Το λεμόνι είναι ένας καρπός που υπάρχει σε κάθε σπίτι. Έχει πολλές χρήσεις, καθώς εκτός από τη μαγειρική το χρησιμοποιούμε και στη καθαριότητα του σπιτιού μας. Ωστόσο, το λεμόνι παρά τη ξινή του γεύση, μπορεί να προστεθεί σε γλυκά ως κύριο συστατικό ή και δευτερεύων και να απογειώσει το κάθε σας πιάτο. Δείτε απίστευτες συνταγές με λεμόνι που θα σας κάνουν να σας τρέξουν τα σάλια!
1.) Γλυκό με σοκολάτα και κρέμα λεμόνι
Υλικά για 2 άτομα:
10 μπισκότα τύπου digestive με σοκολάτα
2 κουταλιές της σούπας μαργαρίνη χαμηλών λιπαρών
300 γρ ζάχαρη άχνη
400γρ γάλα εβαπορέ χαμηλών λιπαρών
1 κουταλιά της σούπας corn flower
Χυμό από 2 ζουμερά λεμόνια
Ξύσμα από 1 λεμόνι
½ φλιτζάνι νιφάδες σοκολάτας
Εκτέλεση:
Τρίβουμε τα μπισκότα στο μπλέντερ και προσθέτουμε τη μαργαρίνη. Ανακατεύουμε καλά και τοποθετούμε το μίγμα μας στον πυθμένα από 2 γυάλινα βαζάκια. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε τη ζάχαρη μαζί με το γάλα και μόλις πάρει βράση προσθέτουμε το corn flower. Ανακατεύουμε για άλλα 3 λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε το χυμό και το ξύσμα από το λεμόνι, ανακατεύουμε καλά και ξαναβάζουμε στη φωτιά για άλλα 2 λεπτά μέχρι να πήξει ελαφρά η κρέμα μας. Αποσύρουμε και αφήνουμε την κρέμα να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Στη συνέχεια τοποθετούμε την κρέμα στα δύο βαζάκια πάνω από τα μπισκότα και στο τέλος πασπαλίζουμε με τις νιφάδες της σοκολάτας. Τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες προτού το σερβίρουμε.
2.)Μιλφέιγ με κρέμα λεμόνι
Υλικά:
Για την κρέμα
Γάλα – 800 γρ χλιαρό
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις Γιώτης – 100 γρ
Ζάχαρη – 180 γρ
Αυγά – 3 τεμ
Λεμόνια – 2 τεμ το ξύσμα και από 1/2 τον χυμό
Βούτυρο – 40 γρ
Οδηγίες
Ένα μιλφέιγ με άρωμα λεμονιού…
Ψήνουμε την σφολιάτα και την κόβουμε σε λωρίδες στενόμακρες υπολογίζοντας πως το κάθε κομμάτι μιλφέιγ απαιτεί 3 λωρίδες.
Για την κρέμα: Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα να το ζεστάνουμε ελαφρώς (θέλουμε να είναι χλιαρό). Σε ένα μπολ χτυπάμε με το μίξερ τα αυγά με την ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε και το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς ενώ ρίχνουμε και το χλιαρό γάλα. Ανακατεύουμε, προσθέτουμε το ξύσμα και τον χυμό από μισό λεμόνι και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η κρέμα μας. Στο τέλος προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να κρυώσει.
Συναρμολόγηση: Απλώνουμε κρέμα πάνω σε μια λωρίδα σφολιάτας και σκεπάζουμε με την δεύτερη λωρίδα σφολιάτας. Απλώνουμε πάλι κρέμα πάνω στην επιφάνεια της δεύτερης λωρίδας και τέλος σκεπάζουμε με την τελευταία λωρίδα σφολιάτας. Αλείφουμε την επιφάνεια της με λίγο κρέμα και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη ή γλάσο λεμονιού*. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και για τα υπόλοιπα κομμάτια.
* Αν δεν βρούμε σφολιάτα φεγετέ μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε εναλλακτικά απλή σφολιάτα (1 φύλλο). Ανοίγουμε το φύλλο σφολιάτας (αν είναι κατεψυγμένο το ξεπαγώνουμε) το απλώνουμε σε ταψί με λαδόκολλα, το τρυπάμε καλά με ένα πιρούνι σε όλα τα σημεία του, χτυπάμε ένα αυγό με λίγο νεράκι και αλείφουμε την επιφάνεια του, πασπαλίζουμε με 3 – 4 κουταλιές του γλυκού καστανή ζάχαρη και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει και το κόβουμε σε στενόμακρες λωρίδες.
