Η σύνδεση της διατροφή με την εμφάνιση έχει απασχολήσει εδώ και καιρό τους επιστήμονες. Μελέτες που συνδέουν τη διατροφή με τον καθαρό τόνο του δέρματος και τη γενικότερη υγεία του, έχουν δείξει ότι ορισμένες βιταμίνες, μέταλλα και λιπαρά μπορεί να συμβάλουν στη δημιουργία μιας υγιούς και αγέραστης, με λάμψη επιδερμίδας.
Καθημερινές συνήθειες, όπως το έντονο βράσιμο των τροφών, η κατανάλωση τροφίμων με συντηρητικά, η συχνή χρήση φαρμάκων και το τσιγάρο, γερνούν πρόωρα το δέρμα και δημιουργούν ρυτίδες και χαλάρωση στο πρόσωπο και στο σώμα.
Τροφές που βοηθούν στην αντιμετώπιση της γήρανσης του δέρματος
• Φρούτα
Η ποικιλία σε χρώμα από φρούτα και λαχανικά αποτελεί πλούσια πηγή σε αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. Δίαιτες πλούσιες σε αυτά βελτιώνουν τον τόνο του δέρματος και την εμφάνιση και μπορούν να αποτρέψουν την φωτογήρανση.
• Νερό
Ζωτικής σημασίας για το αποβολή των άχρηστων για τον οργανισμό ουσιών είναι το νερό, ενώ παράλληλα κρατά το δέρμα σφριγηλό και ενυδατωμένο. Με 1,5 - 2 λίτρα νερό καθημερινά, ο οργανισμός παραμένει επαρκώς ενυδατωμένος και το δέρμα λαμπερό, ενώ η έλλειψη νερού προκαλεί αφυδάτωση που ευθύνεται για την πρόωρη γήρανση και την εμφάνιση ρυτίδων.
• Θαλασσινά
Ο τόνος και άλλα ψάρια πλούσια σεωμέγα-3, όπως ο σολομός και οι σαρδέλες, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση ενός νεανικού δέρματος και την πρόληψη του καρκίνου του δέρματος. Τα ωμέγα-3 λιπαρά των ψαριών, έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στη διατήρηση του κολλαγόνου, που κρατά το δέρμα σφριγηλό.
Τα οστρακοειδή είναι επίσης μια καλή πηγή ψευδαργύρου. Ο ψευδάργυρος βρίσκεται σε κάθε κύτταρο του σώματός μας, υποστηρίζοντας τη λειτουργία του ανοσοποιητικού , καθώς και την υγιή όραση, όσφρηση και γεύση, ενώ ρυθμίζει το σάκχαρο του αίματος, το μεταβολισμό και τη σωστή λειτουργία του θυρεοειδούς.
• Υγιή λίπη
Τα καλά λίπη ωφελούν την καρδιά, τον εγκέφαλο και το δέρμα, ενώ κρατούν παράλληλα και το δέρμα ενυδατωμένο. Τα καρύδια, τα αβοκάντο, ο λιναρόσπορος και το ελαιόλαδο περιέχουν ευεργετικά λιπαρά που διατηρούν το δέρμα απαλό και λαμπερό.
• Ξηροί καρποί
Τα αμύγδαλα, τα καρύδια και άλλοι ξηροί καρποί είναι καλές πηγές σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και βιταμίνης Ε που προστατεύει τον λιπώδη ιστό από την οξείδωση και καταστρέφει τις ελεύθερες ρίζες.
Τα Αμύγδαλα είναι πλούσια σε βιταμίνες Ε και Β2. Έχουν αντιγηραντικές, αντιφλεγμονώδεις και επουλωτικές ιδιότητες. Είναι πλούσια στα μεταλλικά στοιχεία (μαγνήσιο, κάλιο, και ασβέστιο) που είναι σημαντικά για τη καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση της επιδερμίδας.
Τα Φουντούκια είναι πλούσια σε βιταμίνες Ε, Β1, Β2 και Β6. Είναι παράλληλα ευεργετικά για την καλή υγεία της καρδιάς, καθώς αποτελούν πολύ καλή πηγή μαγγανίου.
Τα Καρύδια είναι από τις πλουσιότερες πηγές σε ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, τα οποία συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερίνης (LDL) καθώς και στην αντιγήρανση των εγκεφαλικών κυττάρων. Βοηθούν στη βελτίωση της μνήμης και της νοητικής λειτουργίας καθώς και στην καταπολέμηση της κατάθλιψης. Χάρη στις δραστικές ουσίες που περιέχουν, μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση εμφάνισης καρκίνου του μαστού.
Τα Φιστίκια είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, καθώς και σε ένα συστατικό που ονομάζεται ρεσβερατρόλη το οποίο σύμφωνα με τελευταίες μελέτες έχει σημαντικές αντιγηραντικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Συμβάλλουν επίσης, στη διατήρηση του ζαχάρου σε χαμηλά επίπεδα, ενώ διαθέτουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνηΒ3, η οποία συμβάλλει στην αποτοξίνωση του οργανισμού, και σε φολικό οξύ που επηρεάζει και μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση.
• Δημητριακά ολικής αλέσεως
Η αυξημένη περιεκτικότητα των δημητριακών ολικής αλέσεως σε φυτικές ίνες και σύνθετους υδατάνθρακες, αποδίδει ένα τρόφιμο χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη. Αυτό σημαίνει ότι τα δημητριακά ολικής αλέσεως διασπώνται αργά αποδίδοντας σταδιακά ενέργεια με αποτέλεσμα να μην προκαλείται απότομη έκκριση ινσουλίνης και έντονες μεταβολές του σακχάρου στο αίμα.
