Εάν είστε σαν εμένα και ακόμα και η αναφορά της λέξης «τυρί» γεμίζει το στόμα σας και κάνει το στομάχι σας να γουργουρίζει, τότε θα αγαπήσετε αυτή την συνταγή. Το ξέρατε ότι μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας τυρί σε λιγότερο από μία ώρα στην δική σου κουζίνα? Φανταστείτε τις δυνατότητες για γευστικά λαζάνια και σπιτικές πίτσες, αμαρτωλά σάντουιτς με τυρί – ε, είστε μόλις μία ώρα μακριά από όλα αυτά.
Το μόνο που χρειάζεσαι είναι:
Ενάμιση κουταλάκι του γλυκού σκόνη από κιτρικό οξύ και ένα τέταρτο ενός δισκίου μαγιάς (πυτιάς), ένα γαλόνι ενός πλήρους γάλακτος, και μία κουταλιά του γλυκού αλάτι τυριού.
Διαλύστε την σκόνη κιτρικού οξέος σε ένα τέταρτο της κούπας χλιαρό νερό, και την μαγιά (πυτιάς) σε ένα άλλο τέταρτο της κούπας χλιαρό νερό.
1. Περιχύστε το γάλα σε ένα δοχείο από ανοξείδωτο χάλυβα και ανακατέψτε ελαφρά το κιτρικό οξύ σε μέτρια προς μέτρια-υψηλή φωτιά. Χρησιμοποιήστε ένα θερμόμετρο καραμέλας για να το διατηρήσετε στου 31 ºC καθώς συνεχίζετε να ανακατεύετε.
2. Τότε είναι που γίνεται η μαγεία. (όταν το γάλα αρχίζει να πήζει)
3. Αφού το αφήσετε να κάτσει, θρύμματα τυριού (τα λευκά, σημεία του τυριού) πρέπει να έχουν τραβηχτεί μακριά από τον ορό του γάλακτος (το κίτρινο υγρό σημείο)
4. Πάρτε με μία κουτάλα το τυρόπηγμα από τον ορό γάλακτος και τοποθετήστε το σε ένα σουρωτήρι
5. Βυθίστε το τυρόπηγμα σας στην άλλη κατσαρόλα με το σχεδόν βραστό νερό. Αφήστε το να ξεκουραστεί για 5 λεπτά
6. Πάρτε με μία κουτάλα το τυρόπηγμα και βάλτε το σε ένα ξύλο κοπής
7. Χωρίς να πολυδουλέψετε με το τυρί, καλουπώστε το σε οποιοδήποτε μέγεθος μπάλας τυριού επιθυμείτε
8.Και αυτό ήταν!
E-Mail: www.enallaktika.gr@gmail.com