Τα φημισμένα τσουρέκια Τερκενλή τώρα στο τραπέζι σας. Ένα ολόφρεσκο και λαχταριστό λαχταριστό τσουρέκι με επικάλυψη σοκολάτας!Μπορεί να μην είναι ακριβώς ίδια η συνταγη ,αλλά δεν εχει να ζηλέψει τιποτα απο τα φανταστικα τσουρεκια του Θεσσαλονικιου Τερκενλη
240 gr. ζάχαρη
160 gr. φρέσκο βούτυρο λιωμένο
200 gr. γάλα
70 gr. μαγιά
1 πρέζα αλάτι
3 αυγά
700 gr. αλεύρι για τσουρεκια
3 1/2 κουτ. γλυκού μαχλέπι
Γλάσο
1 κουβερτούρα (μπορειτε να βαλετε και λευκη σοκολατα)
1/3 πακέτο μαργαρίνη
5 κουταλιές σούπας γάλα
1 κρόκος αυγού
Πρώτα κάνουμε το προζύμι. Στο χλιαρό γάλα (οχι καυτό) λιώνουμε την μαγιά και προσθέτουμε και λίγο αλεύρι να γίνει χυλός. Το αφήνουμε να φουσκώσει σκεπασμένο με μεμβράνη (1 ώρα περίπου).
Ρίχνουμε το λειωμένο βούτυρο με την ζάχαρη και τα χτυπάμε έως ότου λειώσει η ζάχαρη. Ρίχνουμε και τα αυγά και όλα τα υγρά και ανακατεύουμε.
Τέλος ρίχνουμε το προζύμι, το μαχλέπι και αρχίζουμε να προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας και ζυμώνοντας με το χέρι (όχι πολυ ζύμωμα). Αφήνουμε να ξεκουραστεί μέχρι να διπλασιαστεί.
Κόβουμε σε κομμάτια και πλάθουμε τα τσουρέκια τοποθετούμε σε λαδόκολλα αφού φουσκώσουν πάλι τα ψήνουμε στους 170°C πάνω κάτω αντίσταση μέχρι να ροδίσουν και να έχουν πάρει και απο κάτω (30-40λεπτά). Αν τα πατήσουμε με το δάκτυλό μας επανέρχεται η ζύμη δεν βουλιάζει.
Τα αφήνετε να κρυώσουν στην λαμαρίνα.
Αν θέλετε πριν τα ψήσετε τα αλείφετε με κρόκο αυγού ή φτιάχνετε ένα γλάσο σοκολάτας και το περνάτε αφού κρυώσουν.
ΓΛΑΣΟ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ: Λιώνουμε την σοκολάτα με το γάλα. Αποσύρρουμε απο την φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο ανακατεύοντας για να λιιώσει ρίχνουμε και τον κρόκο και ανακατεύουμε γρήγορα γαι να μην ψηθεί. Το γλάσο αυτό σταθεροποιείται σε λίγες ώρες αλλά παραμένει μαλακό. Αν λιώσετε λευκή σοκολάτα μπορείτε να κάνετε και μερικές γραμμούλες σχεδιάκια.
Ειναι για 4 μικρα τσουρεκια
E-Mail: www.enallaktika.gr@gmail.com