Μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα προειδοποιεί ότι τα παιδιά που παραλείπουν συχνά το πρωινό φαγητό, έχουν αυξημένη πιθανότητα να μη λαμβάνουν τις αναγκαίες για την ανάπτυξή τους ποσότητες ζωτικών θρεπτικών συστατικών.
Από την άλλη, τα παιδιά που τρώνε πρωινό κάθε μέρα, έχουν καλύτερο διατροφικό «προφίλ», λαμβάνοντας τις αναγκαίες ποσότητες βιταμινών, ασβεστίου, σιδήρου, ιωδίου και άλλων βασικών συστατικών.
Ειδικότερα, οι ερευνητές του Κολεγίου King’s και της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, με επικεφαλής τη λέκτορα διατροφολογίας δρα Γκέρντα Ποτ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό περιοδικό «British Journal of Nutrition», ανέλυσαν στοιχεία για 802 παιδιά ηλικίας τεσσάρων έως δέκα ετών και 884 ηλικίας 11 έως 18 ετών. Ως επαρκές πρωινό θεωρήθηκε η κατανάλωση τουλάχιστον 100 θερμίδων μεταξύ έξι και εννέα το πρωί.
Από τη μελέτη διαπιστώθηκε ότι σχεδόν ένα στα τρία παιδιά (32%) που παρέλειπαν το πρωινό, δεν λάμβαναν την ελάχιστη συνιστώμενη ποσότητα σιδήρου (έναντι ποσοστού μόνο 4% για τα παιδιά που έτρωγαν κανονικά το πρωί). Ανάλογες ελλείψεις υπήρχαν και για το ασβέστιο (19% έναντι 3%) και το ιώδιο (22% έναντι 3%).
Η Ποτ δήλωσε ότι «η νέα μελέτη δείχνει ότι το πρωινό είναι το κλειδί για τους γονείς που θέλουν να είναι σίγουροι ότι τα παιδιά τους κάνουν τη διατροφή που χρειάζονται».
Σύμφωνα με την έρευνα, στη Βρετανία, μόνο το 6,5% των παιδιών τεσσάρων έως δέκα ετών δεν τρώνε ποτέ πρωινό, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό είναι πολύ μεγαλύτερο (σχεδόν 27%) για τα παιδιά 11 έως 18 ετών.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι τα κορίτσια είναι πιθανότερο να μη φάνε πρωινό από ό,τι τα αγόρια, ενώ το ίδιο ισχύει επίσης για τα φτωχότερα παιδιά σε σχέση με τα πλουσιότερα. Ανεξαρτήτως ηλικίας, το 14% των αγοριών έναντι 19% των κοριτσιών δεν τρώνε ποτέ πρωινό, ενώ περίπου το 50% χάνουν το πρωινό κάθε λίγες μέρες.
E-Mail: www.enallaktika.gr@gmail.com