Αγοράζουμε εκατοντάδες προϊόντα μακιγιάζ για υγιές και όμορφο δέρμα και δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσα χρήματα ξοδεύουμε σε αυτά. Το 2005, Αμερικανοί δερματολόγοι ανακάλυψαν ότι είναι δυνατόν να ξεφορτωθούμε τις ρυτίδες, την ακμή, τον υπερχρωματισμό, ακόμα και την ξηροδερμία χωρίς ακριβά καλλυντικά.
Το μόνο που απαιτείται είναι να συμπεριλάβουμε κάποια είδη τροφίμων στην διατροφή μας. Σας παρουσιάζουμε μερικές συμβουλές για ισορροπημένη διατροφή από το Cosmetic Dermatology: Principles and Practice. Δεν θα χρειαστείτε κονσίλερ ποτέ ξανά!
Κηλίδες
Εσπεριδοειδή
Μούρα
Λάχανο
Τσίλι
Λόγοι: Η υπερχρωμάτωση ίσως υποδεικνύει έλλειψη βιταμινών, ιδιαίτερα της Β12. Τα τρόφιμα με ζωική προέλευση είναι πλούσια σε αυτή την βιταμίνη. Μπορείτε να ξεφορτωθείτε τις κηλίδες ακόμα και χωρίς κρέας – απλά πρέπει να ακολουθείτε μια σωστή διατροφή.
Τι πρέπει να κάνετε:
-Οι βιταμίνες C και Ε και τα αντιοξειδωτικά όπως το ελαϊκό οξύ και το εκχύλισμα σπόρων σταφυλιού μπορούν να σας βοηθήσουν να ξεφορτωθείτε τις κηλίδες. Μπορείτε να τα βρείτε σε μεγάλες ποσότητες στα εσπεριδοειδή, τις φράουλες, τα ακτινίδια, τις ντομάτες και τα ρόδια.
-Οι κηλίδες γίνονται πιο έντονες, όταν περνάτε πολύ χρόνο στον ήλιο. Για να προστατέψετε το δέρμα σας από την υπεριώδη ακτινοβολία, καταναλώστε τρόφιμα πλούσια σε αντιοξειδωτικά: μούρα, γκρέιπφρουτ, ανανά, δαμάσκηνο, λαχανάκια Βρυξελλών, λάχανο, πιπεριές τσίλι, σπανάκι και μαυροσίταρο.
Λιπαρό δέρμα
Κρόκος αβγού
Μάνγκο
Σπανάκι
Καρότα
Λόγοι: Είναι γνωστό ότι τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη αυξάνουν την παραγωγικότητα των σμηγματογόνων αδένων. Έτσι, παράγουν περισσότερα έλαια, τα οποία είναι απαραίτητα για την ενυδάτωση. Γι’αυτό και το δέρμα γυαλίζει.
Τι πρέπει να κάνετε:
-Τα καλλυντικά μπορούν μόνο προσωρινά να σας σώσουν από την γυαλάδα, ενώ μια διατροφή πλούσια σε βιταμίνη Α μπορεί να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα παραγωγής ελαίων. Επίσης, είναι πολύ νόστιμα και απλά – προσθέστε στην διατροφή σας μάνγκο, καρότα, κρόκους αβγού, αποξηραμένα βερίκοκα, σπανάκι και γλυκοπατάτες.
-Πρέπει να μειώσετε την κατανάλωση τροφίμων με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη. Καταναλώστε λιγότερο άσπρο ψωμί, πατάτες και μακαρόνια από μαλακό σιτάρι. Σύντομα θα ξεχάσετε τα προβλήματα του δέρματος.
Ακμή
Καρύδια
Λιναρόσπορος
Φύκια
Θαλασσινά
Λόγοι: Και σε αυτή την περίπτωση ευθύνονται τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη. Γι’αυτό όσοι έχουν λιπαρό δέρμα έχουν συχνά προβλήματα ακμής. Οι σμηγματογόνοι αδένες είναι πιο ενεργοί και αυτό οδηγεί σε μπλοκαρισμένους πόρους όπου τα βακτήρια αναπαράγονται πιο γρήγορα και προκαλούν φλεγμονή
Τι πρέπει να κάνετε:
-Μια ειδική διατροφή μπορεί να σας βοηθήσει στο πρόβλημα της ακμής. Το σημαντικότερο είναι να καταναλώνετε περισσότερα τρόφιμα με πολυακόρεστα λιπαρά οξέα που καταπραΰνουν τις φλεγμονές. Απλά προσθέστε φρούτα, λαχανικά, καρύδια, λιναρόσπορο, λινέλαιο, φύκια και θαλασσινά στην διατροφή σας.