* Για το γλάσο λεμονιού χρησιμοποιούμε 180 γρ άχνη ζάχαρη και 4 κουταλιές σούπας χυμό λεμονιού (ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η άχνη ζάχαρη και περιχύνουμε τα μιλφέιγ πριν προλάβει να σφίξει το μείγμα).
3.) Μπάρες λεμονιού
Υλικά συνταγής:
1 κούπα βούτυρο, μαλακωμένο
1/2 κούπα λευκή ζάχαρη
2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
4 αβγά
1 1/2 κούπα λευκή ζάχαρη
1/4 κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 λεμόνια, στυμμένα
Εκτέλεση συνταγής
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180C.
Σε ένα μεσαίο μπολ, χτυπήστε μαζί το βούτυρο, τις 2 κούπες αλεύρι και 1/2 κούπα ζάχαρη. Απλώστε το μείγμα σε ένα πυρίμαχο σκεύος και πιέστε το καλά στον πάτο. Ψήστε το για 15 με 20 λεπτά ή μέχρι να σφίξει και να πάρει χρυσό χρώμα.
Σε ένα άλλο μπολ, ανακατέψτε μαζί την υπόλοιπη 1 1/2 κούπα ζάχαρης και 1/4 κούπας αλεύρι. Προσθέστε τα αβγά και το χυμό λεμονιού και ανακατέψτε καλά. Ρίξτε το μείγμα πάνω από την ψημένη κρούστα.
Ψήστε για άλλα 20 λεπτά και έπειτα βγάλτε το γλυκό από το φούρνο και αφήστε το να κρυώσει. Κόψτε σε τετράγωνα κομμάτια, πασπαλίστε τις με άχνη ζάχαρη και σερβίρετε
4.) Lemon pie με σαντιγί σε διπλή στρώση μπισκότων digestive & oreo
Υλικά συνταγής:
Για τη βάση Digestive
380 γραμμάρια μπισκότα Digestive
120 γραμμάρια μαργαρίνη
Για τη βάση Oreo
240 γρ μπισκότα όρεο
40 γρ βούτυρο, λιωμένο
Για τη κρέμα
2 [400 γρ] κεσεδάκια γιαούρτι πλήρες
1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
Χυμός 2 λεμονιών [αν δεν το θέλετε πολύ ξινό προσθέστε χυμό 1 λεμονιού και αν πιο ξινό χυμό 3 λεμονιών]
Ξύσμα 1 λεμονιού
1 κ.γ. ζελατίνη
Για την επικάλυψη
2 κουτάκια κρέμα γάλακτος των 200 ml [35%]
2 κ.σ. ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση συνταγής
Για τη βάση digestive: Βάζουμε τα μπισκότα στο multi και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν σκόνη. Λιώνουμε το βιτάμ και το προσθέτουμε στη σκόνη μπισκότου που την έχουμε βάλει σε ένα μπόλ. Ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν και τοποθετούμε το μείγμα σε μια ταρτιέρα 24 εκ. ή τσέρκι ή ταψάκι με αποσπώμενη βάση.
Πιέζουμε με την ανάποδη ενός κουταλιού ώστε τα μείγμα να κάνει μια ισοπαχή στρώση στο πάτο και στα τοιχώματα [στα τοιχώματα μόνο αν τη βάλετε σε ταρτιέρα]. Τη βάζουμε στη κατάψυξη να παγώσει μέχρι να φτιάξουμε τη βάση με τα όρεο.
Για τη βάση oreo: Κάνουμε την ίδια πιο πάνω διαδικασία με τη διαφορά ότι δεν τα κάνουμε σκόνη αλλά λίγο πιο χονδρά. Βγάζουμε από τη κατάψυξη το σκεύος μας με τα digestive και προσθέτουμε από πάνω το μείγμα με τα μπισκότα όρεο. Τα στρώνουμε πάλι ομοιόμορφα μόνο στο πάτο και όχι στα τοιχώματα. Το βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να φτιάξουμε τη κρέμα.
