Το φρέσκο ψωμί μυρίζει υπέροχα. Αλλά δεν είναι εύκολο να διατηρείτε το ψωμί σας φρέσκο, ειδικά αν μένετε μόνοι. Δεν υπάρχει περίπτωση να φάτε μια ολόκληρη φραντζόλα ψωμί πριν ξεραθεί. Τα καλά νέα, ωστόσο, είναι ότι υπάρχουν κάποιοι τρόποι για να φρεσκάρετε το μπαγιάτικο ψωμί.
Θα χρειαστείτε:
-μπαγιάτικο ψωμί
-χαρτοπετσέτες
-αλουμινόχαρτο
-1-2 κοτσάνια σέλινο
Η μέθοδος του φούρνου μικροκυμάτων
Πάρτε μια χαρτοπετσέτα και βρέξτε την με κρύο νερό. Δεν χρειάζεται να την βρέξετε πολύ.
Τυλίξτε το μπαγιάτικο ψωμί με την υγρή χαρτοπετσέτα.
Βάλτε το στον φούρνο μικροκυμάτων για 10 λεπτά.
Τώρα ξετυλίξτε το ψωμί και απολαύστε το.
Η μέθοδος του φούρνου.
Προθερμάντε τον φούρνο στους 150 και τυλίξτε το ψωμί σε αλουμινόχαρτο.
Βάλτε το στο φούρνο για 5-20 λεπτά, ανάλογα με την ποσότητα και το είδος του ψωμιού.
Βγάλτε το από τον φούρνο και αφήστε το να κρυώσει.
Συμβουλή: αν το ψωμί είναι πολύ μπαγιάτικο, μπορείτε να βρέξτε λίγο το πάνω μέρος πριν το τυλίξετε με το αλουμινόχαρτο. Μην χρησιμοποιήσετε πολύ νερό, γιατί το ψωμί θα βγει πολύ μαλακό. Προσθέστε μικρές ποσότητες νερού, μέχρι να το πετύχετε.
Η μέθοδος του σέλινου
Βάλτε ένα κομμάτι μπαγιάτικο ψωμί και μερικά κοτσάνια σέλινο σε μια πλαστική σακούλα και κλείστε την πολύ καλά.
Βάλτε την σακούλα στο ψυγείο για μερικές ώρες. Για καλύτερα αποτελέσματα, αφήστε το στο ψυγείο όλο το βράδυ.
Την επόμενη μέρα, μπορείτε να βγάλετε το σέλινο από την σακούλα. Θα δείτε ότι θα έχει ξεραθεί. Αυτό συμβαίνει επειδή το ψωμί απορροφά την υγρασία του, ώστε να είναι ωραίο και μαλακό.
Συμβουλή: υπάρχει περίπτωση το ψωμί να είναι τόσο ξερό, που να μην μπορείτε να το μαλακώσετε, ό,τι κι αν κάνετε. Σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε κρουτόν ή για να ταΐσετε τις πάπιες.
Τρεις εύκολοι τρόποι για να διατηρήσετε το ψωμί σας για περισσότερο καιρό και να εξοικονομήσετε χρήματα. Δοκιμάστε τους και μόνοι σας!
E-Mail: www.enallaktika.gr@gmail.com