Τα πιο νόστιμα, τα πιο λαχταριστά μελομακάρονα με σοκολάτα που έχετε φάει ποτέ! Φτιάξτε τα γρήγορα και εύκολα!
Υλικά για περίπου 60 κομμάτια:
Για τα μελομακάρονα:
1 κιλό αλεύρι μαλακό
2 κουτ. γλυκού σόδα
1 κουτ. γλυκού κανέλα (σκόνη)
½ κουτ. γλυκού γαρίφαλο (σκόνη)
500 γρ. βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
1½ φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη άχνη
2 φλιτζ. τσαγιού χυμό πορτοκαλιού
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
6 κουτ. σούπας κονιάκ
Για το σιρόπι:
2 φλιτζ. τσαγιού μέλι
1 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
2½ φλιτζ. τσαγιού νερό
1 ξυλάκι κανέλα
ξύσμα από 1 λεμόνι
μερικές σταγόνες χυμό λεμονιού
Για την επικάλυψη:
600 γρ. κουβερτούρα
100 γρ. βούτυρο
Εκτέλεση:
Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά μαζί για 5-6 λεπτά περίπου και το αφήνουμε να κρυώσει.
Βάζουμε στο μπολ του μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε πολύ καλά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να αφρατέψει το μίγμα. Κοσκινίζουμε το αλεύρι (κρατάμε στην άκρη 1 φλιτζάνι) και το αναμιγνύουμε με το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα και το γαρίφαλο.
Το ρίχνουμε σε βαθιά λεκάνη ή μπολ. Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνουμε το χυμό, το ξύσμα, το κονιάκ και το μίγμα που χτυπήσαμε στο μίξερ. Ανακατεύουμε με τα χέρια μέχρι να αναμειχθούν τα υλικά. Το αλεύρι που κρατήσαμε το ρίχνουμε σιγά-σιγά στη ζύμη. Προσοχή δεν πρέπει να ανακατέψουμε πολύ ώρα το μίγμα.
Παίρνουμε μικρές ποσότητες από το μίγμα και πλάθουμε μελομακάρονα στο σχήμα που θέλουμε. Τα βάζουμε σε λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170˚C, για περίπου 20 λεπτά.
Όσο είναι ακόμη ζεστά τα μελομακάρονα, τα βουτάμε στο σιρόπι που έχει κρυώσει τελείως και τα αφήνουμε να ρουφήξουν αρκετό από αυτό.
Στο μεταξύ, έχουμε λιώσει την κουβερτούρα σε μπεν μαρί μαζί με το βούτυρο.
Αμέσως μετά, τα βουτάμε στη λιωμένη σοκολάτα και τα αφήνουμε να στεγνώσουν σε σχάρα ή λαδόκολλα.
E-Mail: www.enallaktika.gr@gmail.com