Γιαούρτι με μέλι. Παραδοσιακό κι αγαπημένο, το ελληνικό θρεπτικό επιδόρπιο που σερβίρεται μέχρι και σήμερα μετά από ένα καλό γεύμα.
Για να το κάνουμε λίγο πιο επίσημο και ολοκληρωμένο, χωρίς να χάνει καθόλου από την αυθεντική του γεύση αλλά να κερδίζει από την εμφάνιση και την υφή του, το γιαούρτι μπήκε μέσα στην panna cotta για να εξελιχθεί.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κρέμα γάλακτος για πιο πλούσια γεύση ή απλά γάλα ή να συνδυάσετε τα δύο. Η προσθήκη ζάχαρης είναι στην δική σας επιλογή, αφού μπορείτε να το φάτε και άγλυκο με μπόλικο μέλι.
Όσο για το γιαούρτι προτείνω με πολλά λιπαρά, ζωντανό φυσικά, αν και η συνταγή θα πετύχει μια χαρά και με γιαούρτι χαμηλών λιπαρών όχι όμως επιδόρπια γιαουρτιού κλπ. Σίγουρα το πρώτο δίνει ξεχωριστή και αυθεντική γεύση.
Σερβίρετε το μέσα σε ποτηράκια ή μπολ ατομικά, διαφορετικά ξεφορμάρετε το σε πιάτο και διακοσμήστε από πάνω με μέλι και χοντροκομμένο καρύδι.
Ιδανικό γλυκό για αρχάριους στη κουζίνα που γίνεται με πολύ απλά υλικά και πανεύκολη, γρήγορη διαδικασία.
Panacotta γιαουρτιού με μέλι και καρύδια
Αφήνουμε τα φύλλα ζελατίνης μέσα στο νερό, μέχρι να μαλακώσουν (περίπου 5 λεπτά).
Ανακατεύουμε με σύρμα, σε ένα μπολ, το γιαούρτι με την μισή ποσότητα κρέμας.
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε την υπόλοιπη κρέμα, την ζάχαρη και την βανίλια αφήνοντας να πάρουν μία βράση.
Κατεβάζουμε από την φωτιά και ρίχνουμε τα φύλλα ζελατίνης που έχουμε προηγουμένως στραγγίξει. Ανακατεύουμε καλά για να διαλυθούν.
Ρίχνουμε το ζεστό μίγμα στο γιαούρτι και ομογενοποιούμε.
Προσθέτουμε τις σταγόνες λεμονιού. Ανακατεύουμε.
Αν θέλουμε μετά να ξεφορμάρουμε, βάζουμε σε χαρτί κουζίνας λίγο ηλιέλαιο και περνάμε τα μπολάκια.
Μοιράζουμε το μείγμα.
Αφήνουμε στο ψυγείο 3 ώρες τουλάχιστον ή όλο το βράδυ.
Βυθίζουμε για 10 δευτερόλεπτα το κάθε μπολ σε καυτό νερό και ξεφρμάρουμε ανάποδα σε πιάτο.
Σερβίρουμε με μέλι και χοντροκομμένο καρύδι.
E-Mail: www.enallaktika.gr@gmail.com