Το Matcha είναι το πράσινο τσάι που προέρχεται από τα φύλλα του Gyokuro. Πριν μαζευτούν τα φύλλα, βάζουν ειδικά σκέπαστρα τα οποία ρίχνουν σκιά πάνω στα φύλλα και έτσι προκαλούν την παραγωγή περισσότερης χλωροφύλλης. Αυτό δίνει στα φύλλα ένα πολύ έντονο πράσινο χρώμα και αυξάνει την συγκέντρωση σε θρεπτικά συστατικά.
Τα ευεργετικά του συστατικά όπως πολυφαινόλες, αντιοξειδωτικά και β-καροτένιο κάνουν αυτό το τσάι πραγματικά θαυματουργό. Δείτε 7 υπέροχους λόγους να αρχίσετε να πίνεται αυτό το τσάι πιο συχνά:
1. Το πράσινο τσάι έχει ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες. Πρόσφατη έρευνα έδειξε πως η επιγαλλοκατεχίνη ανέστειλε τον μεταβολισμό των καρκινικών κυττάρων σε όγκους του μαστού επίσης μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cancer Prevention Research, δείχνει ότι η επιγαλλοκατεχίνη καταστέλλει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων στον πνεύμονα. Τέλος έρευνες δείχνουν πως το πράσινο τσάι καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα του προστάτη και αναστέλλει τον καρκίνο του παχέος εντέρου.
2. Όχι μόνο βοηθά στη διάσπαση του λίπους, αλλά η επιγαλλοκατεχίνη αυξάνει το ρυθμό με τον οποίο το λίπος «καίγεται» στο σώμα μας και ενεργοποιεί τα γονίδια καύσης του λίπους της κοιλίας επιταχύνοντας την απώλεια βάρους κατά 77%.
3. Το πράσινο τσάι περιέχει 2%- 4% καφεΐνη, η οποία επηρεάζει τη σκέψη, αυξάνει την παραγωγή ούρων και μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του εγκεφάλου. Η καφεΐνη διεγείρει το νευρικό σύστημα, την καρδιά και τους μύες αυξάνοντας την απελευθέρωση ορισμένων χημικών ουσιών στον εγκέφαλο που ονομάζονται “νευροδιαβιβαστές.”
4. Βοηθά στην προστασία του δέρματος από την ζημία που επιφέρει η υπεριώδης ακτινοβολία. Επίσης, επειδή είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό μπορεί να εμποδίζει την πρόκληση βλαβών στο δέρμα και τις ρυτίδες. Η επιγαλλοκατεχίνη φαίνεται να είναι 200 φορές πιο ισχυρή από τη βιταμίνη Ε, στο να καταστρέφει τις ελεύθερες ρίζες που δημιουργούν προβλήματα στο δέρμα.
Οι ελεύθερες ρίζες αντιδρούν με τα υγιή κύτταρα του σώματος, προκαλώντας ζημία και επομένως, μειώνοντας τον αριθμό τους, μειώνουμε και τις ρυτίδες, αλλά και άλλα σημάδια γήρανσης.
5. Οι πολυφαινόλες αποτρέπουν τη δημιουργία φλεγμονής και του οιδήματος, προστατεύουν τον χόνδρο μεταξύ των οστών και μειώνουν τον κοινό εκφυλισμό. Επίσης, φαίνεται πως οι πολυφαινόλες μπορούν να καταπολεμήσουν τις λοιμώξεις που προκαλούνται από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων και να μειώνουν την αύξηση των ανώμαλων κυττάρων στον τράχηλο της μήτρας (αυχενική δυσπλασία).
6. Εμποδίζει τη συσσώρευση χοληστερόλης στις αρτηρίες και βοηθά στην πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου.
7. Η επιγαλλοκατεχίνη βελτιώνει την χρήση της ινσουλίνης στο σώμα για την αποτροπή αύξησης των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, που μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση, ευερεθιστότητα και επιθυμία για ανθυγιεινά τρόφιμα. Οπότε είναι πολύ χρήσιμο στην καταπολέμηση και του διαβήτη.
Εάν δεν έχετε δοκιμάσει matcha ξανά, καλό θα ήταν να ξεκινήσετε με 1/4 κ.γ για αρχή και τελικά να καταλήξετε στο 1 κ.γ από την σκόνη αυτή.
Για να ετοιμάσετε το τσάι θα χρειαστείτε:
ένα μέτριο μπολ
κουταλάκι
φιλτραρισμένο νερό ή εμφιαλωμένο
σκόνη τσαγιού
κόσκινο
Οδηγίες:
Ζεστάνετε μία κούπα από νερό στους 77 βαθμούς
Βάλτε τη σκόνη του τσαγιού σε ένα μπολ αφού την κοσκινίσετε
Βάλτε το μισό νερό που ζεστάνατε και ανακατέψτε το για να γίνει σαν μία πάστα
Προσθέστε το υπόλοιπο νερό, ανακατέψτε και απολαύστε το!
Δεν είναι δύσκολο και σίγουρα αξίζει εάν σκεφτείτε τα οφέλη. Βέβαια η κατάχρηση μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στο συκώτι, οπότε να θυμάστε: «παν μέτρον άριστον»!
E-Mail: www.enallaktika.gr@gmail.com