Τα κρεμμύδια είναι από τα βασικά υλικά της κάθε κουζίνας και δύσκολα μπορούμε να σκεφτούμε φαγητό που να μην τα χρησιμοποιήσουμε. Δίνουν μια ξεχωριστή γεύση σε κάθε φαγητό και σχεδόν όλοι τα λατρεύουν. Τα έχουμε συνηθίσει συνήθως σαν δεύτερο συστατικό είτε μέσα σε μια σαλάτα, είτε ψιλοκομμένο σε ένα φαγητό ωστόσο τα κρεμμύδια μπορούν να πάρουν το κυριάρχο ρόλο σε ένα πιάτο. Μπορείτε να φτιάξετε υπέροχα πιάτα με βασικό υλικό τα κρεμμύδια και να εντυπωσιάσετε! Δείτε τις απίστευτες συνταγές:
1.) Κρεμμύδια γεμιστά με κιμά
Υλικά:
(για 6 άτομα)
12 μέτρια κρεμμύδια γερά και ομοιόμορφα
1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο συν επιπλέον για το ταψί
1/3 φλιτζανιού λευκό κρασί
400 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
1/2 φλιτζάνι ντομάτα στον τρίφτη
1/2 κ.σ. πάπρικα καπνιστή
1 φύλλο δάφνης
1/3 κ.γ. τριμμένο μπαχάρι
¼ κ.γ. τριμμένο γαρύφαλλο
αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
1. Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια από τα εξωτερικά φύλλα. Κάνουμε μια μικρή οριζόντια τομή από το μέρος που
είναι οι ρίζες και μια μεγαλύτερη από την αντίθετη πλευρά.
2. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε νερό να βράσει. Μόλις πάρει βράση ρίχνουμε τα κρεμμύδια και τα βράζουμε για 4- 5 λεπτά μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Με ένα μαχαιράκι ή ένα πιρούνι αφαιρούμε το εσωτερικό τους, από την αντίθετη μεριά της ρίζας, αφήνοντας τα 2-3 εξωτερικά φύλλα. Το εσωτερικό των κρεμμυδιών που αφαιρέσαμε το φυλάμε σε ένα μπολ.
3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε τον κιμά με το φύλλο δάφνης μέχρι να πιεί τα υγρά του και να αρχίσει να παίρνει χρώμα. Προσθέτουμε ψιλοκομμένο το εσωτερικό των κρεμμυδιών από το μπολ. Συνεχίζουμε για 2-3 λεπτά το σοτάρισμα και σβήνουμε με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε την πάπρικα, το μπαχάρι, το γαρύφαλλο, αλάτι, πιπέρι, την ντομάτα και 1 φλιτζάνι ζεστό νερό. Μαγειρεύουμε για 15 λεπτά περίπου μέχρι να είναι έτοιμος ο κιμάς και να μείνει με το λάδι του.
4. Γεμίζουμε τα κρεμμύδια με τον κιμά και τα τοποθετούμε σε ένα λαδωμένο ταψί που να ίσα-ίσα να τα χωράει για να είναι κοντά το ένα με το άλλο και να μην χαλάσουν το σχήμα τους. Προσθέτουμε 1 φλιτζάνι νερό και λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε για 35-40 λεπτά στο φούρνο. Τα σερβίρουμε ζεστά.
2.) Κρεμμυδοτηγανίτες
Υλικά:
1/2 κιλό μυζήθρα ξερή
5 αυγά
1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
15 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
2 κουτ. σουπ. δυόσμο ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι νερό
2 1/2 φλιτζάνια ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
1/2 κουτ.γλυκ. αλάτι
1 κουτ.γλυκ. πιπέρι
Εκτέλεση:
1.Ανακατεύετε σε ένα μπολ τα αυγά, τη μυτζήθρα χοντροκομμένη, τα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, το δυόσμο, το αλάτι, το πιπέρι και το νερό. Ρίχνετε το αλεύρι και ανακατεύετε με το χέρι να ενωθούν πολύ καλά τα υλικά και να γίνει ένας πηχτός χυλός.
2. Βάζετε σε ένα βαθύ τηγάνι το ελαιόλαδο και το τοποθετείτε σε δυνατή φωτιά. Μόλις ζεσταθεί καλά, ρίχνετε το χυλό μ’ ένα κουτάλι της σούπας, μία-μία κάθε φορά.
3. Αφήνετε κάθε τηγανίτα να τηγανιστεί για 3΄-4΄ και από τις δυο πλευρές και μετά τις βγάζετε με μια τρυπητή κουτάλα. Τοποθετείτε τις τηγανίτες σε ένα πιάτο με απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν και τις μεταφέρετε σε μια πιατέλα. Τις σερβίρετε ζεστές.
Χρήσιμο:
Μπορείτε να στεγνώσετε τα κρεμμύδια στο φούρνο, τοποθετώντας τα σε λαδόκολλα, ώστε να μην έχει υγρά μετά η τηγανίτα. Επίσης, δοκιμάστε να βάλετε βασιλικό αντί για δυόσμο, που πάει εξίσου πολύ σε αυτό το φαγητό.
3.) Μυκονιάτικη Κρεμμυδόπιτα
Υλικά:
Για το φύλλο (για ταψί 28 εκ.)
1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 αυγό
150 ml ελαιόλαδο
1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
Για τη γέμιση:
3 ξερά κρεμμύδια, τριμμένα
1 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος
2 αυγά
1 κιλό τυροβολιά
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
Μπορείτε να φτιάξετε υπέροχα πιάτα με βασικό υλικό τα κρεμμύδια και να εντυπωσιάσετε!
1 αυγόΕκτέλεση:
E-Mail: www.enallaktika.gr@gmail.com