Πεντανόστιμη και απλή συνταγή!
Υλικά:
½ φλ. (90 γρ) λευκό μακρύκοκκο ρύζι για πιλάφι
1.135 γρ κολοκυθάκια, χοντροτριμμένα στον τρίφτη
2 ½ κ.γ. χοντρό αλάτι
5 κ.σ. (75 ml) εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, χωρισμένο (3 κ.σ. + 2 κ.σ.)
1 μέτριο κρεμμύδι, λιωμένο
2 μεγάλες σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
αλάτι, κατά βούληση
μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο, κατά βούληση
2 κ.σ. (15 γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ φλ. γάλα
2/3 φλ. (55 γρ) παρμεζάνα, τριμμένη, χωρισμένη (25 γρ + 30 γρ)
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160C.
Σε ένα σουρωτήρι ρίχνουμε τα τριμμένα κολοκυθάκια και τις 2 ½ κ.γ. χοντρό αλάτι και ανακατεύουμε.
Τοποθετούμε το σουρωτήρι πάνω από ένα μπολ και αφήνουμε για 20-30 λεπτά, μέχρι τα κολοκυθάκια να βγάλουν τα υγρά τους.
Στίβουμε με τα χέρια μας τα τριμμένα κολοκυθάκια, τα μεταφέρουμε σε χαρτί κουζίνας και τα στραγγίζουμε από τα επιπλέον υγρά.
Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε 3 κ.σ. ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.
Ρίχνουμε το κρεμμύδι, αυξάνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς υψηλή και σοτάρουμε για 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
Προσθέτουμε το σκόρδο, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για άλλο 1 λεπτό.
Ρίχνουμε το ρύζι και σοτάρουμε για 2 λεπτά ακόμη.
Αλατοπιπερώνουμε γενναιόδωρα.
Ρίχνουμε το μείγμα στο μπολ με τα τριμμένα κολοκυθάκια, προσθέτουμε το αλεύρι, το ½ φλ. γάλα και 25 γρ παρμεζάνα.
Δοκιμάζουμε και αλατοπιπερώνουμε, εάν χρειάζεται.
Απλώνουμε το μείγμα σε ένα καλά βουτυρωμένο πυρίμαχο σκεύος.
Σκεπάζουμε σφιχτά με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 50-60 λεπτά, μέχρι να μαγειρευτεί το ρύζι, αλλά να «κρατάει».
Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο από το πυρίμαχο σκεύος.
Ραντίζουμε το ογκρατέν με το υπόλοιπο ελαιόλαδο (2 κ.σ.) και πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη παρμεζάνα (30 γρ.)
Αυξάνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 200C και ψήνουμε το ογκρατέν, χωρίς αλουμινόχαρτο, για άλλα 10-15 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
E-Mail: www.enallaktika.gr@gmail.com