Τα όσπρια είναι ομολογουμένως μια από τις κατηγορίες φαγητών που τα παιδιά, όχι μόνο αποφεύγουν, αλλά μισούν! Αν έχετε δοκιμάσει τα πάντα για να πείσετε το παιδί να τα φάει, αλλά δεν έχετε δει κανένα αποτέλεσμα, μάλλον σας έχουν ξεφύγει 4 συνταγές που θα το κάνουν να γλείφει τα δάχτυλά του και να αγαπήσει τα όσπρια.
Ναγκετς από φακές
Υλικά
150 γραμμάρια φακές
2 φέτες ψωμί
1 καρότο τριμμένο
1 φλιτζάνι τριμμένο κίτρινο τυρί
1 φλιτζάνι τριμμένο κολοκυθάκι
Μισό φλιτζάνι καλαμπόκι ή αρακά
Μπαχαρικά
Εκτέλεση
*Για τα νάγκετς, θα χρειαστεί να μουλιάσετε τις φακές σε κρύο νερό όλη τη νύχτα.
Όταν φτάσει η στιγμή της προετοιμασία, προθερμάνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς και ακολουθήστε τα εξής βήματα:
Θρυμματίστε το ψωμί στο μούλτι και στη συνέχεια βάλτε το σε ένα μπολ.
Σουρώστε καλά τις φακές και ανακατέψτε τις μαζί με το τριμμένο καρότο και το κολοκυθάκι. Χτυπήστε τα υλικά στο μούλτι μέχρι να αναμειχθούν καλά. Έπειτα, προσθέστε το ψωμί, το τριμμένο τυρί, τον αρακά και το καλαμπόκι και ανακατέψτε τα καλά .
Στη συνέχεια, σχηματίστε μικρά μπαλάκια και με ένα κουτάλι δώστε τους επίπεδο σχήμα- το μίγμα αρκεί για περίπου 15 νάγκετς. Αφήστε τα να ψηθούν στον φούρνο για 20 με 25 λεπτά. Αφού κρυώσουν για 10 λεπτά, μπορείτε να τα σερβίρετε.
*Μπορείτε να τα διατηρήσετε στο ψυγείο για δύο μέρες.
Μπολονέζ από ρεβίθια
Υλικά
2 κουταλάκια του γλυκού ελαιόλαδο
1,5 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο (προαιρετικά)
500 γραμμάρια ρεβίθια
Αλάτι
1 καρότο τριμμένο
1 φλιτζάνι μανιτάρια (προαιρετικά)
500 γραμμάρια ντομάτες ψιλοκομμένες
500 γραμμάρια πασάτα (χυμό τομάτας)
Ρίγανη- μαϊντανός
1 συσκευασία μακαρόνια
Εκτέλεση
*Μην ξεχάσετε να μουλιάσετε τα ρεβίθια για 12 ώρες σε κρύο νερό με λίγο αλάτι.
Όταν έρθει η ώρα του μεσημεριανού, ρίξτε το λάδι σε ένα σκεύος και έπειτα προσθέστε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα ρεβίθια και το αλάτι. Σοτάρετε τα υλικά για περίπου 3 λεπτά, μέχρι να «μαραθεί» το κρεμμύδι. Στη συνέχεια, προσθέστε τα μανιτάρια και τα καρότα και σοτάρετε για ακόμα 2 λεπτά, αφού προσθέσετε τις ντομάτες και τα μπαχαρικά. Αφήστε τη σάλτσα να «δέσει» και έπειτα ρίξτε την στα μακαρόνια!
Ρύζι με μαυρομάτικα φασόλια
Υλικά
2 φλιτζάνια μαυρομάτικα φασόλια
2 φύλλα δάφνης
Αλάτι- πιπέρι- πάπρικα και θυμάρι
1,5 φλιτζάνι ρύζι μακρύκοκκο
1 κουταλάκι του γλυκού βούτυρο ή ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 ματσάκι σέλινο ψιλοκομμένο
1 πιπεριά
Εκτέλεση
*Μουλιάστε τα μαυρομάτικα φασόλια σε κρύο νερό όλη τη νύχτα.