Για τη κρέμα: Βάζουμε την ζελατίνη με 1 κ.σ. νερό σ ένα μπολάκι και το βάζουμε σε μπεν μαρί να λιώσει. Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί. Προσθέτουμε το ξύσμα και το χυμό από τα λεμόνια. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το μείγμα της ζελατίνης, τοποθετούμε και όλα τα υπόλοιπα προαναφερόμενα υλικά για τη κρέμα και ανακατεύουμε καλά με το χέρι ή με μίξερ χειρός. Bγάζουμε από το ψυγείο, προσθέτουμε τη κρέμα, τη στρώνουμε ομοιόμορφα πάνω στη βάση και αφήνουμε το γλυκό μας στο ψυγείο μέχρι να σφίξει.
Για την επικάλυψη: Χτυπάμε στη δυνατή ταχύτητα τις κρέμες γάλακτος με τη ζάχαρη άχνη μέχρι να γίνει μια σφιχτή σαντιγί. Καλύπτουμε με ένα κορνέ σε ότι σχέδιο θέλετε το γλυκό μας και καίμε με φλόγιστρο τη κορυφή [προαιρετικά].
5.) Τερίνα λεμονιού με λευκή σοκολάτα
Υλικά:
2 φακέλους φρουί ζελέ με γεύση λεμόνι (200 γρ.)
400ml γάλα φρέσκο, πλήρες
400 ml κρέμα γάλακτος
100 γρ. λευκή σοκολάτα τεμαχισμένη σε μικρά κομμάτια
6 κ. σούπας λευκό ρούμι
Εκτέλεση:
Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.Μόλις βράσει, αποσύρουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και διαλύουμε μέσα στην κρέμα γάλακτος το περιεχόμενο των 2 φακέλων φρουί ζελέ λεμόνι. Ανακατεύουμε καλά με τον αυγοδάρτη. Προσθέτουμε το κρύο γάλα συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Προσθέτουμε τη λευκή σοκολάτα και ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει. Ρίχνουμε το λευκό ρούμι και ανακατεύουμε. Αδειάζουμε το μείγμα σε μια μακρόστενη φόρμα και το αφήνουμε στο ψυγείο να πήξει καλά. Γαρνίρουμε εάν θέλουμε με σιρόπι βύσσινο ή γλυκό του κουταλιού της αρεσκείας μας (κεράσι, μύρτιλλο…)
6.) Ταρτα λεμονιου σε βάση σοκολάτας-αμυγδάλου
Υλικά:
Για την σοκολατένια βάση:
(Η ζύμη θα έχει και περίσσευμα, γύρω στα 10-12 μπισκοτάκια)
1 + ½ κούπες (210γρ) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
¾ κούπας (85γρ) αμύγδαλο σε σκόνη*
½ κούπα + 3 κ.Σ (157γρ) ζάχαρη
6 κ. Σ.(40γρ) κακάο
Μια πρέζα αλάτι
¾ κούπας (170γρ) κρύο ανάλατο βούτυρο, σε κύβους
1 μεγάλο αυγό
Για την γέμιση λεμόνι
1 κούπα + 2 κ.Σ. (255γρ) ζάχαρη
¾ κούπας φρέσκο χυμό λεμόνι
8 μεγάλοι κρόκοι αυγού
1 μεγάλο αυγό
¾ κούπας (170γρ) ανάλατο βούτυρο, μαλακό
Ξύσμα σοκολάτας, για γαρνιτούρα
Εκτέλεση
Στην κουζινομηχανή (στο μούλτι δυστυχώς δεν χωράει), ρίχνουμε το αλεύρι, την αμυγδαλόσκονη, τη ζάχαρη, το κακάο και το αλάτι και τα χτυπάμε να ανακατεύουν. Προσθέτουμε το βούτυρο και τα χτυπάμε μέχρι το μείγμα να μοιάζει με βρεγμένη άμμο. Προσθέτουμε το αυγό και χτυπάμε μέχρι το μείγμα μα δέσει και να να γίνει σαν μπάλα. Το τυλίγουμε σε πλαστική μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°. Βουτυρώνουμε μια ταρτιέρα διαμέτρου 28εκατ, με αποσπώμενη βάση (χρησιμοποίησα ταψί διαμέτρου 24εκατ. με αποτέλεσμα να έχω περίσσευμα ζύμης). Σε ελαφρά αλευρωμένο πάγκο ανοίγουμε με πλάστη το φύλο σε πάχος περίπου 0.6 εκατ. το απλώνουμε στην ταρτιέρα και κόβουμε ότι περισσεύει (αν σχιστεί κάπου η ζύμη κάνουμε μπάλωμα). Βάζουμε αλουμινόχαρτο πάνω στη ζύμη και από πάνω γεμίζουμε με φασόλια ή ρύζι (ή αν εχουμε τα ειδικά βάρη). Ψήνουμε την βάση στο κέντρο του φούρνου για 30 λεπτά. Βγάζουμε με προσοχή το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά. Αφήνουμε την τάρτα να κρυώσει και κατεβάζουμε την θερμοκρασία
Βάζουμε ένα σουρωτήρι σε ένα μεσαίο μπολ (το αφήνουμε στην άκρη).