Ξηροδερμία
Φασόλια
Αβγά
Αβοκάντο
Κρέας
Λόγοι: Η ξηρότητα του δέρματος δείχνει έλλειψη χοληστερόλης και υπερβολική ποσότητα βιταμίνης Ε στο σώμα. Το πρώτο ισχύει περισσότερο για τους χορτοφάγους, αφού οι καλύτερες πηγές χοληστερόλης είναι τα ψάρια και το κρέας.
Τι πρέπει να κάνετε:
-Αυξήστε την ποσότητα των μονοακόρεστων λιπαρών οξέων στην διατροφή ας. Μπορείτε να τα χωνέψετε καλύτερα όχι με συμπληρώματα διατροφής, αλλά με κανονικά τρόφιμα, όπως φασόλια, φύκια, αβγά, αβοκάντο, φιστίκια και άλλα είδη ξηρών καρπών.
-Αν δεν είστε χορτοφάγος, προσπαθήστε να καταναλώνετε κρέας και ψάρι πιο συχνά. Οι καλύτερες επιλογές είναι το μακρύπτερο, ο σολομός, το σκουμπρί και η πέστροφα λίμνης.
Ρυτίδες
Σόγια
Σπαράγγια
Μελιτζάνα
Κρεμμύδια
Λόγοι: Το αλκοόλ προκαλεί αφυδάτωση, η οποία οδηγεί στην εμφάνιση ρυτίδων. Η ζάχαρη μπορεί να είναι ένας ακόμη λόγος για την πρόωρη γήρανση του δέρματος. Η γλυκόζη που περιέχει η ζάχαρη κάνει το δέρμα λιγότερο ελαστικό.
Τι πρέπει να κάνετε:
-Πάνω από 10 χρόνια πριν, Αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα αντιοξειδωτικά κάνουν το δέρμα πιο νεανικό. Για παράδειγμα, αν καταναλώνετε καθημερινά τρόφιμα που περιέχουν σόγια, τότε τα σημάδια της γήρανσης θα είναι σχεδόν αόρατα. Επίσης, έτσι μπορείτε να ξεφορτωθείτε τις ρυτίδες γύρω από τα μάτια.
-Έρευνα έχει δείξει ότι οι ρυτίδες είναι λιγότερο ορατές σε άτομα από την Σουηδία, κάτι που είναι συνέπεια της καλής διατροφής. Οι Σουηδοί τρώνε περισσότερα πράσινα λαχανικά, σπανάκι, σπαράγγι, σέλινο, μελιτζάνες, σκόρδο και κρεμμύδι. Αλλά δεν τρώνε σχεδόν καθόλου κόκκινο κρέας, ζάχαρη, βούτυρο, μαργαρίνη, γάλα και άλλα γαλακτοκομικά.
Μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια
Νερό
Κρέας
Τόνος
Μαυροσίταρο
Λόγοι: Είναι λάθος να πιστεύουμε ότι οι μαύροι κύκλοι οφείλονται μόνο στην έλλειψη ύπνου. Μπορεί να είναι σύμπτωμα κάποιας σοβαρής ασθένειας: αλλεργία ή δυσανεξία σε κάποιο τρόφιμο που οδηγεί σε φλεγμονή και σκουραίνει το δέρμα γύρω από τα μάτια.
Τι πρέπει να κάνετε:
-Κάντε εξετάσεις για δυσανεξία σε διάφορα τρόφιμα. Ενώ περιμένετε τα αποτελέσματα, βγάλτε από την διατροφή σας όλα τα δυνητικά επικίνδυνα τρόφιμα – όπως αυτά που περιέχουν λακτόζη. Αυτά περιλαμβάνουν τα γαλακτοκομικά, το ψωμί, τα πατατάκια, τον καφέ στιγμής, τις σούπες στιγμής και τις τεχνητές γλυκαντικές ουσίες.
-Αν δεν είστε αλλεργικοί σε κάτι, τότε οι μαύροι κύκλοι μπορεί να είναι σημάδι αφυδάτωσης. Καταναλώστε αρκετό νερό και αποφύγετε τον πολύ καφέ.
-Πρέπει να συμπεριλάβετε στην διατροφή σας τρόφιμα που περιέχουν αιμικό σίδηρο. Αυτά τα τρόφιμα αυξάνουν τα επίπεδα αιμοσφαιρίνης. Καταναλώστε, λοιπόν, περισσότερο κρέας, τόνο, κρόκους αβγών και μαυροσίταρο.
E-Mail: www.enallaktika.gr@gmail.com