Το επόμενο πρωί σουρώστε τα και βάλτε τα σε μια κατσαρόλα μαζί με 6 φλιτζάνια νερό, τη δάφνη και το θυμάρι. Αφήστε τα να βράσουν για περίπου 40 λεπτά, μαζί με το καπάκι.
Στο μεταξύ, καθαρίστε το ρύζι και μουλιάστε το σε κρύο νερό. Σε ένα ξεχωριστό τηγάνι σοτάρετε το κρεμμύδι, το αλατοπίπερο, το σέλινο και την πιπεριά. Προσθέστε το ρύζι και ανακατέψτε το. Μόλις «δέσουν» τα υλικά, ρίξτε το ρύζι στο σκεύος με τα φασόλια και αφήστε το να βράσει μέχρι να απορροφήσει τα υγρά του (μαζί με το καπάκι).
Μουσακάς με λευκά φασόλια
Υλικά
1 μελιτζάνα κομμένη σε ίσες λωρίδες
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο
250 γραμμάρια ψιλά φασόλια
250 γραμμάρια ψιλοκομμένες ντομάτες
2 κουταλάκια του γλυκού τοματοπελτέ
Κανέλα, πιπέρι, αλάτι
1,5 φλιτζάνι γάλα
1 κουταλάκι του γλυκού βούτυρο
2,5 φλιτζάνια γαλέτα (τριμμένη φρυγανιά)
2 κουταλάκια του γλυκού ελαιόλαδο
Εκτέλεση
*Τα φασόλια χρειάζονται μούλιασμα σε κρύο νερό για 12 ώρες πριν τα μαγειρέψετε.
Σε ένα ταψί απλώστε τις λωρίδες της μελιτζάνας και αφήστε τις να ψηθούν στη σχάρα για 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
Στη συνέχεια, σε ένα σκεύος , προσθέστε το κρεμμύδι και το σκόρδο και αφήστε τα να σοταριστούν για 5 λεπτά, ενώ ανακατεύετε. Προσθέστε τα φασόλια, τις ντομάτες, τον πελτέ, την κανέλα και το πιπέρι. Μόλις βράσουν, κατεβάστε τη φωτιά και αφήστε το μίγμα να δέσει για 10 με 15 λεπτά.
Για την «μπεσαμέλ», λιώστε το βούτυρο σε ένα τηγάνι και ρίξτε το αλεύρι, το αλάτι και το γάλα. Αφήστε τα υλικά να ανακατευτούν ομοιόμορφα και στη συνέχεια απομακρύνετε το σκεύος από τη φωτιά.
Έπειτα, τοποθετήστε τις μισές λωρίδες της μελιτζάνας σε ένα ταψί και από πάνω περιχύστε το μίγμα με τα φασόλια. Στη συνέχεια, σκεπάστε τα με τις υπόλοιπες λωρίδες μελιτζάνας. και πάνω τους απλώστε ομοιόμορφα τη μπεσαμέλ. Σε ένα μπολ, ανακατέψτε τη γαλέτα και το λάδι και ρίξτε το πάνω από τη μπεσαμέλ. Ψήστε τον μουσακά σας για 35-40 λεπτά, αφού τον αφήσετε να «ξεκουραστεί» και να κρυώσει, απολαύστε τον.
Extra συμβουλή: οι συνταγές είναι πεντανόστιμες, ωστόσο φροντίστε να μην σας δει το παιδί την ώρα που μαγειρεύετε γιατί ο κόπος σας θα πάει χαμένος. Δεν πειράζει αν δεν μάθει ότι τα αγαπημένα του νάγκετς έχουν φάκες…
E-Mail: www.enallaktika.gr@gmail.com