Σε μια μεσαία κατσαρόλα (ή τηγάνι) ρίχνουμε τη ½ κούπα + 1 κ. Σ. ζάχαρη μαζί με το χυμό λεμονιού, σε μεσαία θερμοκρασία μέχρι να έρθει σε ελαφρύ βρασμό, ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Σε ένα άλλο μεσαίο μπολ, χτυπάμε τους κρόκους με το ολόκληρο αυγό και προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη (½ κούπα + 1κ.Σ). Ρίχνουμε το μισό καυτό μείγμα από το σιρόπι λεμόνι στο μείγμα με τα αυγά ανακατεύοντας με το σύρμα και αυτό το μείγμα το ρίχνουμε στην κατσαρόλα, σε μεσαία φωτιά ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να πήξει η κρέμα, μετά από 3-5 λεπτά περίπου (θα έχει την υφή αραιού γιαουρτιού). Σουρώνουμε την κρέμα στο σουρωτήρι και την αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου, μετά προσθέτουμε το μαλακωμένο βούτυρο, χτυπώντας με το σύρμα μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.
Ρίχνουμε τη κρέμα στην ψημένη βάση και ψήνουμε για 20 λεπτά ή ίσα μέχρι να σφίξει. Αφήνουμε την τάρτα να κρυώσει σε μια σχάρα και κατόπιν την βάζουμε στο ψυγείο για να κρυώσει τελείως και να σφίξει. Ξεφορμάρουμε και γαρνίρουμε με το ξύσμα σοκολάτας.
*Σημείωση: αμύγδαλο σε σκόνη πουλάνε στο εμπόριο αλλά δεν έχω καταφέρει να εντοπίσω. Μπορούμε να φτιάξουμε μόνοι μας, αλέθοντας στο μούλτι ¾ κούπας (85γρ) αμύγδαλα λευκά.
7.) Φωλιές με κρέμα λεμονιού
Υλικά για 6 μερίδες:
για τις βάσεις
3 φύλλα κρούστας
2 κουταλιές λιωμένο βούτυρο
3/4 φλυτζανιού ζάχαρη
3/4 φλυτζανιού νερό
φλούδα από 1 λεμόνι, χυμό από 1/2 λεμόνι
για την κρέμα ζαχαροπλαστικής
125 gr γάλα
125 gr κρ. γάλακτος
2 κουταλιές ζάχαρη
βανίλια
ξύσμα από 1 λεμόνι
2 κρόκους
30 gr κορν φλάουρ
1 πρέζα αλάτι
για την κρέμα λεμονιού (lemon-curd)
1 αυγό
50 gr ζάχαρη
ξύσμα και χυμό 1 1/2 λεμονιού
40 gr βούτυρο
1 κουταλάκι κορν-φλάουρ
Εκτέλεση:
Χρειαζόμαστε φόρμες για τάρτες ή καπ-κέικ ή χάρτινες.
Βουτυρώνουμε τα φύλλα και τα κόβουμε στη μέση. Στρώνουμε με το μισό τη βάση της τάρτας σουρώνοντας το φύλλο με τα δάχτυλα. Καλύπτουμε τα πλαϊνά με το υπόλοιπο μισό, αφήνοντας λίγο να προεξέχει. Αν έχει περισσέψει βούτυρο, το ρίχνουμε επάνω στις φωλιές.
Ψήνουμε για 10′ στους 180 βαθμούς. Αφήνουμε να κρυώσουν καλά και τα σιροπιάζουμε με ζεστό σιρόπι.
Σιρόπι : Βράζουμε για 8′-10′ τη ζάχαρη με το νερό, τη φλούδα και το χυμό.
Κρέμα ζαχαροπλαστικής: Βράζουμε το γάλα με την κρέμα και χτυπάμε ελαφρά αυγά, ζάχαρη, αλάτι, κορν-φλάουρ, βανίλια και ξύσμα.
Μόλις βράσει το γάλα, αποσύρουμε από την εστία και προσθέτουμε -χτυπώντας συγχρόνως με το σύρμα ή το μίξερ χειρός-το μείγμα των αυγών.
