Το γάλα μετά τα 20 κάνει μόνο κακό. Αλήθειες και μύθοι γύρω από το γάλα

Δημοσιεύτηκε στίς 14/12/2017

Τα περισσότερα που λέγονται για το γάλα τόσα χρόνια, έχει πλέον αποδειχθεί επιστημονικά, ότι δεν ισχύουν κι είμαστε πλέον έτοιμοι να το διώξουμε από το τραπέζι μας.

Αν εξαιρέσουμε το νερό, το γάλα είναι το επόμενο πράγμα που μας συμβουλεύουν από μικρούς να πίνουμε για να είμαστε γεροί και δυνατοί. Σας είχαν πει ποτέ οι γονείς σας ότι δεν επιτρέπεται να σηκωθείτε από το τραπέζι αν δεν πιείτε όλο σας το γάλα; Την εποχή εκείνη μπορεί να σας φαινόταν σαν βασανιστήριο. Στην πραγματικότητα, οι γονείς σας το έλεγαν γιατί πίστευαν ότι σας κάνει καλό και σας πίεζαν να το πιείτε.

Για πολλά χρόνια, οι άνθρωποι πίστευαν ότι το γάλα ήταν κάτι σαν το ιερό δισκοπότηρο. Επειδή περιέχει πολύ ασβέστιο, πρωτείνη και ευχάριστη γεύση, όλοι πίστευαν ότι είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό. Κι αυτή είναι η αλήθεια.

Εάν σας έχουν πει ότι ο γάλα είναι η καλύτερη μορφή πρωτείνης, η μόνη πηγή ασβεστίου κι ότι οι άνθρωποι πρέπει να το πίνουν, δεν σας τα έχουν πει καλά. Οι μύθοι αυτοί, μεταξύ πολλών άλλων, εξακολουθούν να ακούγονται ακόμη και σήμερα σε πολλά σπίτια σε όλο τον κόσμο. Η επιστήμη όμως πλέον σήμερα μας αποδεικνύει ότι όλα αυτά δεν ισχύουν.

Τα περισσότερα που λέγονται για το γάλα τόσα χρόνια, έχει πλέον αποδειχθεί επιστημονικά, ότι δεν ισχύουν κι είμαστε πλέον έτοιμοι να το διώξουμε από το τραπέζι μας. Συνεχίστε να διαβάζετε και μάθετε τους πιο κοινούς μύθους που αφορούν στο γάλα που τόσα χρόνια πιστεύατε πώς είναι αλήθεια.

ΜΥΘΟΣ: ΤΟ ΓΑΛΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΠΙΝΟΥΝ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ

Το αγελαδινό γάλα είναι μια εκπληκτική τροφή… για τα μοσχαράκια. Σύμφωνα με την συγγραφέα ενός βιβλίου που έγινε best seller και ιδρύτρια του ιδρύματος ‘Τα κόκαλά μας’, Vivian Goldschmidt, MD, το μοσχαράκι ζυγίζει 45 κιλά όταν γεννιέται και στη συνέχεια μέχρι να απογαλακτιστεί έχει πάρει οκτώ φορές το βάρος αυτό. Η αγελάδα είναι φτιαγμένη από τη φύση για να θρέφει τα μικρά της. Με άλλα λόγια το αγελαδινό γάλα προορίζεται για τα μοσχάρια κι όχι για τον άνθρωπο. Όταν το μοσχαράκι μεγαλώσει παύει και να το πίνει. Αντίθετα από τους ανθρώπους, μόλις απογαλακτιστεί, δεν το ξαναγγίζει ποτέ.

ΜΥΘΟΣ: ΦΤΙΑΧΝΕΙ ΓΕΡΑ ΚΟΚΑΛΑ

Θυμάστε την εποχή που είσαστε μικροί και βιαζόσαστε να πάτε να παίξετε και θέλατε να σηκωθείτε από το τραπέζι πριν πιείτε το γάλα σας; Το πιο πιθανό είναι ότι δεν σας άφηναν. Σύμφωνα με την Huffington Post, ο μέσος Αμερικανός ήπιε 77 λίτρα γάλα το 2010. Γιατί; Οι γονείς πιστεύουν ότι με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζουν στα παιδιά τους καλή υγεία κι ως εκ τούτου τα προτρέπουν να πιουν όσο πιο πολύ μπορούν .

Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΛΕΕΙ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ

Εάν θεωρείτε ότι έχετε γερά κόκαλα θα πρέπει να σας πούμε ότι αυτό δεν έχει καμία σχέση με το γάλα. Σύμφωνα με τον Goldschmidt, στην πραγματικότητα έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. Ο Goldschmidt λέει ότι το γάλα (όπως και όλες οι ζωικές πρωτείνες) καθιστά όξινα τα επίπεδα του pH στο σώμα, γεγονός που με τη σειρά του προκαλεί βιολογική διόρθωση. Το ασβέστιο είναι γνωστό ότι ουδετεροποιεί το όξινο και οι μεγαλύτερες αποθήκες ασβεστίου του σώματός μας είναι τα οστά. Το ασβέστιο λοιπόν που τα κόκαλά μας χρειάζονται για να παραμένουν γερά χρησιμοποιείται για να ουδετεροποιήσει το όξινο περιβάλλον που προκαλεί το γάλα. Το αποτέλεσμα; Να παίρνει το ασβέστιο από τα κόκαλά μας.

ΜΥΘΟΣ: ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΟ

Το σκεπτικό έχει ως εξής: Το γάλα βγαίνει από την αγελάδα. Η αγελάδα είναι ζώο, άρα ό,τι παράγεται από ζώο είναι φυσικό. Συμπέρασμα: το αγελαδικό γάλα είναι φυσικό επειδή δεν φτιάχνεται από τον άνθρωπο. Σωστά;

ΕΙΝΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΟ

Σήμερα δίνονται στις αγελάδες αντιβιοτικά ή ενέσεις με ορμόνες. Σύμφωνα με τον Dr. Samuel Epstein, MD, καθηγητή περιβαλλοντικής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις, στη Σχολή Δημόσιας Υγείας και Πρόεδρο του Συνδέσμου Πρόληψης Καρκίνου, η συγκεκριμένη ορμόνη, η οποία είναι ευρύτερα γνωστή ως rBGH δεν είναι κάτι που μπορούμε απλά να αγνοήσουμε. Ο Epstein συμπεραίνει ότι “πίνοντας γάλα με rBGH αυξάνουμε σημαντικά τα επίπεδα IGF-1 στο αίμα μας και αυξάνουμε τον κίνδυνο να εμφανίσουμε καρκίνο του μαστού επιθετικής μάλιστα μορφής”.

ΜΥΘΟΣ: ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΟ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΑ

Πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν τις βλαβερές συνέπειες του γάλακτος αλλά παρόλα αυτά εξακολουθούν να το πίνουν επειδή πιστεύουν ότι δεν μπορούν να το αντικαταστήσουν με τίποτα άλλο. Κι εάν βρούν, φοβούνται ότι δεν θα έχει ωραία γεύση όπως το πραγματικό γάλα.

ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΓΑΛΑ ΑΠΟ ΚΑΡΥΔΑ, ΑΜΥΓΔΑΛΑ ΚΑΙ ΣΟΓΙΑ

Εάν είστε ανοικτοί στο να δοκιμάσετε εναλλακτικές λύσεις που δεν περιέχουν λακτόζη υπάρχουν πολλές επιλογές. Το γάλα σόγιας, π.χ. χρησιμοποιείται συχνά ως υποκατάστατο για το γάλα στον καφέ ή τα δημητριακά. Το γάλα αμυγδάλου και καρύδας είναι επίσης γευστικό κι εάν δεν σας αρέσει η γεύση, μπορείτε να δοκιμάσετε με γεύση σοκολάτας, βανίλιας κ.α.

ΜΥΘΟΣ: ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΗΓΗ ΑΣΒΕΣΤΙΟΥ

Σύμφωνα με το Ιατρικό Κέντρο του Σαν Φρανσίσκο του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, ένα φλιτζάνι γάλα περιέχει 300 γρ. ασβέστιο. Εάν δεν είχε μείνει τίποτα άλλο πάνω στη γη που να περιέχει ασβέστιο, τότε σίγουρα, το γάλα είναι ο ιδανικός τρόπος. Όπως καταλάβατε βέβαια, δεν είναι.

ΤΟ ΑΣΒΕΣΤΙΟ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΧΡΩΜΟ

Ένα και μόνο φλιτζάνι ωμών σύκων περιέχει 300 mg ασβεστίου. Τα σύκα είναι μόνο ένα από τα φρούτα που περιέχουν την ίδια ποσότητα ασβεστίου με ένα φλιτζάνι γάλα, αλλά ο κατάλογος δεν σταματά εδώ. Μανταρίνια, ακτινίδια και το ροζ γκρέιπφρουτ είναι επίσης πλούσια σε ασβέστιο.

ΜΥΘΟΣ: ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΗΓΗ ΠΡΩΤΕΙΝΗΣ

Καταρρίπτοντας το μύθο αυτό προκύπτουν πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα. Το περιοδικό Healthy Eating αναφέρει ότι ένα φλιτζάνι γάλα με ένα τοις εκατό λιπαρά περιέχει οκτώ γραμμάρια πρωτείνης.

