάρκεια, το σκορβούτο, τον πονόλαιμο, το οίδημα στις αρθρώσεις και την ξηροδερμία, ο Διοσκουρίδης το χρησιμοποιούσε για θεραπεία πονοκεφάλων, δυσεντερίας, δάγκωμα σαυρών και φιδιών, θεραπεία ουροποιητικού και πεπτικού συστήματος, αναλγητικό καταπραϋντικό, αντιπυρετικό και αντί-υπερτασικό. Έχει υπόξινη γεύση και χρησιμοποιείται κυρίως σε καλοκαιρινές σαλάτες, αλλά μπορεί να γίνει και τουρσί για χειμωνιάτικες. Με γλιστρίδα φτιάχνονται σούπες ενώ μπορεί να μαγειρευτεί με κρέας ή ψάρι. Οι περιηγητές του 16ου -17ου αιώνα που επισκέφτηκαν την Αίγυπτο περιγράφουν ένα δροσιστικό παρασκεύασμα γλιστρίδας με γιαούρτι που δινόταν στους ασθενείς που παρουσίαζαν πυρετό. Κάτι παρόμοιο φτιάχνεται και σήμερα στη Κρήτη.

Οι πληροφορίες που δίνονται είναι καθαρά ενδεικτικές και δεν συνίσταται να λαμβάνετε βότανα αλόγιστα χωρίς τη συμβουλή ειδικού.

Κατηγορίες

Αναζητήστε θέματα απο τις κατηγορίες που σας ενδιαφέρουν!

Ειδήσεις
Copyright © 2018 by ideaton.gr

E-Mail: www.enallaktika.gr@gmail.com

Συνταγές