Ταυτόχρονα, οι φυτικές ίνες δεσμεύουν τα χολικά οξέα στο λεπτό έντερο και δημιουργούν ένα είδος ζελατίνης που δεσμεύει την χοληστερόλη, με αποτέλεσμα την μείωση των επιπέδων της στο αίμα. Επιπλέον, το πλούσιο περιεχόμενο των δημητριακών ολικής αλέσεως σε αντιοξειδωτικά (βιταμίνη Ε, σελήνιο) επιτρέπει στους ιστούς να έχουν καλύτερη οξυγόνωση, αφού εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες συμβάλλουν στη γήρανση των κυττάρων. Έτσι, τα δημητριακά ολικής αλέσεως δημιουργούν ασπίδα προστασίας ενάντια στο σακχαρώδη διαβήτη, στα καρδιαγγειακά νοσήματα και στον καρκίνο, που αποτελούν βασικές αιτίες θανάτου τα τελευταία χρόνια.
Επιπρόσθετα, η συσχέτιση των δημητριακών ολικής αλέσεως με τη μακροζωία προκύπτει και από τη θετική τους επίδραση στη σκελετική υγεία. Ειδικά για τα παιδιά φαίνεται ότι η ταυτόχρονη κατανάλωση γάλακτος με τα δημητριακά ολικής αλέσεως αυξάνει τη απορρόφηση της βιταμίνης D και του ασβεστίου που είναι απαραίτητα για την υγιή ανάπτυξη των οστών. Επίσης, η βιταμίνη D σε πολλές έρευνες συνδέεται με την μείωση των καρδιαγγειακών νοσημάτων και του διαβήτη.
• Μπαχαρικά
Ο Βασιλικός, η Κανέλα, το Γαρίφαλο, το Σκόρδο, το Τζίντζερ, το Κόκκινο Τσίλι και ο Κουρκουμάς διαθέτουν ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές δράσεις.
Βασιλικός
Ο βασιλικός, χάρη στην ευχάριστη μυρωδιά του, διεγείρει το στομάχι και τον οργανισμό γενικότερα ως τονωτικό. Αυξάνει τη θερμοκρασία του οργανισμού και είναι επιπλέον, σπασμολυτικό του πεπτικού συστήματος, γαλακτοπαραγωγικό και αντιφυσιτικό.
Κανέλα
Διεγείρει τους υποδοχείς της ινσουλίνης και αυξάνει την ικανότητα των κυττάρων να χρησιμοποιούν γλυκόζη. Έτσι, μπορεί να βοηθήσει όσους πάσχουν από διαβήτη τύπου 2, ρυθμίζοντας το σάκχαρο του αίματος. Μάλιστα ανακατεύοντας το τσάι με ένα μπαστουνάκι κανέλλας θα σημειωθεί πτώση του σακχάρου του αίματος.
Επίσης, το αιθέριο έλαιό της κανέλας αναστέλλει την ανάπτυξη βακτηρίων και μυκήτων, ενώ η εισπνοή και μόνο του αρώματός της βελτιώνει τη γνωσιακή επεξεργασία του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένης της προσοχής, της μνήμης και της οπτικοκινητικής ταχύτητας.
Μαύρο πιπέρι
Διεγείρει την έκκριση υδροχλωρικού οξέος, γεγονός που προάγει την πέψη, ειδικά των πρωτεϊνών. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο το μαύρο πιπέρι στη λαϊκή παράδοση φημίζεται για την ικανότητά του να προλαμβάνει τον μετεωρισμό.
Το πιπέρι έχει ισχυρή αντιμικροβιακή δράση, ενώ ο εξωτερικός φλοιός του προάγει τη διάλυση των λιποκυττάρων. Επιπλέον, μια φαινόλη του πιπεριού, η πιπερίνη, είναι ένας ισχυρός, αντιοξειδωτικός και αντιφλεγμονώδης παράγοντας ο οποίος προάγει την απορρόφηση πολλών βιταμινών, αμινοξέων, μετάλλων και αντιοξειδωτικών.
Κύμινο
Σύμφωνα με έρευνες το κύμινο διαθέτει ισχυρές αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντικαρκινικές, αναλγητικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες.
Το κύμινο και το αιθέριο έλαιό του συντελούν στην αύξηση της πολύ σημαντικής γλουταθειόνης, αυξάνουν τη ροή του αίματος και ενισχύουν την ικανότητα του ήπατος να συνθέτει σημαντικές ενώσεις, ενώ παράλληλα είναι και χολαγωγό.
Το αιθέριο έλαιό του έχει εντυπωσιακές αντισηπτικές ιδιότητες, αναστέλλει την ανάπτυξη τοξικών ουσιών που προέρχονται από μύκητες και εξουδετερώνει παράσιτα και βακτήρια.
Τζίντζερ (πιπερόριζα)
Έχει ένα μακροσκελή κατάλογο θεραπευτικών ιδιοτήτων. Παραδοσιακά έχει τη φήμη ότι καταστέλλει την ναυτία στην εγκυμοσύνη. Επίσης, δεν έχει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, ενώ μειώνει τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Επιπλέον, μειώνει τον κίνδυνο των καρδιαγγειακών νοσημάτων με τουλάχιστον τέσσερις τρόπους:
E-Mail: www.enallaktika.gr@gmail.com