ΠΡΩΤΕΙΝΗ ΠΑΝΤΟΥ

Εάν έχετε αναρωτηθεί ποτέ πού βρίσκει πρωτείνη ένας χορτοφάγος ή ένας vegan η απάντηση είναι απλή: στα φρούτα και στα λαχανικά. Υπάρχουν πολλά φρούτα και λαχανικά που περιέχουν πολύ πρωτείνη. Κάθε φλιτζάνι φασολιών σόγιας περιέχει 29 γραμμάρια πρωτείνης. Επίσης, τα λευκά φασόλια και οι φακές περιέχουν περίπου 19 γρ. πρωτείνης σε κάθε φλιτζάνι. Δεν χρειάζεται να σας πούμε ότι εάν αποφασίσετε να κόψετε να γαλακτοκομικά δεν πρόκειται να σας λείψουν οι πρωτείνες.

ΜΥΘΟΣ: ΤΟ ΑΠΟΒΟΥΤΥΡΩΜΕΝΟ ΓΑΛΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΥΓΙΕΙΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ

Το έχουμε ξαναπεί αλλά θα το επαναλάβουμε: Κοροιδεύετε τον εαυτό σας εάν πιστεύετε ότι το αποβουτυρωμένο γάλα είναι πραγματικά υγιεινό. Πολλοί άνθρωποι βασίζουν τη διατροφή τους στον υπόλογισμό των θερμίδων και σε αυτή την περίπτωση το αποβουτυρωμένο γάλα έχει κάποιο νόημα επειδή περιέχει λιγότερες θερμίδες από το πλήρες. Όσον αφορά όμως σε οτιδήποτε άλλο που αφορά στην υγεία, το αποβουτυρωμένο γάλα δεν είναι η πιο υγιεινή επιλογή.

ΕΑΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΠΙΕΙΤΕ ΓΑΛΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΠΙΕΙΤΕ ΠΛΗΡΕΣ

Πολλοί φθάνουν στο σημείο να ισχυριστούν ότι το πλήρες γάλα είναι καλύτερο από το αποβουτυρωμένο. “Το λίπος στο γάλα θα καθυστερήσει τη διαδικασία της πέψης και θα σας βοηθήσει να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα”, λέει η Deborah Enos, πιστοποιημένη διατροφολόγος και μέλος του συμβουλίου της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας. “Τα λιπαρά στο γάλα επιβραδύνουν την πιθανή αύξηση του σακχάρου στο αίμα”.

ΜΥΘΟΣ: ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΟ ΠΙΝΕΤΕ ΜΙΑ ΖΩΗ

Όταν κάποιος τους προτείνει να πίνουν λιγότερο γάλα, οι άνθρωποι ανησυχούν ότι δεν θα λαμβάνουν επαρκείς ποσότητες πρωτείνης, ασβεστίου κι άλλων θρεπτικών συστατικών. Αυτή η ανησυχία είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στους άντρες οι οποίοι ανησυχούν ότι θα χάσουν μυικό όγκο.

ΞΕΡΩ ΑΛΛΑ ΕΠΙΜΕΝΩ

Ο Goldschmidt λέει ότι όλα τα θηλαστικά του πλανήτη σταματούν να πίνουν γάλα μόλις έρθει η στιγμή του απογαλακτισμού τους. Με άλλα λόγια, όταν γεννιέται ένα μωρό θα πρέπει να πάρει όλα τα απαραίτητα συστατικά και βιταμίνες για να μεγαλώσει σωστά. Ωστόσο, όπως είπαμε και πριν, το γάλα δεν είναι ο μόνος τρόπος για να πάρουμε τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία κι έτσι ο θηλασμός δεν είναι πλέον απαραίτητος μόλις το μωρό μεγαλώσει λίγο.

Μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Αμερικανικό Περιοδικό Επιδημιολογίας αποκάλυψε ότι η κατανάλωση γάλακτος σε νεαρή ηλικία ενδέχεται να αυξήσει τον κίνδυνο μελλοντικών καταγμάτων και συγκεκριμένα ότι “η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, ειδικά στην ηλικία των 20 ετών έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο κατάγματος στο ισχίο σε μεγαλύτερη ηλικία”. Παρά τους πιθανούς κινδύνους, πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να πίνουν γάλα στην ηλικία των 20, των 30 και των 40 ακόμη.

Κατηγορίες

Αναζητήστε θέματα απο τις κατηγορίες που σας ενδιαφέρουν!

Ειδήσεις
Copyright © 2018 by ideaton.gr

E-Mail: www.enallaktika.gr@gmail.com

Συνταγές