Αφήνουμε να πάρει μια βράση και αποσύρουμε. Καλύπτουμε την κρέμα με μεμβράνη και την αφήνουμε να κρυώσει.
Κρέμα λεμονιού: Χτυπάμε ελαφρά όλα τα υλικά και τα ζεσταίνουμε σε μπεν μαρί ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα. Αφήνουμε να κρυώσει.
Σύνθεση: Αφού σιροπιάσουμε τις φωλιές, τις γεμίζουμε με κρέμα ζαχαροπλαστικής και στρώνουμε επάνω την κρέμα λεμονιού. Διακοσμούμε με κομματάκια από τη φλούδα λεμονιού που είχαμε βάλει στο σιρόπι.
TIP: Για μεγαλύτερη ένταση και περισσότερη γεύση λεμονιού έδεσα χυμό 1 μεγάλου λεμονιού με 2 κουταλιές ζάχαρη, το ξύσμα του και 1 κουταλιά κορν-φλάουρ. Συμπλήρωσα επάνω από την κρέμα λεμονιού1/2 κουταλάκι σε κάθε φωλιά και κράτησα το υπόλοιπο στο ψυγείο.
8.) Κορμός λεμονιού
Υλικά (για 10 μερίδες):
Παντεσπάνι
3 αυγά
3/4 κούπα ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
1 τσιμπιά αλάτι
2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
ξύσμα από 1 λεμόνι ακέρωτο
3/4 κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
βούτυρο λιωμένο ή λάδι, για τη λαδόκολλα
Γέμιση
1 κούπα κρέμα γάλακτος, παγωμένη από το ψυγείο
1/2 κούπα μαρμελάδα λεμόνι ή lemon curd (σε παντοπωλεία, ντελικατέσεν και μεγάλα σούπερ μάρκετ)
3 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη + μπόλικη επιπλέον, για την επικάλυψη
Διαδικασία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C. Καλύπτουμε με λαδόκολλα ένα ρηχό ταψί διαστάσεων 25×35 εκ. Αλείφουμε τη λαδόκολλα με λιωμένο βούτυρο ή λάδι, χρησιμοποιώντας ένα πινέλο.
Χτυπάμε τα αυγά, με το σύρμα, στη δυνατή ταχύτητα. Οταν περάσουν περίπου 2 λεπτά και αφρατέψουν τα αυγά, σταματάμε το χτύπημα.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αλάτι, τον χυμό και το ξύσμα του λεμονιού και τα χτυπάμε μέχρι να φουσκώσουν και να αφρατέψουν.
Σταματάμε το χτύπημα και κοσκινίζουμε από πάνω το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ.
Ανακατεύουμε ελαφρά με μια κουτάλα ή σπάτουλα, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και το απλώνουμε ομοιόμορφα πάνω στη λαδόκολλα με μια σπάτουλα.
Ψήνουμε το παντεσπάνι για περίπου 10 λεπτά.
Στο μεταξύ απλώνουμε μια πετσέτα κουζίνας επάνω στην επιφάνεια εργασίας μας και την πασπαλίζουμε γενναιόδωρα με ζάχαρη άχνη.
Με το που βγάλουμε το παντεσπάνι από τον φούρνο, το τουμπάρουμε πάνω στη πετσέτα και ξεκολλάμε προσεκτικά τη λαδόκολλα.
Τυλίγουμε το παντεσπάνι σε σφιχτό ρολό χρησιμοποιώντας την πετσέτα. Το αφήνουμε τυλιγμένο μέχρι να κρυώσει, για τουλάχιστον μια ώρα.
Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση. Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ την κρέμα γάλακτος και τη ζάχαρη άχνη.
Χτυπάμε, με το σύρμα, μέχρι να έχουμε μια σφιχτή σαντιγί.
Προσθέτουμε τη μαρμελάδα και ανακατεύουμε απαλά να ενσωματωθεί. Βάζουμε τη γέμιση στο ψυγείο μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε.
Μόλις κρυώσει ρίχνετε μέσα το χυμό λεμονιού και το ξύσμα και ανακατεύετε. Το βάζετε στην κατάψυξη και ανακατεύετε κάθε 30 λεπτά. Όταν πήξει σερβίρετε σε 4 ψηλά ποτήρια, γαρνίρετε με 2 φέτες φλούδας το καθένα και σερβίρετε αμέσωςE-Mail: www.enallaktika.gr@gmail.com